Karlovarský festival má nový vizuál, vybízí k odvaze a připomene japonského revolucionáře

Karlovarský festival má nový vizuál, vybízí k odvaze a připomene japonského revolucionáře
Z předchozích ročníků MFF Karlovy Vary | Film Servis Festival Karlovy Vary
tisková konference k 57. ročníku MFF Karlovy Vary
Grafický designer Aleš Najbrt a prezident Jiří Bartoška představují letošní festivalový vizuál. | Film Servis Festival Karlovy Vary
Cenu prezidenta převezme na slavnostním zakončení karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová, výrazná osobnost posledních desetiletí. Kolářová se začala před kamerou objevovat na konci 60. let minulého století. Zahrála si v sitcomu Taková normální rodinka, v muzikálu Noc na Karlštejně nebo v komedii Léto s kovbojem. V 70. letech se začala hrát po boku Zdeňka Svěráka, s nímž utvořila pár například v komedii Na samotě u lesa, později se potkali v Obecné škole nebo ve Vratných lahvích. Na karlovarském festivalu se bude na počest Daniely Kolářové promítat komedie Kulový blesk, kde herečka ztvárnila manželku Josefa Abrháma.
Daniela Kolářová
Daniela Kolářová | Film Servis Festival Karlovy Vary
V retrospektivě se festival ohlédne za tvorbou japonského autora Jasuza Masamury, jehož připomene hned jedenácti snímky. Dle organizátorů MFF Karlovy Vary autor proslul sebevědomým bořením hranic mezi uměním a komercí a dokázal, že mainstreamová tvorba může být stejně odvážná a politická jako ta artová. Festival uvede například Masamurovu prvotinu Polibek (1957), noirový snímek ze světa automobilů Černé testovací auto (1962) nebo lesbické drama Svastika (1964). Chybět nebude vizuálně působivé Tetování (1966).
Yasuzo Masumura
Yasuzo Masumura | Film Servis Festival Karlovy Vary
V rámci dlouholetého projektu premiér digitálně restaurovaných kopií nejvýznamnějších děl české kinematografie karlovarský festival uvede snímek Evalda SchormaKaždý den odvahu. Schormův celovečerní debut patří k zásadním filmům československé nové vlny a tehdy novým způsobem nahlíží morální krizi, jíž procházela generace lidí poté, co byl odsouzen stalinský kult osobnosti. Titulním hrdinou filmu je strojírenský dělník Jarda, který vystřízlivěl z falešných ideálů a nedaří se mu jak ve veřejném, tak v partnerském životě.
Každý den odvahu
Každý den odvahu | Film Servis Festival Karlovy Vary
Film v hlavních rolích s Janem Kačerem a Janou Brejchovou v době uvedení odsoudil prezident Antonín Novotný, dobová kritika jej nicméně přijala s nadšením. Titul Každý den odvahu vyhrál na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu a obdržel cenu Zlatá ratolest v italském Pesaru. O digitální restaurování filmu se postaraly společnosti UPP a Soundsquare ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie.
zdroje: Kinobox, Film Servis Festival Karlovy Vary

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu