Skutečná Hra na oliheň má upoutávku. Copak Netflix nepochopil smysl svého největšího hitu?

Skutečná Hra na oliheň má upoutávku. Copak Netflix nepochopil smysl svého největšího hitu?
Hra na oliheň (2021) | Netflix
O reality soutěži Hra na oliheň: Výzva víme už poměrně dlouho, mimo jiné proto, že ji provázely zvěsti o příšerném zacházení s účastníky. Přesto bylo těžké uvěřit, že to Netflix myslí opravdu vážně. Nyní však máme k dispozici první krátkou upoutávku se skutečnými záběry, která už nedává mnoho prostoru k pochybám. Ano, Hra na oliheň už existuje a koncem listopadu ji streamovací gigant vypustí do světa.
Hra na oliheň: Výzva
Hra na oliheň: Výzva
60%
Ukázka potvrzuje, že se bude hrát o rekordní sumu, něco přes čtyři a půl miliony dolarů v hotovosti. To víc než dvojnásobně překonává dosavadního rekordmana, jubilejní čtyřicátou sérii Survivora, jež pro svého vítěze sama zdvojila standardní milionovou odměnu. Také je patrné, že tvůrci úpěnlivě následují estetiku show, nejspíš v rámci designu některých disciplín. Samozřejmě se setkáváme s obří panenkou dohlížející na korejskou verzi hry cukr, káva, limonáda. V některých momentech upoutávky je obtížné určit, zda jde o nové záběry, či o scény ze seriálu.
Hra na oliheň: Výzva: teaser trailer | Netflix
Počet disciplín v předloze by však nestačil, tvůrci tedy budou mít jistě příležitost předvést vlastní schopnosti. Oproti fikční Hře na oliheň je tu pak třeba trochu zvýšit laťku. V seriálu se hrdinové oddávají sérii celkem banálních dětských her, jimž dodává napínavost až kontext v příběhu a samozřejmě fakt, že za selhání se platí životem. Když tyto faktory zmizí, zůstane prostě přetahování o lano, štronzo a podobné blbiny.
Zatím není zcela patrné, jak moc se tvůrci budou soustředit na individuální hráčky a hráče. Soutěžní reality TV si obvykle zakládá na budování hrdinů a padouchů, vyprávění osobních příběhů a snahu propojit prohry a výhry s co nejsilnějšími emocemi. Pro každého ze soutěžících má být účast nejdůležitější věcí, jaká se jim kdy stála, napojená na jejich nejniternější sny. Ukázka nabídne pár detailů a udivených reakcí konkrétních lidí, tvůrci už nás tedy možná v náznacích seznamují s protagonisty, kteří se vyprofilují z desítek zapojených.
Hra na oliheň
Hra na oliheň | Netflix
Přesto platí, že celý tenhle projekt je absurdní, skoro urážlivý nápad. Celý princip Hry na oliheň spočívá v tom, jak hrozné je žít v době, která pachtění neprivilegovaných lidí prezentuje jako zábavní produkt. Už samotný seriál se setkal s kritikou, že jedna z nejúspěšnějších mainstreamových produkcí se zaštiťuje právě kritikou kapitalismu. Tedy systému, v němž se jí tak daří. Obzvlášť audiovizuální průmysl Jižní Koreje je známý svou krutostí hraničící s nelidskostí vůči zaměstnancům, takže by možná bylo dobré začít zametáním před vlastním prahem.
Netflix se pokouší natočit skutečnou Hru na oliheň. Vypadá to na pořádný průšvih
Téma7. 2. 2023
Netflix se pokouší natočit skutečnou Hru na oliheň. Vypadá to na pořádný průšvih
Nyní se však dostáváme ještě na další level. Mohli bychom spekulovat o tom, jak se dá tento koncept využít k nějakému happeningu či subverzi. Třeba pokud tvůrci publikum nakonec konfrontují faktem, že při sledování jsme stavění do pozice bezohledných elit ze seriálu. Těžko však příliš důvěřovat tomu, že by si Netflix troufl na „osočování“ diváctva. Tím spíš způsobem, který by nebyl ničím jiným než povrchním gestem. Nechme se překvapit, ale příliš v to nedoufejme.
Je šance, že bude Hra na oliheň: Výzva povedeným produktem? Mimo kontext jistě. Není náhoda, že se tento seriál stal tak úspěšným. Jeho estetika je proklatě chytlavá. Jestli tato kvalita zůstane i u verze, v níž nejde o život, se teprve ukáže. Přesto nezbývá než kroutit hlavou nad tím, že tento projekt opravdu dostal zelenou.
Podívejte se na nejlepší seriály z nabídky Netflixu podle databáze Kinoboxu.