Tomáš Stibor

Tomáš Stibor

Autor

Narozen 17.3.1998 v Praze.

Milovník slova a obrazu, pospolu i samostatně.

"Choose life" (z filmu Trainspotting)


Články autora

  1. Kapitán Amerika jako zombie, Black Panther jako Star-Lord. V novém seriálu Marvel představuje známé hrdiny v nevšední podobě
    Recenze9. 11. 2021
    Kapitán Amerika jako zombie, Black Panther jako Star-Lord. V novém seriálu Marvel představuje známé hrdiny v nevšední podobě

    Na Disney+ nedávno vyvrcholila 1. série animovaného seriálu What if...?, který z filmů známé superhrdinské příběhy převrací naruby.

  2. Recenze: Star Wars: Visions - Světelný meč jako katana, Jedi jako samuraj.  Když se snoubí svět Star Wars s japonskou animací a kulturou
    Recenze27. 10. 2021
    Recenze: Star Wars: Visions - Světelný meč jako katana, Jedi jako samuraj. Když se snoubí svět Star Wars s japonskou animací a kulturou

    Zatímco na hrané seriály o Boba Fettovi (2021) nebo Obi-Wanu Kenobim (2022) si fanoušci ještě musí počkat, animovaná produkce ze světa Star Wars se rozšiřuje uvedením antologie krátkých epizod, které Disney+ vypustilo naráz 22. září.

  3. Úsvit antihrdinů
    Téma4. 9. 2021
    Úsvit antihrdinů

    Pojem hrdina je jednoduše definovatelný a obecně srozumitelný. Nazveme-li někoho hrdinou, přiřkneme mu kvality jako odvahu, sílu, čest a obětavost, případně další pozitivní vlastnosti, které z hrdiny činí morální vzor. Hrdinovy schopnosti jsou využívány k nezištné pomoci druhým, nikdy k vlastnímu obohacení a sobeckým zájmům. Jestliže se situace kriticky vyhrotí, je hrdina dokonce připraven obětovat vlastní život pro záchranu druhých. Archetyp hrdiny se v nekonečných interakcích opakuje napříč všemi médii, nicméně dnes je stále častěji nahrazován antihrdinou. Kdo je antihrdina, jaký je jeho původ a proč je dnes tak populární?

  4. To máme mileniály #5. Netflix and Chill
    Téma14. 8. 2021
    To máme mileniály #5. Netflix and Chill

    Jestliže je Generace Z (narození po roce 1996) označována jako tzv. digital natives, má se tím na mysli, že je pro ně digitální prostředí přirozené a intuitivní, že život bez internetu neznají a dost možná si ho ani nedokážou představit. Naproti tomu mileniálové (narození v letech 1981-1996) vyrůstali společně s dramatickým technologickým vývojem – hegemonii televize nejdříve zpochybnilo DVD, následně způsob distribuce a sledování audiovizuálního obsahu navždy proměnily sociální sítě, YouTube a streamovací platformy.

  5. Recenze #2: Sebevražedný oddíl – tak zlí, jak jen to komerce dovolí
    Recenze11. 8. 2021
    Recenze #2: Sebevražedný oddíl – tak zlí, jak jen to komerce dovolí

    Coby uvězněný superpadouch máte ve světě DC dvě možnosti: shnít navěky ve vězení, nebo se přidat ke speciální jednotce, oficiálně zvané Task Force X, známější nicméně pod názvem Sebevražedný oddíl. Skupinu vede chladná Amanda Wallerová, která se neštítí naverbovat ani nejhorší vrahouny, kterým za účast na extrémně nebezpečných misích slibuje snížení trestu. Pokud se ovšem rozhodnou neuposlechnout její rozkaz či dokonce dezertovat, na příkaz Wallerové jim detonuje v hlavě umístěná nálož. Jak výmluvně vyplývá z názvu oddílu, tihle vojáci jsou postradatelní.

  6. Recenze: Neporazitelný – Robert Kirkman, autor série Živí mrtví, nahlíží na supehrdinský žánr svěží a krvavě brutální optikou
    Recenze18. 6. 2021
    Recenze: Neporazitelný – Robert Kirkman, autor série Živí mrtví, nahlíží na supehrdinský žánr svěží a krvavě brutální optikou

    Mladý Mark naplňuje představu o běžném studentovi střední školy. Navazuje první vážnější vztah, trpí šikanu školním tyranem a nadto se snaží, aby na něj byl táta pyšný. Navenek normální život však narušuje skutečnost, že Mark nově disponuje superschopnostmi stejně jako jeho otec, který coby Omni-Man, nejsilnější bytost na planetě Zemi, zachraňuje svět před nejrůznějšími hrozbami. Po otci zděděné vlohy jako nadlidská síla, rychlost, odolnost nebo létání ho spolu se smyslem pro spravedlnost, vštěpovaným nadpřirozenými schopnostmi neobdařenou matkou, vyvolují k potírání zločinu. Nikdo však naivního Marka nedokáže připravit na to, jak odosobňující moc dokáže být.

  7. To máme mileniály #4. Generační výpovědi
    Téma17. 5. 2021
    To máme mileniály #4. Generační výpovědi

    Ve čtvrtém díle o Generaci Y se zaměřujeme na výběr filmů, které se více či méně, každopádně přímo vztahují k mileniálům. Klíčový předpoklad pro zařazení snímku spočívá v autorské snaze postihnout konkrétní dobové rysy a nahlédnout generaci mileniálů autentickou optikou, která přesahuje stereotypy.

  8. To máme mileniály #3. Populární filmy
    Téma12. 5. 2021
    To máme mileniály #3. Populární filmy

    Jednou z cest, jak přiblížit generaci mileniálů, je zaměřit se na filmy, které je formovaly a utvářely jejich kolektivní identitu.

  9. To máme mileniály #2. Cool faktor
    Téma2. 4. 2021
    To máme mileniály #2. Cool faktor

    Zahraniční filmová a televizní studia, zejména v USA a Velké Británii, již léta cílí na mileniály. Vědomí obrovské kupní síly se ještě umocnilo po roce 2019, kdy se mileniálové stali s více než 72 miliony lidí největší generací v USA. Marketingoví specialisté se nicméně nadále shodují, že vzbudit jejich pozornost je obtížné, a udržet ji ještě těžší.

  10. Temní superhrdinové režiséra Zacka Snydera - 2. část
    Téma2. 4. 2021
    Temní superhrdinové režiséra Zacka Snydera - 2. část

    V první části dvoudílného seriálu jsme si představili původ a standardní podobu Batmana a Supermana, spolu s revolučními komiksy z 80. let, které jsou režisérovými hlavními inspiračními zdroji. Druhý díl se zabývá Snyderovým vizuálním stylem a poodhaluje, jak oproti tradici režisér tvoří ikonické superhrdiny.

  11. Temní superhrdinové režiséra Zacka Snydera
    Téma31. 3. 2021
    Temní superhrdinové režiséra Zacka Snydera

    1. část - Jelikož uvedením Ligy Spravedlnosti na HBO Max Zack Snyder u studia DC definitivně končí, nabízí se nahlédnout jeho víceméně uzavřenou trilogii jako celek s charakteristickými rysy. V dvoudílném seriálu si nejprve představíme původ a standardní podobu Batmana a Supermana spolu s revolučními komiksy z 80. let, které jsou režisérovými hlavními inspiračními zdroji. Druhý díl se zabývá Snyderovým vizuálním stylem a poodhaluje, jak oproti tradici režisér vytváří ikonické superhrdiny.

  12. To máme mileniály #1. Kdo vlastně jsou?
    Téma22. 3. 2021
    To máme mileniály #1. Kdo vlastně jsou?

    V rozsáhlém seriálu, jenž začíná tímto článkem, zkusíme zjistit, kdo jsou mileniálové, v jakém světě žijí a jak na ně míří filmoví producenti.

  13. Bůh vs. Král. Kdo zvítězí? Rozebrali jsme trailer na Godzilla vs. Kong
    Téma25. 2. 2021
    Bůh vs. Král. Kdo zvítězí? Rozebrali jsme trailer na Godzilla vs. Kong

    Abychom vám ukrátili čekání na blockbuster Godzilla vs. Kong, pečlivě jsme zanalyzovali dostupný trailer, který mnohé otázky zodpověděl a jiné zase zauzloval.

  14. Loki přetváří historii. Co všechno jsme objevili v traileru?
    Téma17. 2. 2021
    Loki přetváří historii. Co všechno jsme objevili v traileru?

    Ačkoliv byly všechny filmové projekty studia Marvel několikrát odsunuty, nemusí oddaná nerdovská základna truchlit. V posledních měsících nás Marvel zásobuje trailery na seriály, které budou k zhlédnutí na streamovací platformě Disney+. Zatím se nám dostalo trailerů ke čtyřem seriálům: WandaVision, Falcon a Winter Soldier, Loki a What if…?, přičemž dle dostupných materiálů lze očekávat žánrovou pestrost a produkční kvalitu srovnatelnou s filmy.

  15. Na Cenách české filmové kritiky se o kritice mluvilo hloupě
    Téma10. 2. 2021
    Na Cenách české filmové kritiky se o kritice mluvilo hloupě

    6. února proběhlo předávání cen české filmové kritiky pro rok 2020 pod taktovkou moderátorské dvojice Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.