Serial Killer vyhrála česká minisérie o normalizačním vrahovi. Uvidíte ji na začátku roku

Serial Killer vyhrála česká minisérie o normalizačním vrahovi. Uvidíte ji na začátku roku
Metoda Markovič: Hojer | Voyo
Porotu složenou ze švédského producenta Piodora Gustafssona, britské mediální manažery Clare Thompson a švýcarské dramaturgyně Maral Mohsenin totiž z šesti letošních titulů ze střední a východní Evropy nejvíc zaujala true crime minisérie s názvem Metoda Markovič: Hojer. Jak název napovídá, sleduje tým vyšetřovatelů vedený Jiřím Markovičem, který se pokusí dopadnout sériového vraha a sadistického sexuálního násilníka Ladislava Hojera. Ten na přelomu 70. a 80. let zavraždil pět žen a jeho případ patří k nejděsivějším, jimiž se československá policie musela zabývat.
Metoda Markovič: Hojer
Metoda Markovič: Hojer | Voyo
Režisér Pavel Soukup tak využil velké popularity kriminálních seriálů v tuzemském prostředí, zároveň však ohrané žánrové vzorce obohatil o prvky psychologického profilování. V Brně mohlo publikum vidět první dva díly ze šesti, přičemž celá minisérie se na platformě Voyo objeví začátkem příštího roku. Vedle Petra Lněničky jako Markoviče a Petra Uhlíka v úloze Hojera v dalších rolích uvidíme i Michala Isteníka, Vojtěcha Kotka či Václava Neužila.
Za nejlepší webový seriál označil francouzský výzkumník a konzultant Joël Bassaget hravé dílo Jana Musila s názvem Lowbudget. To ve čtyřech pětiminutových epizodách sleduje neúspěšného filmaře s tváří Vladimíra Škultétyho, jenž se snaží natočit svůj vysněný projekt pomocí umělé inteligence.
Lowbudget
Lowbudget | Serial Killer
Ocenění Progressive Killer pro osobnost televizní tvorby letos od Asociace producentů v audiovizi získal slovenský producent Peter Badač. Celkově festival uvedl 40 seriálů a odborný program zahrnoval 60 mezinárodních přednášejících. Sekce Fokus se zaměřila na finskou tvorbu i na srovnání tamější veřejnoprávní televize s televizí veřejné služby v České republice.
Příští, tedy sedmý ročník festivalu Serial Killer se uskuteční od 24. do 29. září 2024 v Brně. Ukrátit si čekání můžete u našeho žebříčku nejlepších seriálů letošního roku.