73. filmový festival v Benátkách byl zahájen. Na co láká?

73. filmový festival v Benátkách byl zahájen. Na co láká?
La La Land - Ryan Gosling a Emma Stone. | 73rd Venice International Film Festival
La La Land (režie: Damien Chazelle, USA)
Ryan Gosling, Emma Stone
La La Land - Ryan Gosling a Emma Stone. | 73rd Venice International Film Festival
Režisér oscarového Whiplashe (2014). V hlavních rolích Ryan Gosling a Emma Stone. Kulisy 50. let minulého století. A pocta muzikálovému žánru. Tomuhle zahajováku benátského festivalu se prý tleskalo už po úvodní sekvenci. Weby Metacritic a RottenTomatoes posbíraly 14 recenzí s průměrnou známkou 92 procent! Jednatřicetiletý režisér Damien Chazelle má po druhém filmu solidně našlápnuto. Tak snad 19. ledna 2017 roztančí v českých kinech i vás.
Příchozí (režie: Denis Villeneuve, USA)
Amy Adams ve sci-fi Příchozí
Amy Adams ve sci-fi Příchozí | Falcon
Kanaďan Denis Villeneuve nás už několikrát přesvědčil, že je mistrem napětí, záhad a estetiky. Na sci-fi žánr si troufl v novince s Amy Adams v roli lingvistky, která bude komunikovat s návštěvníky z vesmíru. Na rozuzlení si budeme muset počkat do 10. listopadu 2016. Bude to stát za to?
Brimstone (režie: Martin Koolhoven, Nizozemí, Francie)
Dakota Fanning
| 73rd Venice International Film Festival
Další ženská hrdinka v originální žánrové hříčce. Dakota Fanning bude v mysteriózním westernu měřit síly s fanatickým reverendem v podání Guye Pearce. Ten se mladou matku od rodiny pokouší obvinit ze zločinu, který nespáchala. Doufejme, že se Brimstone podívá i do českých kin.
Voyage of Time: Life´s Journey (režie: Terrence Malick, VB, USA)
Cesta času
| 73rd Venice International Film Festival
Benátky přejí dokumentárním filmům. O hlavní cenu se letos uchází i Terrence Malick se svým přemýšlivým a esteticky působivým dílem o vzniku a zániku Vesmíru. Voyage of Time poběží ve 40 minutové verzi v kinech IMAX s komentářem Brada Pitta. Druhá verze se bude promít ve formátu 35milimetrového filmu a slovem ji doprovodí herečka Cate Blanchett.
The Young Pope (režie: Paolo Sorrentino, USA, Francie, Itálie, VB,)
Jude Law
Jude Law
Tahle mimosoutěžní projekce minisérie italského režiséra Sorrentina vzbuzuje velká očekávání. Pojednává o fiktivním americkém papeži, který je natolik mladý, že stojí za to ptát se, zda boží pochodeň bez poskvrnky udrží. Pia XIII. hraje Jude Law a v minisérii HBO se potácí mezi vírou v Boha a nezměrnou mocí. Na tohle bude jistě zvědavý i papež František.
Hacksaw Ridge (režie: Mel Gibson, USA, Austrálie)
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny | 73rd Venice International Film Festival
Jestli viděl papež Gibsonovo Umučení Krista (2004), nevíme. Ale to je teď vedlejší. Gibson mimo soutěž představí svůj čtvrtý celovečerák, válečné drama se Spider-Manem Andrew Garfieldem v hlavní roli. O co půjde? Překvapivě o pacifismus. Garfield ve filmu ztvární medika a adventistu Desmonda T. Dosse, který během 2. světové války odmítal zabíjet nepřátele a místo toho zachraňoval životy. A byl za to jako první pacifista v amerických dějinách vyznamenán. V českých kinech od 3. listopadu.
On the Milky Road (režie: Emir Kusturica, Srbsko, Mexiko, VB, USA)
Emir Kusturica, Monica Bellucci
| 73rd Venice International Film Festival
Jeho legendární Černá kočka, bílý kocour si před 18 lety z Benátek odvezla hned tři ceny. Sarajevský rodák, absolvent pražské FAMU a temperamentní muzikant představuje novinku, kde hraje vedle italské krásky Monicy Bellucci. Film představuje tři úseky ze života rekapitulujícího muže - období války, vztah s oddanou ženou a samotářské mnišství. Kusturicovi bych přál, aby se filmem vrátil na výsluní a neskončil jako onen mnich.
Noční zvířata (Režie: Tom Ford, USA)
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal | 73rd Venice International Film Festival
Po 8 letech se k režírování vrátil Tom Ford. Slavný módní návrhář zaujal svým debutem Single Man (2009), v němž Colin Firth truchlil po mrtvém příteli. Precizní forma, herecký minimalismus a intimita. Oč jde ve Fordově novince Nocturnal Animals? Susan (Amy Adams) obdrží poštou text "Nocturnal Animals" od bývalého manžela (Jake Gyllenhaal), se kterým roky nekomunikovala. Divák čte knihu spolu se Susan a říká si - co to má všechno znamenat? Je kniha aktem odpuštění? Nebo předzvěstí pomsty? Česká premiéra se uskuteční 24. listopadu 2016.