Vlk z Královských Vinohrad

54%
Vlk z Královských Vinohrad
Autobiografický film legendárního režiséra Jana Němce volně vychází z autorovy publikace “Nepodávej ruku číšníkovi” a pozoruje jeho životní příběhy od šedesátých let do současnosti. „Film má v názvu Vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Uvidíte místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archivy pravé i falzifikáty. To, co bude ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul.” (Artcam)

 



Režie:
Scénář:

Recenze: Vlk z Královských Vinohrad

Kinobox.cz
70%

Celé to na mě působilo příjemně rebelským punkovým dojmem. A Mádl se naštěstí chopil této bizarní role tím přesně správným způsobem, když celou dobu vypadá, jako by z toho všeho měl tak trochu prdel. Což je jediný možný způsob, jakým se něco takového dá zahrát.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Nejedná se ani tak o film jako spíše o hraný dokument s občasnými dobovými záběry. Jan Němec byl vždy svůj a nikdy se nikomu nepodbízel. Jak jinak si také vysvětlit,že si na sklonku života natočil svůj vlastní "epitaf". Ve svém autobiografickém snímku se vrací k důležitým milníkům svého života a nabízí nám svůj osobitý pohled na události jenž zcela změnili směr jeho život. Tím mám na mysli konkrétně rok 1968. Vlk z Královských Vinohrad je dokonalým oknem do duše Jana Němce,který se v tomto snímku nebojí experimentovat s úhlem kamery a střihem. Jiří Mádl mne opět nezklamal a roli ztvárnil velmi dobře. Rodenův audio komentář filmu dodává zajímavý šmrnc,ale né vždy jsem mu dobře rozuměl. Snímek ve své podstatě může působit povrchně a nabubřele,ale ve skutečnosti je to jen upřímný obraz doby ve které Jan Němec žil.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
3
A tohle bylo co?! Hrozné! Po všech stránkách! Tohle OPRAVDU nestojí za zhlédnutí. Jiří Mádl jako vždycky hrozný, vtip absolutně žádný. Tento film je jakási pocta Janu Němcovi, kterou si sám zrežíroval (a zemřel den před koncem natáčení), ale na nějaké mezinárodní filmové festivaly bych ho tedy rozhodně neposílala. Ryze politický film pro příznivce tohoto režiséra. Naštěstí ta hrůza trvala jenom 68 minut. I tak to bylo dlouhé! Možná, že jeho život byl zajímavý, tohle je ale jen změť nic neříkajících výjevů. Líbily se mi akorát ty záběry Vinohrad, natáčené přes objektiv "rybí oko". Za to dávám "filmu" těch 30%. :-) Na úplný závěr vysvětluje režisér Jan Němec Jiřímu Mádlovi, jakým konkrétním způsobem má jíst pečeného pstruha, a když tak herec učiní, tak režisér řekne: „Tak, a to bude smysl filmu“. A jako v čem?!!!
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Drzost a neúnavnost Jana Němce nikdy nebrala konce. Točil za každou cenu, byl to filmař, který se nikdy nevzdával a nepodlehl komerčním trendům. Klobouk dolů za to. Jeho poslední, krátké dílo, má na rozdíl od jiných českých filmů alespoň výpovědní hodnotu. Rád bych věděl více, rád bych se do jeho života ponořil tak, aby mě mrazilo, ale Jan Němec šel metaforicky jen po povrchu, plný zklamání, stesku, ale smířen. Snad. Ve filmu si nedělá starosti s časovými pásmy, svou podobou ( mladého hraje Mádl, starého Roden), či režií (závěr filmu, pojídání ryby). O jeho životě si dokáži představit "skutečný" film, stejně jako o Hugo Hassovi, Jiřím Weisovi a dalších emigrantech.Vlastně to považuji opět za velkou drzost natočit na sklonku života o sobě film. Na druhou stranu skvělé! Kdo lépe znal Jana Němce?
  • nápad, realizace, výpověď
  • točí téměř ve svých téměř 80 letech
  • krátké, po povrchu, evidentně za pár korun

Dodatečné informace

Původní název:
Vlk z Královských Vinohrad (více)
  • Slovenská republika Vlk z Královských Vinohrad
  • Slovenská republika The Wolf from Royal Vineyard Street
  • Slovenská republika Vlk z královských Vinohrad
Premiéra v ČR:
15. 9. 2016
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Slovenská republika, Francie, Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch