Tržby: Sherlock i Chipmunkové pohořeli, Cruise má našlápnuto ke comebacku

Tržby: Sherlock i Chipmunkové pohořeli, Cruise má našlápnuto ke comebacku
Sherlock Holmes: Hra stínů | Warner Bros.
Noomi Rapace, Robert Downey jr., Jude Law
Sherlock Holmes: Hra stínů | Warner Bros.
Místo toho vládne zklamání. Očekávané pokračování Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) mělo masivní kampaň, nasazení do 3703 kin, slušné recenze a cestičku vyšlapanou úspěšnou jedničkou, která za první víkend v US kinech trhla 62 milionů dolarů. Je jedno, ze které strany se na to díváte – dvojka byla jasný hit. Místo atakování historických žebříčků máme (ač i tentokrát na první pozici) pouhých 40 milionů dolarů. Co se stalo? Těžko říct. Diváci se zachovali extrémně nevypočitatelně a Holmes bude rád, když jeho druhé kolo dosáhne v USA na stomilionovou hranici. Což znamená slušný průšvih.
Alvin a Chipmunkové 3
Alvin a Chipmunkové 3 | BontonFilm
Stejně nepochopitelná je cifra na druhém místě - 23 milionů pro Alvin a Chipmunkové 3 (2011). Tahle série nikdy nebyla o kvalitě. Byla o tom, že banda chlupáčů dělá nepořádek, hodně u toho piští a zpívá a děti to za každou cenu chtějí vidět. Fungovalo to u jedničky (361 milionů celosvětově), ještě lépe u dvojky (443 milionů!) a přestože trojka nemá o moc horší recenze, kouzlo zmizelo. Oba předchozí díly překonaly jen na domácích tržbách dvousetmilionovou hranici. Trojka bude ráda za 80 milionů. Tenhle vývoj víkendu skutečně nikdo nečekal.
Tom Cruise
Mission: Impossible – Ghost Protocol | BontonFilm
Může se zdát, že třetí místo coby startovní pozice Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) je poslední hřebík do úsměvu Toma Cruise. Je to ale úplně jinak. Snímek si premiéru odbyl v omezeném počtu IMAX kin (konkrétně 425), což znamená, že úvodních 13 milionů je naopak výborný výsledek! Ve zbytku světa si navíc již Hunt připsal dalších 68 milionů. Je samozřejmě otázkou, kolik lidí šlo v Americe do IMAXu opravdu kvůli Misi (před filmem je totiž nalepený prolog k Temný rytíř povstal / 2012). Výborné recenze a spokojené divácké ohlasy nicméně dávají tušit, že Cruise je zpátky na koni. Pokud si tedy zase někde neposkočí...
Znovu a jinak
Znovu a jinak
Šťastný Nový rok (2011) dle očekávání vyklízí pozici, tentokrát je na čtvrtém místě a na kontě má žalostných 24 milionů. Pětka patří komedii The Sitter (2011), nemající dobré recenze ani dobré výdělky. Šestku okupuje Rozbřesk (2011), který zase tak velkou finanční díru do světa neudělal (647 milionů zaostává za dvojkou i trojkou). Na sedmičku si až z 18 místa polepšila novinka talentovaného Jasona Reitmana Znovu a jinak (2011) s Charlize Theron v hlavní roli. Autor ceněných hitů Děkujeme, že kouříte (2005), Juno (2007) a Lítám v tom (2009) potvrzuje své kvality. Recenze se předhánějí ve chvále a divácký zájem stoupá.
Na osmičce Hugo a jeho velký objev (2011), na devítce Velká vánoční jízda (2011). Oba filmy spojuje, že jsou skvěle hodnocené a téměř nikdo na ně nechodí. Desítku uzavírají Mupeti (2011), kteří se sice taktéž megahitem nestali, jejich 70 milionů je ale pořád 2x tolik, než co mají Hugo a VVJ.
Nebyl to pro kinaře veselý víkend. Snad ten příští, ve kterém se utkají Muži, kteří nenávidí ženy (2011) Davida Finchera, Spielbergův Tintin (2011) a MI4 v široké distribuci, bude výživnější. Po tomhle fiasku se ale neodvážím hádat.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.