16. týden-kinopremiéry: Ve Versailles rozkvétají zahrady, pestrobarvec se probouzí a Liam Neeson běhá po nocích

16. týden-kinopremiéry: Ve Versailles rozkvétají zahrady, pestrobarvec se probouzí a Liam Neeson běhá po nocích
Herec a příležitostný režisér Alan Rickman svůj nový film z prostředí dvoru krále Ludvíka XIV. Králova zahradnice (2014) osobně představil na letošním Febiofestu. Dnes historický film s Kate Winslet v hlavní roli vstupuje do kinodistribuce. Na co se můžete těšit? Na kvalitní herecké výkony, povedenou výpravu a zážitek, který vám dovolí vypnout a přenést se v čase do 17. století.
Kate Winslet, Alan Rickman
Ludvíka XIV. si zahrál režisér Alan Rickman. Na snímku s Kate Winslet. | BontonFilm
Z recenze Františka Fuky: "Rickman sice neprojevuje takovou řemeslnou preciznost, ale jeho vedení herců je velmi, velmi zajímavé. Tak zajímavé, že jsem do značné míry zapomněl na nezajímavou ústřední zá pletku. Takže, znovu opakuji: Tento film není zábavný a nedozvíte se z něj mn oho o tom, jak vznikaly zahrady ve Versailles. Ale uvidíte v něm tři skvělé herecké koncerty, plné emocí, intimity a netriviálních rozhodnutí." Všechny recenze snímku si můžete přečíst zde. Český trailer si můžete přehrát zde. Hodnocení prozatím 62 procent.
Julianne Moore
Julianne Moore obdržela za snímek Pořád jsem to já hereckého Oscara. | Febiofest
Ještě jeden prvotřídní herecký koncert si v kinopremiérách představíme. A půjde o výstup, který byl oceněn soškou Oscara. Za snímek Pořád jsem to já (2014) obdržela kultovního plešouna herečka Julianne Moore. Do čtveřice všeho dobrého, chtělo by se říct. Moore je ovšem nadmíru působivá ve většině ze svých filmů.
V oscarové novince ztvárnila Alici Howlandovou, které do života vstoupí raná forma Alzheimerovy choroby. Alice nebojuje jen se ztrátou paměti, ale též s vlastní důstojností a udržením do té doby šťastných rodinných vztahů. Recenze filmu si přečtěte zde. Upoutávku přehrajete zde. Prozatím 75 procent.
Liam Neeson
Noční běžec | Warner Bros.
"Vy nás ale zásobujete, pane Neeson!" Tři měsíce do uvedení 96 hodin: Zúčtování (2015) a necelý půlrok po Mezi náhrobními kameny (2014) se charakterní badass představuje v hlavní roli filmu Noční běžec (2015). A jak asi čekáte, Neeson se nedal na charitu, ale dále peče s mafiánským podsvětím, v němž si budí respekt i díky přezdívce "Hrobník". Tentokrát se mu na paty pověsí tvrdohlavý detektiv. Navíc si mezi sebou začnou vyřizovat účty děti mafiánů - Hrobníkův syn Mike (Joel Kinnaman), kterého jeho otec delší dobu neviděl, umírá.
Noční běžec
Neeson bere spravedlnost do vlastních rukou a ocitá se mezi dvěma mlýnskými kameny - mafiány a detektivy. A víc neprozradíme. Jestli je Neeson stále ve formě se dozvíte ve vašem kině. Recenze Nočního běžce si přečtěte zde. Hodnocení je prozatím na 68 procentech.
Neutečeš
Maika Monroe – Neutečeš | RADiUS-TWC
Jste ochotni dobrovolně prožít nejděsivější orgasmus vašeho života? Pokud souhlasně přitakáváte, je hororový snímek Neutečeš (2014) určen právě vám. Oč jde? Citujme z textu distributora: "Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem."
Neutečeš
Osmdesátkový oldschool se vyznačuje nízkými výrobními náklady, neokoukanými herci, rafinovaným scénářem a působivou režií. A v neposlední řadě nadšenými recenzemi ze světových serverů.U nás si tenhle nenápadný horor vysloužil "pouhých" 71 procent.
Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě
Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě zaujme surreální náladou.
Na své si v přehledu premiér přijdou i cinefilové a vyznavači umělečtějších kousků. Do kin jdou tento čtvrtek hned dva - komediální drama Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě (2014) a erotikou prodchnutá atmosférovka Pestrobarvec petrklíčový (2014). "Holub" k nám přilétá z benátského filmového festivalu, kde obdržel hlavní cenu poroty - Zlatého lva. Jak se na severského režiséra Roye Anderssona sluší, dívá se na každodenní člověčí počínání soustředěným i pobaveným pohledem. Pokud přistoupíte na jeho hru, silný zážitek vás nemine. Recenze si přečtěte zde. Upoutávka je ke zhlédnutí zde.
Pestrobarvec petrklíčový
Dokud ti patří, žiju. Tak zní motto snímku Pestrobarvec petrklíčový, který pojednává o lesbické lásce, sexu, nadřazenosti a oddanosti.
Z textu distributora: "Na chátrajícím šlechtickém sídle žije sběratelka motýlů Cynthia se svou milenkou Evelyn a ve svém svébytném a poněkud výstředním světě se oddávají sadomasochistickým hrátkám. Cinefilní lahůdka se vyznačuje podmanivou erotickou atmosférou, výraznou hudební složkou a odkazy na sexploatační filmy 60. a 70. let."
Troufnete si? Recenze filmu si přečtěte zde.
Sidse Babett Knudsen
Pestrobarvec petrklíčový aneb Artová odpověď pro ženy, které nudilo Padesát odstínů šedi. | Aerofilms
Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.