Zvítězil, ale nepodívá se do kin. Triumf oscarového vizionáře v Benátkách

Zvítězil, ale nepodívá se do kin. Triumf oscarového vizionáře v Benátkách
Roma | Netflix
zvitezil-ale-nepodiva-se-do-kin-triumf-oscaroveho-vizionare-v-benatkach
Režisér Alfonso Cuarón během natáčení filmu Roma | Netflix
Mexický rodán Alfonso Cuarón je dvojnásobným držitelem Oscara za převratnou Gravitaci z roku 2013. Černobílým snímkem Roma (čtvrť v Mexico City, kde autor vyrůstal) vzpomenul autor na ženy, které hrály v jeho životě důležitou roli - na matku a dvě služebné, s nimiž trávil dětství a dospívání. Roma zaujalo díky laskavé poetice a působivým černobílým výjevům, čímž se Cuarón částečně vzdal své pozice jednoho z nejvynalézavějších autorů současné kinematografie.

Roma: Trailer

Roma
A na jeho úspěchu měla podíl též platforma Netflix, v rámci které snímek vznikl. Dramaturgové benátského filmového festivalu totiž šli jinou cestou než kolegové z Cannes a snímky Netflixu do soutěže zařadili. Přesto, že Netflix nemusí uvést daný snímek v klasických kinech, ale dává přednost internetovému streamingu. Uvidíme, jak tato skutečnost ovlivní organizátory a dramaturgy dalších světových filmových přehlídek. Pro Netflix jde nicméně o obrovský úspěch a zadostiučinění.

At Eternity´s Gate: Trailer

U brány věčnosti
Vedle Alfonsa Cuaróna a filmu Roma v Benátkách uspěl v nejlepší herecké roli Willem Dafoe coby malíř Vincent Van Gogh v dramatu Julia Schnabela At Eternity´s Gate (2018) . Mezi herečkami cenu převzala Olivia Colman za historické mocenské drama Favoritka (2018), kde ztvárnila anglickou královnu Annu. Snímek režíroval jeden z největších současných objevů evropské kinematografie, Řek Yorgos Lanthimos (Humr, Špičák).

Favoritka: Trailer

Favoritka
Zlatého lva za celoživotní dílo převzala v Benátkách britská oscarová herečka Vanessa Redgrave (Julia) a nekompromisní kanadský režisér David Cronenberg (eXistenZ, Dějiny násilí).