Tomáš Stibor

Tomáš Stibor

Autor

Narozen 17.3.1998 v Praze.

Milovník slova a obrazu, pospolu i samostatně.

"Choose life" (z filmu Trainspotting)


Články autora

  1. Recenze: Srdcová královna - Bolestné drama o ženě, která zkrotila neposlušné muže
    Recenze21. 1. 2020
    Recenze: Srdcová královna - Bolestné drama o ženě, která zkrotila neposlušné muže

    Právnička Anne (Trine Dyrholm), zabývající se případy domácího násilí či zneužívání dětí, žije s manželem Peterem (Magnus Krepper) a dvěma dcerami v luxusním domě obklopeném přírodou. Když se k nim přistěhuje Gustav (Gustav Lindh), syn Petera z prvního manželství, stanovené pořádky se rozpadají. Anne s Gustavem naváže milostný vztah.

  2. Recenze: Dva papežové – Teologické rozpravy nebyly nikdy zábavnější!
    Recenze15. 1. 2020
    Recenze: Dva papežové – Teologické rozpravy nebyly nikdy zábavnější!

    Nečekaný hit z produkce Netflixu osvětluje zlomové události rezignace papeže Benedikta XVI. a následného zvolení papeže Františka v roce 2013.

  3. Recenze #2: Králíček Jojo - Vztyčený prostředníček Adolfu Hitlerovi a jeho ideologii
    Recenze4. 1. 2020
    Recenze #2: Králíček Jojo - Vztyčený prostředníček Adolfu Hitlerovi a jeho ideologii

    Chlapec Jojo/Joseph (Roman Griffin Davis) je jako každý mladistvý poblázněn do svého idolu. Obličej jeho vzoru a současně nejlepšího přítele na něj neustále dohlíží z propagandistických plakátů a jeho jméno Jojo s patřičnou hrdostí vykřikuje na každého kolemjdoucího. Mimoto podstupuje životní zkoušku v podobě výcvikového tábora, kde se kluci stávají muži, a to vše jen pro potěchu nejvyššího.

  4. Recenze #3: Tenkrát v Hollywoodu - Polopravdivá romance Tarantina a jeho milované éry
    Recenze19. 8. 2019
    Recenze #3: Tenkrát v Hollywoodu - Polopravdivá romance Tarantina a jeho milované éry

    Před kinem neklidně stepují davy lidí, hurónsky hulákají a s žádostivým výrazem v očích cloumají cedulemi s nápisem "Once upon a time in Hollywood, s'il vous plait". Novináři, kteří nebyli vpuštěni do sálu, se bezvládně kácí k zemi, přerývavě sténají a z očí jim řine prudký příval slz. Kdežto vyvolená smetánka se již radostně tetelí na svých místech a napjatě očekává úvodní titulky. Jakmile se jich dočkají, bezděčně se jim pokřivuje obličej v jakémsi požitkářském očekávání. Po skončení tříhodinové epištoly adresované filmovému průmyslu obecenstvo sborově vstává a po sedm nekonečných minut Tarantinovi skládá holt bouřlivým potleskem.

  5. Recenze: Bílý bílý den - Když se mrtví navrací k živým
    Recenze14. 8. 2019
    Recenze: Bílý bílý den - Když se mrtví navrací k živým

    Když v islandském městečku za nejasných okolností zemře žena, její manžel Ingimundur (Ingvar Sigurðsson) se s nenadálou situací vypořádá po svém. Neobtěžuje se uplakaným truchlením, namísto toho se naplno pohrouží do stavby domu a své komplikované emoce drží pod zámkem. Krom toho svůj čas vyplňuje staráním se o vnučku Salku (debutantka Ída Mekkín Hlynsdóttir), jako bývalý policista navštěvuje své kolegy a dochází na terapeutická sezení. Rozbuškou pro děj i dušené emoce je Ingimundurovo podezření, že ho manželka podváděla. Započíná tak trnitá cesta za pravdou, na jejímž konci se v pusté mlze nejistě rýsuje naplnění a klid.

  6. Recenze #2: Yesterday - Beatles složili nadčasové evergreeny, kterými si kdekdo může vydělat haldu peněz?
    Recenze12. 7. 2019
    Recenze #2: Yesterday - Beatles složili nadčasové evergreeny, kterými si kdekdo může vydělat haldu peněz?

    Jack Malik (Himesh Patel) je neúspěšný muzikant, kterému se i přes jeho sveřepou snahu a pomoc ochotné manažerky a nejlepší kamarádky Ellie (Lily James) nedaří prosadit se. Po dalším nevydařeném vystoupení se rozhodne svou hudební kariéru definitivně ukončit a vrátit se k učitelství. Jenže pak dojde k tajemnému celosvětovému výpadku elektřiny, jenž má za následek vymazání existence Beatles společně s jakoukoliv zmínkou o nich. „Všichni zapomněli, že existovali Beatles. Všichni kromě Jacka,“ láká plakátový slogan. Jack všechny texty uložené v paměti sepíše, vydává za své a bleskově se stává největší popkulturní senzací od dob… Beatles. Jenže co na to morálka a Ellie, která Jackovi vyjeví tak dlouho neopětované city a postaví ho před volbu: sláva, peníze a jedna velká lež, nebo láska a život v pravdě?

  7. Recyklace slavných filmů aneb Skutečně ekologický Hollywood?
    Téma8. 7. 2019
    Recyklace slavných filmů aneb Skutečně ekologický Hollywood?

    Původních námětů se v současnosti objevuje opravdu nicotně málo. Studia se vrací k prověřeným tématům a pouští se i do nesmyslných projektů, u kterých je jasné, že nedosáhnou kvalit kultovního originálu, spíše námět znehodnotí, občas přímo „znásilní“. Značná část filmové tvorby dnes také vzniká podle knih, lépe řečeno podle světoznámých bestsellerů. Z těchto faktů vcelku jasně vyplývá, že studia nerada riskují, naopak se s nenasytným chtíčem po materiálním zisku sápou po vděčných námětech, jež jsou minulostí odzkoušeny.

  8. Recenze #2: Godzilla II Král monster - Větší, hlučnější a dražší. Je to správně?
    Recenze4. 6. 2019
    Recenze #2: Godzilla II Král monster - Větší, hlučnější a dražší. Je to správně?

    Velectění pánové, přepůvabné dámy! Přijďte blíže a pohlaďte si obávanou kreaturu! Král monster, nejhrozivější přírodní síla, nukleární dinosaurus, tak a ještě mnohem jinak bývá ohlašován náš pohádkový ochránce. Tentokráte do manéže nevstupuje sám, asistovat mu bude trojhlavý drak, můra, pterodaktyl, mamut a možná přijde i gorila. To vše v monstrózně obří podobě; kdo neviděl, neuvěří. Připravte si peněženky a pamlsky, přijíždí totiž nevídaná atrakce cirkusu Warner Bros.; představuji Vám legendární partu, původem až z dalekého Japonska: Godžira a netvoří panoptikum!

  9. Recenze #3: John Wick 3 - Keanu Reeves proti zbytku světa. Kdo zvítězí?
    Recenze20. 5. 2019
    Recenze #3: John Wick 3 - Keanu Reeves proti zbytku světa. Kdo zvítězí?

    V předchozím díle John Wick porušil pravidla. A jelikož má každý čin své následky, do hodiny je vyobcován. 3. kapitola následuje ihned po skončení druhé, jen je slunečné odpoledne nahrazeno štiplavým lijákem a tajemní přihlížející se po vypršení limitu přesunou z pasivního sledování kořisti k samotnému lovu.

  10. Recenze: The Ruthless – Bezzubě s citem. Jaká je nová italská gangsterka?
    Recenze10. 5. 2019
    Recenze: The Ruthless – Bezzubě s citem. Jaká je nová italská gangsterka?

    Santo Russo v mládí neprávem skončil ve vězení. Našel zde věrného kumpána a definitivně zpečetil svůj osud. Od nesmlouvavých potyček ve věznici přirozeně přešel k vloupačkám a následnému styku s mafií. Díky své ambiciózní přičinlivosti strmě postupoval vzhůru v hierarchii, střídaje přitom různé aktivity – od překupnictví aut přes nemovitosti po prodej drog. Film se zaměří na jeho turbulentní životní slasti i peripetie, od determinujícího zatčení roku 1967 až po zlomový rok 1990. Bezcitný mafián, který nenávratně vstoupil do světa absentujícího zákona. Jediným hořkým pravidlem zůstává, že z této společnosti se neodchází.

  11. Recenze: Unicorn Store - Co se stane, když Captain Marvel usedne do režisérského křesla?
    Recenze30. 4. 2019
    Recenze: Unicorn Store - Co se stane, když Captain Marvel usedne do režisérského křesla?

    Kit (Brie Larson) vyhodí z umělecké školy a jí nezbývá než začít pracovat. Její dětská naivita se tak konfrontuje s uniformním prostředím plným nesplněných přání a přízemního myšlení. Kontaktuje ji tajemný prodejce (Samuel L. Jackson), který jí nabídne jednorožce. To mystické zvíře, jež si v dětství vysnila jako nejlepšího kamaráda, je najednou na dosah. Drobné pochybnosti nad existencí jednorožců téměř okamžitě nahradí toužebná zvědavost a Kit postupně plní všechny požadavky (postavit stáj, koupit seno atd.) potřebné k získání svého vysněného stvoření.

  12. Recenze #4: Avengers: Endgame - Co kdyby noví Avengers stáli za…
    Recenze30. 4. 2019
    Recenze #4: Avengers: Endgame - Co kdyby noví Avengers stáli za…

    V Infinity War Avengers natropili rambajs vesmírných proporcí. Podaří se jim chybu odčinit?

  13. Nevíte, co dát doma na stěnu? Tohle jsou nejlepší filmové plakáty všech dob!
    Téma7. 10. 2018
    Nevíte, co dát doma na stěnu? Tohle jsou nejlepší filmové plakáty všech dob!

    Plakáty sehrávají zásadní roli při prezentaci filmu. Je to marketingový produkt sloužící k propagačním účelům, ale často také jedinečný umělecký počin. A taky je to dobrá výzdoba do pokoje. Filmový plakát má prostě nedozírné možnosti využití.

  14. Recenze: BlacKkKlansman - když Afroameričan s Židem infiltrují Ku-klux-klan…
    Recenze20. 8. 2018
    Recenze: BlacKkKlansman - když Afroameričan s Židem infiltrují Ku-klux-klan…

    Afroameričan Ron Stallworth (John David Washington) je přijat k policii Colorado Springs. I přes nepřízeň některých kolegů se svým entusiasmem rychle propracovává od hledání „ksindlů“ v kartotéce výše, a když v novinách spatří inzerát Ku-klux-klanu, svévolně se rozhodne do něj infiltrovat a zavolá. Představí se jako ideální rekrut, když přednese svou rasisticko-xenofobní ideologii zahrnující především nenávist k „negrům“. Vedoucí místní buňky nadšeně přitakává a pozve Rona na schůzku. Ronův zjev jakožto Afroameričana je pro poměry klanu jaksi nevyhovující a tak se namísto něj vydá na setkání jeho židovský parťák Flip Zimmerman (Adam Driver)…

  15. Fanoušci Úžasňákových čekají na pokračování. V čem vězí kouzlo animovaného hitu?
    Téma10. 7. 2018
    Fanoušci Úžasňákových čekají na pokračování. V čem vězí kouzlo animovaného hitu?

    Když se řekne komiksová adaptace, naprosté většině se vybaví blockbusterový seriál studia Marvel. To dopomohlo zpopularizovat komiksy i v naší předpojaté kotlině, ve které se jinak po několik desetiletí i díky hanebným výrokům spisovatele Jana Drdy objevovaly v časopiseckých stáncích nanejvýš tuzemští lidoví hrdinové jako Čtyřlístek či Rychlé Šípy. Před vznikem všeobjímající supervelmoci Marvelu vznikaly osamocené enklávy pokoušející se prorazit s na první pohled nepříliš rentabilní tematikou, které v 90. letech teprve rozpoznávaly svůj potenciál (Blade, Spawn, Vrána), aby pak na přelomu milénia mohly plně rozkrýt své nemalé pole působnosti (X-Men, Spider-Man). V roce 2004 navíc došlo k animované senzaci Úžasňákovi, kteří se po 14 letém martyriu dočkají již za méně než měsíc pokračování.