Tržby v českých kinech: Strážcům Galaxie kryjí záda vesničané od Hanušovic. Hercules skončil třetí.

Tržby v českých kinech: Strážcům Galaxie kryjí záda vesničané od Hanušovic. Hercules skončil třetí.
Strážci Galaxie | concept art
Strážci Galaxie jsou docela jinou marvelovkou, než na jakou jsme byli od studia zvyklí. Po X-Menech do kin dorazila akční sci-fi komedie, při jejímž sledování se nebudou náhodní, věci neznalí pozorovatelé cítit trapně. Studio rozšiřuje impérium. A dělá to víc než fikaně. Zaryté fanoušky si tímto krokem rozhodně neodláká.
Strážci Galaxie
Strážci Galaxie | concept art
O premiérovém víkendu vyrazilo na Strážce Galaxie téměř 38 tisíc diváků. Do pokladen přinesli 5.7 milionu korun. Fakt, že byl snímek distributorem nabídnut do "pouhých" 64 kin, úspěch ještě umocňuje. Jen tak pro srovnání - Úsvit planety opic startoval o premiérovém víkendu ve 111 kinech a utržil "pouhé" 3 miliony korun.
Ondřej Trojan, Simona Babčáková
Ivan Trojan a Simona Babčáková v "Díře u Hanušovic"
Miroslav Krobot a vyznavači jeho humoru ze života mohou být spokojeni. Díře u Hanušovic patří druhé místo žebříčku. 17.530 diváků přišlo na debut oblíbeného herce a divadelního režiséra. Do pokladen přidali 2.5 milionu korun. Za necelé dva týdny od uvedení do kin jich už snímek utržil přes 9. Příjemné překvapení, protože - přiznejme si to - Krobotův styl neskousne každý.
Dwayne Johnson
Třetí místo nakonec vybojoval Hercules Dwayne Johnson. O druhém víkendu od uvedení do kin na něj přišlo 9.188 diváků, kteří za film utratili 1.49 milionu korun. A zcela upřímně, film si o moc víc nezaslouží. Nebýt Dwaynea, šel by rovnou na video. Nebo by vůbec nevznikl.
Jak vycvičit draka 2
Dyk, Klus a Piškula Škyťáka a Bezzubku skoro jistě předeženou. | CinemArt
Na čtvrté místo se z pětky "vyšvihl" animák Jak vycvičit draka 2 (2014). 10.115 diváků obohatilo pokladny o 1.34 milionu korun. Necelých sedm týdnů od nasazení snímek utržil 44 milionů. S návštěvností 328 tisíc diváků vévodí žebříčku Top 20. Páté místo patří dalšímu animáku, druhým Letadlům. 8 tisíc diváků a tržby lehce nad milion korun dělají z novinky Disney/Pixar pouze průměrný, další film.
Úsvit planety opic
Úsvit planety opic
Až na sedmou příčku klesl Úsvit planety opic, což je docela velké překvapení. 6.022 diváků a tržby 911 tisíc korun o třetím víkendu od uvedení. Pro vychvalovaný snímek to není vůbec dobrá vizitka. Že by se diváci báli svých evolučních předchůdců?
Lukáš Pavlásek
Do žebříčku Top 20 se nedostal debut Tomáše Pavlíčka, konverzační komedie Parádně pokecal (2014). Recenze jsou srovnatelnou s těmi u Díry u Hanušovic. Pavlíček ale zřejmě nemá jméno srovnatelné s Krobotovým. Škoda, Parádně pokecal je totiž nadějný debut.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.