US tržby: Ender zahrál obstojnou hru, oscaroví důchodci vyrazili pařit do Vegas

US tržby: Ender zahrál obstojnou hru, oscaroví důchodci vyrazili pařit do Vegas
Enderova hra je významná série sci-fi knih od Orsona Scotta Carda, kde hrají hlavní roli geniální děti. Filmový scénář vše posunul do teenagerovské rodiny (věkově), což není jediná výrazná změna oproti předloze a bylo proto otázkou, jak se fanoušci (ale i divák neznalý předlohy) k filmu postaví. Dopadlo to lépe, než hůře. Recenze jsou sice jen lehce nadprůměrné, nikdo ale nemluví o průšvihu (názory oscilují od "výborné a chytré" po "nudnější variace na Hvězdnou pěchotu"). Pro sci-fi látku s mladými herci, která od publika vyžaduje přemýšlení, je to vlastně malé vítězství (protože rozhodně nejde o film pro mladé, natožpak o klasický letní blockbuster) a debutových 28 milionů na prvním místě lze tudíž zařadit mezi úspěšné otvíráky.
us-trzby-ender-zahral-obstojnou-hru-parici-duchodci-vylet-do-las-vegas-ustali
Harrison Ford se Enderovou hrou vrátil do vesmíru.
Je otázkou, jak rychle filmu dojde dech a jestli se povede nemalý rozpočet 110 milionů zaplnit. Enderovu hru totiž musí podržet hlavně fanoušci klasických sci-fi, pro "obyčejného diváky" nabízí snímek málo pozlátek.
Slušný nástup Enderovy hry odsunul na druhé místo zlobivého dědka z Jackass, jemuž o druhém víkendu diváci dopřáli dalších 20 milionů. Celosvětově má již 79 a to stál 15! Takhle se, vážení, vydělává. Na trojce skončil druhý nováček a to komedie Last Vegas, ve které do města hříchu vyrazila chlastat partička veteránů v sestavě Michael Douglas, Robert De Niro, Kevin Kline a Morgan Freeman. Podle kritiků ani zdaleka nemají na první (dnes již legendární) výlet Vlčí smečky. Ale zase si vedou lépe, než její pokračování. A protože výborní herci s chlastacím námětem samo o sobě stačí na nějaký ten zájem publika, má snímek startovné za 16.5 milionů. To je v porovnání s tahy smečky nicotné (ta startovala vždy na minimálně 2x vyšších cifrách), ale Last Vegas zase stálo jen 28 milionů. Tudíž se zaplatí a pokud se povede dobře ve světě, možná to vystačí i na pokračování.
Ptačí úlet
Ptačí úlet má rozhodně nápaditou zápletku - krocani chtějí cestováním v čase změnit oblíbený hlavní chod Dne díkuvzdání. Bohužel prý nemá nic jiného. | HCE
Poslední novinkou, jež se o víkendu protlačila do TOP10, je Ptačí úlet. Jde o typického zástupce levných animáků, které se nesnaží být nějak zajímavé, ani extra zábavná, ale hrají na to, že jsou barevné a rodiče tudíž s dětmi budou muset do kina. Bez lákavých nálepek Pixar a Disney to přirozeně zdaleka tolik nefunguje, pořád se ale velmi špatně hodnocený film zmohl na opening za 16 milionů. Inu, děti, to je mocná prodloužená ruka kupní síly.
Gravitace o svém pátém týdnu skončila na příhodném pátém místě a to s úctyhodnou výdrží - na konto si připsala dalších 13 milionů. A celosvětově již má 426 milionů! Neskutečný hit... doufejme, že nikoho nenapadne točit dvojku. Na šesté místo ustoupil Kapitán Phillip, který pomalu začíná nabírat na komerční síle (aktuálně 125 milionů z celého světa). Na sedmé místo si polepšila oscarovka 12 Years a Slave, která z pouhých 407 kin vyrazila 4.6 milionů. Žebříček dále doplňují úspěšné druhé Trakaře, remake Carrie, který nikoho nezajímá a diváky totálně přehlížený Konzultant Ridleyho Scotta.
Michael Fassbender, Brad Pitt
Konzultant Ridleyho Scotta zlákal Brada Pitta, Michaela Fassbendera, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javiera Bardema a přesto jde prý po všech směrech o průměrnou záležitost.
Příští víkend zamíchá kartami v americkém žebříčku premiéra Thora, který již ve světě odstartoval za velmi pěkných 109 milionů. Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.