Festival v Cannes ovládl procedurální thriller, hrůzy Osvětimi a Harrison Ford

Festival v Cannes ovládl procedurální thriller, hrůzy Osvětimi a Harrison Ford
Harrison Ford obdržel čestnou Zlatou palmu od prezidentky festivalu Iris Knobloch | Getty Images
Festival předem opepřila účast Johnnyho Deppa, jenž si zahrál Ludvíka XVI. v zahajovacím filmu Jeanne du Barry. Kontroverzní herec sklidil za svůj výkon v kostýmním dobovém dramatu chválu a připojil se k zástupu zámořských osobností, které se prošly po červeném koberci. Martin Scorsese uvedl očekávanou epiku Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem, Wes Anderson představil Asteroid City se Scarlett Johansson či Tomem Hanksem.
Z 21 filmů evidovaných v hlavní soutěži o Zlatou palmu se radoval snímek Anatomie d'une chute, v němž se řeší záhadná smrt jedenáctiletého chlapce se zrakovým hendikepem, jenž žil pouze se svými rodiči v horách. Justine Triet se stala teprve třetí režisérkou, jejíž film si dokráčel pro prestižní ocenění.
Justine Triet
Justine Triet pózuje se Zlatou palmou | Getty Images
Velkou cenu předali Quentin Tarantino a Roger Corman režisérovi Jonathanu Glazerovi, jehož drama The Zone of Interest, natočené podle podle stejnojmenného románu Martina Amise, působivě rozvádí téma holocaustu optikou osvětimského velitele a jeho ženy. Cenu poroty si odnesl slavný finský režisér Aki Kaurismäki za snímek Kuolleet lehdet o dvojici osamělých lidí, kteří se náhodně setkají a pokoušejí se navázat vztah, který jim od začátku protéká mezi prsty.
Nejlepším režisérem se stal Vietnamec Anh Hung Tran díky romantice La Passion de Dodin Bouffant(Utrpení Dodina Bouffanta), v níž jemně rozvádí milostný vztah a kulinářské umění protagonistů. Ocenění za scénář získal Júdži Sakamoto za thriller Kaibutsu (Monstrum) o ovdovělé matce, jejíž dospívající syn prochází znepokojivými obdobími. V sekci Un Certain regard uspělo drama How to Have Sex (Jak mít sex) v koprodukci Velké Británie a Řecka od režisérky Molly Manning Walker, které existenciálně zobrazuje odyseu tří dospívajících dívek za prvními sexuálními zkušenostmi.
Zóna zájmu
Zóna zájmu | A24
Porotě letos předsedal loňský výherce Zlaté palmy za snímek Trojúhelník smutku, švédský režisér Ruben Östlund. Jednotlivá ocenění předávaly známé osobnosti jako Orlando Bloom, John C. Reilly nebo pixarovský tvůrce Pete Docter. Festival ukončovala projekce nové pixarovky Mezi živly, která měla světovou premiéru a do českých kin se podívá 15. června.
Z ostatních velkých premiér festivalu mají tuzemskou distribuci zajištěnou také Killers of the Flower Moon (19. října), Indiana Jones 5 (28. června) a Asteroid City (22. června). U ostatních titulů si budeme muset počkat. Lze předpokládat, že řadu z nich před oznámením premiéry v kinech uvede blížící se karlovarský festival. Jeho program bývá zveřejňovaný v polovině června.
Letošní ročník festivalu se obešel bez výraznějších kontroverzí. Žlučí hnula publiku snad jen premiérově uvedená série HBO The Idol, již dlouho před blížící se premiérou provází zvěsti o toxickém zákulisním prostředí a nihilistickém obsahu. Herečka Lily-Rose Depp tyto zprávy přímo v Cannes vyvracela, ale The Idol zatím obdržel negativní várku recenzí, které předesílané obavy spíš potvrzují.

Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného
Ostatní28. 5. 2023
Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného