TOP kina USA: Ani dva Willové Smithové nestačí na jednoho Jokera

TOP kina USA: Ani dva Willové Smithové nestačí na jednoho Jokera
Blíženec / Joker | Warner Bros.
Tak se to stalo. Z Jokera, jehož provázela pověst senzace, je oficiálně celosvětový fenomén. Skeptici věřili, že razantní zájem s druhým víkendem opadne a Joker namísto toho, aby spustil novou vlnu, pouze potvrdí svou omezenou cílovku. Na to nedošlo. Celý týden si film vedl v kinech skvěle a i o víkendu znovu skončil první s 55 miliony, přičemž jen z amerických kin již vytáhl 192. Nyní šílený klaun pohlíží ze zámoří na třístovku, přičemž celosvětově to momentálně dělá obdivuhodných 543 milionů. Miliarda není mimo hru a i kdyby se k ní Joker ani nepřiblížil, pořád by měl s jistotou zdolat tři čtvrtě miliardy, což je na eRkový komiksový art-film ztělesněné sci-fi.
Pro diváky je to dobrá zpráva. U Warnerů se nebudou bát v rámci komiksového universa experimentovat a temná stylizace bude DC filmům rozhodně slušet. Zareaguje nějak Marvel? Nejspíš ne. Těm stačí na bolehlav Deadpool, kde už nejde změnit směr a do nějakých dalších mládeži nepřístupných komiksovek se jen tak nepohrnou. Po fantastickém Loganovi je každopádně Joker potvrzením toho, že úspěch labutí písně Wolverina v depresivním balení nebyl žádnou náhodou. Diváci to chtějí, tak jim to dejte!
Recenze: Logan: Wolverine - poslední a nejlepší
Recenze2. 3. 2017
Recenze: Logan: Wolverine - poslední a nejlepší
Obstojně se uvedla animovaná Addamsova rodina. Recenze sice nejsou z nejnadšenějších, ale jde o silnou značku, navíc stylizovanou do podoby oblíbeného Hotelu Transylvánie, takže to u diváků nakonec vyšlo. Startovné na druhém místě za 30 milionů není žádný zázrak, ale film stál jen o 10 víc, takže se nejen zaplatí, ale otevře i dveře pokračování (počítáme rok 2021).
Velkým průšvihem je naopak Blíženec. Dlouho vyhlížená sci-fi, v níž zabijáka Willa Smithe nahání jeho mladší já (v dokonalém technickém podání), si hledala cestu na plátna kin přes 20 let. To se ve výsledku dost negativně projevilo na tom, že scénář filmu působí extrémně zastarale a nenápaditě.
Mohl (a měl) by to zachránit vizuál, ale režisér Ang Lee natočil svůj nový film způsobem, který mnohá kina ani neumí promítat (v Americe je jich jen 14!). A i kdyby - sázka na 120 snímků za sekundu je spíše střelou vedle, protože filmy v tomhle balení vlastně působí dost nefilmově a diváci o ně extra nestojí. Z úctyhodného pokusu o posunutí hranic tak zůstalo zapomenutí hodné béčko s chabým otvírákem za 20 milionů a masivním rozpočtem 138 mega. Ani ve zbytku světa Blíženec extra netáhne (dalších 39 milionů), takže to pro Smithe vypadá na dost možná největší propadák od Wild Wild West.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Addamsova rodina
Zazie Beetz, Joaquin Phoenix