Leonardo DiCaprio přežil vlastní smrt. Několikrát.

Leonardo DiCaprio přežil vlastní smrt. Několikrát.
Alejandro González Iñárritu s Leonardem DiCapriem během natáčení Revenanta. Vpravo kameraman Emmanuel Lubezki.
Leonardo DiCaprio v tomto historickém dramatu natočeném podle skutečných událostí ztvárňuje lovce Hugh Glasse, který ve 20. letech 19. století putoval nezmapovanou krajinou ovládanou pouze přírodními silami a indiány. Herec, který se naposledy blýsknul ve Scorseseho Vlku z Wall Street (2013), poskytl obsáhlý rozhovor časopisu Wired a prozrazuje, jak náročné natáčení absolvoval. “Bylo to nejobtížnější natáčení, jaké jsem kdy zažil,“ uvedl DiCaprio hned v úvodu rozhovoru.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Nejhorší podle něho bylo natáčení v mrazivých říčních vodách. “Měl jsem na sobě losí kůži a medvědí kožich, které po nasáknutí vodou vážily padesát kilo. Byl to skutečně každodenní boj, aby vás nedostala hypotermie.” Štáb byl ovšem na takovou situaci připravený a každý den byl k dispozici tým zdravotníků. “Měli s sebou zvláštní přístroj, připomínající obří fén s chapadly, kde jsem si mohl po každém záběru ohřát prsty, které mi mrazem úplně znehybněly. Takže jednoduše řečeno jsem byl obřím chobotnicovým fénem ohříván po každém záběru celých devět měsíců,” upřesnil herec náročnost podmínek natáčení.
Autor rozhovoru také připomněl, že průběh natáčení komplikovaly silné výkyvy počasí. V Calgary to bylo nejvýraznější. DiCaprio to komentoval slovy: “Měli jsme natočit scénu, ale najednou klesla teplota 40 stupňů pod nulu, takže vůbec žádná technologie, kamery, nic nefungovalo. Pak nám dvakrát během natáčení během jediného dne roztálo metr a půl sněhu. Během pěti hodin to bylo pryč a my byli uvězněni v místě, kde nebyl žádný sníh, a měli jsme točit zimní sněhové scény. Mnohokrát jsme tak museli produkční plán úplně zrušit. Tak vypadají klimatické změny.“
Leonardo DiCaprio, Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu s Leonardem DiCapriem během natáčení Revenanta. Vpravo kameraman Emmanuel Lubezki.
Na otázku, je-li Leonardo typ outdoorových dobrodruhů, kteří rádi riskují, odpověděl: ”Moji přátelé mě označili za člověka, se kterým není radno se pouštět do extrémních dobrodružství, protože – jak se zdá – nějakým způsobem k sobě přitahuju různé katastrofy. Pokud má kočka devět životů, tak jsem jich pár už vyčerpal. Například ten žraločí incident…Velký bílý se dostal do mojí klece, když jsem se potápěl v Jižní Africe. Polovinu těla měl v kleci, polovinu venku a chňapal po mně.”
Pak Leonardo připomněl let s Delta Airlines do Ruska. “Jeden z motorů vybouchl přímo před mýma očima… Byl jsem v tu chvíli asi jediný, kdo se díval, jak obří turbína explodovala jako nějaká kometa. Bylo to šílené. Na několik minut se zastavily všechny motory, takže jen sedíte a vznášíte se v absolutním tichu, kde nikdo ani nešpitne. Byl to nadreálný zážitek. Pak motory zase nahodili a nouzově jsme přistáli na letišti JFK.”
Leonardo DiCaprio
| CinemArt
A aby toho nebylo málo, Leonardo přisadil v rozhovoru třetí historku, tentokrát spojenou s jeho adrenalinovým zážitkem při skocích s padákem. “Byl to tandemový seskok. První padák se neotevřel, byl zašmodrchaný. Můj parťák ho odřízl. Letěli jsme volným pádem tak pět až deset vteřin. Ani mě nenapadlo, že máme záložní padák, takže jsem byl v domnění, že se řítíme vstříc smrti. Parťák zkusil druhý padák a to samé. Zkoušel to znovu a znovu, a když jsme byli tak v půlce letu, najednou se padák otevřel. Nejvtipnější část byla, když řekl: Pravděpodobně si zlomíš obě nohy, protože padáme moc rychle. Takže poté, co vám před očima prolítne váš život, dvakrát, tak vám ještě někdo řekne: Jo, a ještě si zlomíš obě nohy.“
Dopad byl skutečně tvrdý, ale nohy to nakonec vydržely. Doufejme, že to vydržíme i my do premiéry filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Trailer napovídá, že je nač se těšit.
Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Alejandro González Iñárritu