Filmy, kde se utíká. Před dobou ledovou, transportem smrti nebo nebezpečně chytrým domem

Filmy, kde se utíká. Před dobou ledovou, transportem smrti nebo nebezpečně chytrým domem
Alfa | če
UPGRADE (režie: Leigh Whannell)
Upgrade
Máte rádi nekompromisní akci okořeněnou sci-fi tématikou? Potom je Upgrade určen právě vám. Hrdinou snímku je Logan Marshall-Green (Prometheus), který coby invalidní a ovdovělý Grey Trace dostává šanci stát se supervýkonným zabijákem jdoucím za odplatou. V čem to tkví? Greyovi je do těla voperován čip, díky němuž může hýbat končetinami a provádět neskutečné akční kreace. A konflikt člověka, který zakouší vztah s umělou inteligencí, je na světě.
Nenápadný Upgrade se stal miláčkem kritiků (86 procent na RottenTomatoes) a pozoruhodnou filmovou událostí letošního roku. Čeští recenzenti snímku dávají 74 procent.

ALFA (režie: Albert Hughes)
Albert Hughes, Kodi Smit-McPhee
Jaké to bylo na Evropském kontinentu před 20 tisíci lety, kdy probíhala poslední doba ledová? Napoví nejnovější snímek režiséra Alberta Hughese (Kniha přežití) Alfa. V centru dění je mladý lovec Keda (Kodi Smit-McPhee), který během prvního lovu utrpí zranění a je ponechán svému osudu (takže takový REVENANT pro teenagery?). Pochopitelně se zachrání, spřátelí s vlkem a spolu se ti dva vydají na cestu domů. V patách je jim ale vražedná zima...
Snímek Alfa není uvěřitelným ohlédnutím do dávných časů, ale oddechovou a opojnou (pro diváky) akční jízdou v kulisích, které filmaři nenabízejí každý den. Tuzemští recenzenti dávají filmu 65 procent, na RottenTomatoes má 83 procent kladných hodnocení. Což nevypadá vůbec špatně

DŮVĚRNÝ NEPŘÍTEL (režie: Karel Janák)
Důvěrný nepřítel: trailer | Bohemia Motion Pictures
Československý (nebo spíš slovensko-český) Důvěrný nepřítel sliboval zajímavé téma (život v chytrém domě) spolu s neokoukanými hereckými představiteli (Vojtěch Dyk a Gabriela Marcinková v hlavních rolích). On (Dyk) je programátor ve firmě, která vyvíjí supermoderní chytrý dům. Ona (Marcinková) jeho žena-umělkyně. Když je jim nabídnuta možnost otestovat kdesi na Slovensku nový prototyp chytrého domu, po krátkém přemlouvání atraktivní manželka svolí a přestěhuje se do míst, kde dávají myslivci dobrou noc. S tím supermoderním domem je to ale poměrně komplikované a mladá umělkyně dojde podezření, že za ním nestojí jen počítačová serverovna, ale člověk z masa a kostí, který se jí jal sledovat. Že by to byl vlastní manžel...?
Vojtěch Dyk zavřel svou filmovou ženu do "chytrého" domu. A co bylo dál?
Filmy29. 6. 2018
Vojtěch Dyk zavřel svou filmovou ženu do "chytrého" domu. A co bylo dál?
Novinka režiséra Karla Janáka Důvěrný nepřítel měla původně být komedií (na scénáři pracoval Marek Epstein), ale autor teenagerských filmů a taktéž vystudovaný jaderný fyzik se rozhodl, že natočí drama, v němž půjde o život. A to byla chyba, a hned z několika důvodů. Po řemeslné stránce je vše v pořádku, co drhne, ale pořádně, je scénář a dramaturgie. Jako kdyby se tvůrci ne a ne rozhodnout, co vlastně chtějí točit. Jde o vztahové drama mladých manželů? Je Důvěrný nepřítel špionážním thrillerem upozorňujícím na téma stalkingu (pronásledování)? Nebo tuzemským (vlastně spíš slovenským) remakem 20 let starých obdobným děl (například Síť se Sundrou Bullock)?
Když se na novinářské projekci přítomní smáli u scén, kdy to tvůrci rozhodně nezamýšleli, bylo zaděláno alespoň na nechtěnou komedii. Co naplat, že Ondřej Brzobohatý složil hudbu hollywoodských parametrů, režisér apeluje na to, že se nesmíme nechat ovládat umělou inteligencí a Gabriela Marcinková podstoupí ve vaně "bublinkový orgasmus" po vzoru Marge ze Simpsonových. Dílo nechtěného?

TEN PRAVÝ, TA PRAVÁ? (režie: Victor Levin)
Ten pravý, ta pravá?
Máte slabost pro komediální romanci s charismatickými herci? Ten pravý, ta pravá? by mohl být snímek právě pro vás. V hlavních rolí se představí Keanu Reeves (série John Wick) a Winona Ryder (Malé ženy, Věk nevinnosti), kteří se setkávají na "otravné" svatbě a snaží se natahované hodiny pouze ve zdraví přežít. Omylem se dají do řeči už na letišti během cesty a hned zjistí, že mají vlastně hodně společného: nenávidí ženicha, nevěstu, svatby a ze všeho nejvíc začnou nenávidět sebe navzájem. Ale všechno samozřejmě skončí docela jinak...
Intenzivní komediálně-romantická konverzačka dle dostupných recenzí zaujme specifické publikum, které se dokáže naladit na "osmdesátkovou/devadesátkovou" vlnu. Recenzenti prozatím dávají 57 procent.

KUBÍK HRDINA (režie: Árni Ásgeirsson)
Kubík hrdina
Islandsko-belgický rodinný animák Kubík hrdina je příběhem pro nejmenší, v němž vystupuje opeřenec kulík zlatý mající problém odletět s rodinou do teplých krajin. Na to, jak se vypořádá se severskou ledovkou, si posvítí tento animovaný film. Více se dozvíte v upoutávce nad textem. Recenzentských ohlasů je zatím poskrovnu.

DÉMANTY NOCI (režie: Jan Němec)
Démanty noci
A na závěr jedna restaurovaná klasika, v obnovené premiéře uváděný první režijní počin Jana Němce (O slavnosti a hostech, Toyen, posmrtně uvedený Vlk z Královských Vinohrad). Autor patřící k takzvané Československé nové vlně zaujal dramatem o dvou uprchnuvších židovských mladících z transportu smrti na mezinárodním poli. Černobílé surrealisticky laděné dílo vtáhne do děje, kde se vše jako kdyby odehrává v přímém přenosu. Díky nehercům a retrospektivním scénám se z filmu stala právoplatná klasika. Nyní míří do vybraných kin v digitálně restaurované verzi.

Seznam všech srpnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.