Čeští filmaři mají šanci dosáhnout na "Evropské Oscary". Uspět mohou s krutým válečným příběhem a kontroverzním léčitelem

Čeští filmaři mají šanci dosáhnout na "Evropské Oscary". Uspět mohou s krutým válečným příběhem a kontroverzním léčitelem
Nabarvené ptáče, Ivan Trojan a Agnieszka Holland během natáčení Šarlatána | Bioscop
Šarlatán
Koprodukční Šarlatán pojednává o osudu výjimečného a kontroverzního létičele Jana Mikoláška, kterého si ve filmu režisérky Agnieszky Holland zahrál Ivan Trojan a jeho syn Josef. Snímek se bude na Evropských filmových cenách ucházet o cenu v kategorii nejlepší režie, v níž je nominována právě slavná polská autorka Agnieszka Holland.
Agnieszka Holland, Ivan Trojan
Šarlatán - režisérka Agnieszka Holland a herec Ivan Trojan | Marlene Film Production / Alžběta Jungrová
Gratulujeme paní režisérce, je to zárovn velké ocenění práce všech tvůrců, herců a celého filmového štábu, zvláště v tak složité době. Na Evropské filmové ceny byla nominovaná v historii jen hrstka českých snímků a o to silněji působí letošní ročník, kdy jsou na seznamu hned dva české filmy,“ říká producentka Šarlatána Šárka Cimbalová.
Nabarvené ptáče
Druhým snímkem tuzemských tvůrců, který se bude ucházet o Evropské filmové ceny, tentokrát v prestižní kategorii nejlepší film, je historické drama Václava Marhoula Nabarvené ptáče, která se loni dostalo do širší nominace na Oscary a vysloužilo si pozornost mezinárodního publika (především kvůli naturalistickému zpracování a knižní předloze Jerzy Kosinského).
„Pro mě to byl šok, opravdu jsem to nečekal. Už jen proto, že Nabarvené ptáče se výrazně odlišuje od trendů evropské kinematografie posledních deseti let,“ přiznal Václav Marhoul, který za tento film získal osm Českých lvů.
Václav Marhoul
Václav Marhoul během natáčení | Jakub Čech
Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a České repubice. Snímek sleduje putování cikánského chlapce východopolským venkovem během probíhající 2. světové války. Zvěrstva a hrůzy obyčejných lidí sleduje dětská duše ze své jedinečné perspektivy. Václavu Marhoulovi se do filmu podařilo dostat plejádu hereckých hvězd, za všechny například Harvey Keitel, Stellan Skarsgard, Udo Kier či Barry Pepper.
Evropská filmová akademie čítající víc než 3.800 členů své ceny letos udělí už po dvaatřicáté. Stříbrnou sošku z českých tvůrců v historii vyhráli pouze Helena Třeštíková za dokument René a Tomáš Luňák za animovaný film Alois Nebel, Miloš Forman obdržel čestnou cenu za Evropský úspěch ve světovém filmu.
Evropským Oscarům vládla Hanekeho Láska, v animovaných filmech vyhrál český Alois Nebel!
Festivaly a ceny2. 12. 2012
Evropským Oscarům vládla Hanekeho Láska, v animovaných filmech vyhrál český Alois Nebel!