Be2Can slaví 10 let. Láká na Johnnyho Deppa, britské sociální drama a Jak mít sex

Be2Can slaví 10 let. Láká na Johnnyho Deppa, britské sociální drama a Jak mít sex
Johnny Depp s režisérkou Maïwenn Le Besco | Wild Bunch International
Jeanne du Barry – Králova milenka
Jeanne du Barry – Králova milenka
70%
Zahajovací film sdílí přehlídka s filmovým festivalem v Cannes, bude jím totiž Jeanne du Barry – Králova milenka. Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v pražském kině Lucerna, a to 4. října od 18 hodin. Honosný snímek o francouzské dvorské politice v kulisách Versailles ovládne ve svém návratu na filmová plátna Johnny Depp jako Ludvík XV. a výrazná francouzská herečka, režisérka, scenáristka a producentka Maïwenn Le Besco.
Zastane jak úlohu režisérky, tak roli Jeanne Bécu, ženy z chudých poměrů, která díky svému půvabu a schopnostem postupně stoupá po společenském žebříčku a jako kurtizána se stane oblíbenkyní a dvorní milenkou krále. Jeanne se proti všem dobovým konvencím a dobrým mravům stěhuje ke dvoru do Versailles, kde její příchod vyvolá skandál.
Jeanne du Barry: trailer | Cannes Film Festival
Jubilejní desátý ročník Be2Can uvede devět premiérových titulů a tři reprízované. Mezi premiérami bude novinka legendárního 87letého britského režiséra Kena Loache Starý dub, která navazuje na jeho civilní a mimořádně lidská sociální dramata. Název filmu odkazuje k místu, které je středobodem příběhu. Starý dub je název poslední hospody ve vesnici v anglickém Durhamu, kde se po zavření dolů lidé cítí odříznutí od světa a s odlivem obyvatelstva se tam objevuje místo pro syrské uprchlíky. Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty se v titulu soustředí na problematiku střetu kultur a na původ nesnášenlivosti v opomíjených komunitách.
Mezi debuty zaujme snímek Disco Boy, vizuálně podmanivý titiul režiséra Giacoma Abbruzzeseho. Děj se odvíjí kolem tajemného nočního klubu, v němž se setkává Alexej, mladý Bělorus utíkající před minulostí do cizinecké legie, a revoluční aktivista Jomo. Pozoruhodný debut zaujal v hlavní soutěži na festivalu Berlinale, kde porota ocenila kameramanku filmu Hélène Louvart za mimořádný umělecký přínos.
Z dramaturgické nabídky festivalu Berlinale diváci a divačky uvidí film Hudba (2023) režisérky Angely Schanalec, snímek volně inspirovaný mýtem o Oidipovi, který si odnesl Stříbrného medvěda za nejlepší scénář. Film vypráví příběh sirotka Jona, který se kvůli neúmyslnému zabití ocitá ve vězení. Zde se sblíží s dozorkyní Iro, která se o něj stará a nahrává pro něj hudbu. A ačkoli Jonovi začíná selhávat zrak, přesto cosi získává.
Jak mít sex
Jak mít sex | Be2Can
Syrovou a zároveň komediální stránku dramatu ukáže britský snímek Jak mít sex (2023) režisérky Molly Manning Walker, divoká jízda tří britských teenagerek plná alkoholu, autentická svým zničujícím pohledem na složitost přátelství a sexualitu dospívajících. Jak mít sex se v Cannes dočkalo vyznamenání hlavní cenou v sekci Un Certain Regard.
V pražském kině Edison Filmhub divačky a diváky čeká retrospektiva jednoho z nejvýraznějších a nejproduktivnějších německých herců Franze Rogowského. Kromě toho, že ztvárnil hlavní roli ve filmu Disco Boy, jste ho mohli vidět třeba ve filmech Victoria (2015), Tranzit (2018), Láska mezi regály (2018) nebo Undine (2020).
Festival v Cannes ovládl procedurální thriller, hrůzy Osvětimi a Harrison Ford
Festivaly a ceny29. 5. 2023
Festival v Cannes ovládl procedurální thriller, hrůzy Osvětimi a Harrison Ford
zdroje: Kinobox, Be2Can