Benátky 2016: Kdo si odnesl Zlatého lva a další ocenění?

Benátky 2016: Kdo si odnesl Zlatého lva a další ocenění?
Režisér Lav Diaz se Zlatým lvem pro nejlepší film 73. ročníku benátského festivalu. (foto: ASAC) | ASAC
Lav Diaz
Režisér Lav Diaz se Zlatým lvem pro nejlepší film 73. ročníku benátského festivalu. (foto: ASAC) | ASAC
Režisér Lav Diaz se pro vítězný film Žena, která odešla inspiroval povídkou Lva Nikolajeviče Tolstého. Volně plynoucí drama vypráví o nespravedlivě odsouzené učitelce, která se po třiceti letech v nápravném zařízení snaží usadit na Filipínách. Vztahy s dřívějším manželem a dcerou nestojí za nic, syn je neznámo kde.
Tom Ford
Druhý film a další úspěch pro režiséra Toma Forda. Benátskou porotu zaujala jeho Noční zvířata. (foto: ASAC) | ASAC
Po sedmi letech se mezi filmaře vrátil módní návrhář Tom Ford. A úspěšně. Jeho thriller Noční zvířata mu vynesl Stříbrného lva, druhé nejvyšší ocenění z Benátek. Fordova novinka pojednává o záhadném textu exmanžela, který se vrací do minulosti. Chce se Jake Gyllenhaal Amy Adams pomstít? Dozvíte se v českých kinech 24. listopadu. Snímek má na serveru RottenTomatoes průměrné hodnocení 73 procent.
Ráj
Režisér Andrey Konchalovskiy obdržel cenu za válečné drama Paradise (Rai). (foto: ASAC) | ASAC
Mezi režiséry byla soutěž dost vyrovnaná, porota cenu přiřkla hned dvěma tvůrcům. Andrey Konchalovskiy byl oceněn za drama z období druhé světové války Ráj (Rai). Vedle ruského autora byl za režii oceněn též mexický autor Amat Escalante a jeho naturalistické drama Divý kraj (La región salvaje).
1e7c5b48
Emma Stone v Benátkách. Na snímku s režisérem La La Landu Damienem Chazellem (vpravo). (foto: ASAC)
Zahajovací film festivalu, muzikálová pocta La La Land, vynesla cenu pro nejlepší herečku Emmě Stone. Snímek nadchnul přítomné novináře, kteří jej hodnotí 86 procenty. Do českých kin zamíří 19. ledna následujícího roku.
Ana Lily Amirpour
Ana Lily Amirpour | ASAC
Nejlepší herecký výkon přiřkla porota Oscaru Martínezovi za roli ve filmu Vážený občan (El ciudadano ilustre). Cenu za scénář převzal Noah Oppenheim za životopis o vdově po JFK Jackie. Zvláštní cenu poroty převzala experimentující režisérka Ana Lily Amirpour, která v Benátkách představila kanibalistickou romanci The Bad Batch.
Již ve čtvrtek byl herci Jean-Paul Belmondovi předán čestný Zlatý lev za celoživotní dílo. Ikona nejen francouzské kinematografie, která se vypořádává s následky mozkové mrtvice, prý hledí stále do budoucnosti.
Jean-Paul Belmondo
83 letý Jean-Paul Belmondo převzal Zlatého lva již ve čtvrtek. (foto: ASAC)