Našlapaný filmový festival v Benátkách: Fincher, Mann, Allen, Polanski, Friedkin a mnoho dalších

Našlapaný filmový festival v Benátkách: Fincher, Mann, Allen, Polanski, Friedkin a mnoho dalších
The Killer | Netflix
V hlavní soutěži letošního filmového festivalu v Benátkách se tradičně objevilo několik zajímavých filmů, které budou nepochybně bojovat i o Oscary. David Fincher přiveze očekávaný thriller The Killer, Yorgos Lanthimos bezpochyby originální sci-fi drama Chudáčci, Ava DuVernay má drama Origin, Michael Mann biografický snímek Ferrari (o Enzovi Ferrarim), Bradley Cooper životopisný film Maestro, který nejenže režíroval a napsal si k němu scénář, ale také v něm hraje hlavní roli Leonarda Bernsteina. Kompletní sestavu filmů si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách festivalu.
V porotě hlavní soutěže zasedne prezident Damien Chazelle, jehož La La Land v roce 2016 filmový festival v Benátkách zahajoval, Jane Campion, která má na svém kontě tři nominace na Zlatého lva (přičemž dvakrát získala stříbrného), a Martin McDonagh, jenž získal dvě ocenění za scénář. Ti spolu s vybranými kolegy rozhodnou, který z téměř dvou desítek filmů si nakonec odnese Zlatého lva.
The Palace
The Palace | Eliseo Entertainment
Také v mimosoutěžní sekci se to hemží významnými hráči: Woody Allen (Coup de Chance), Wes Anderson (The Wonderful Story of Henry Sugar), William Friedkin (The Caine Mutiny Court-Martial), Richard Linklater (Hit Man) a Roman Polanski (The Palace). Festival v Benátkách obvykle láká na hvězdy, kvůli probíhající stávce SAG-AFTRA jich však s největší pravděpodobností tentokrát moc nedorazí.
80. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách proběhne od 30. srpna do 9. září a neoficiálně zahajuje sezónu udílení cen. Na který snímek se těšíte nejvíc?