TOP 5: Co nám chybí na českých obrazovkách

TOP 5: Co nám chybí na českých obrazovkách
Nové televizní stanice Prima Cool či Nova Cinema (a také tvorba HBO) se postupně snaží zaplňovat šílený seriálový deficit, který u nás vznikl částečně díky nízké domácí produkci, částečně vinou „předcoolové“ nechuti zkoušet to s novými seriály. Sázelo se u nás na Simpsonovi a Přátelé, cokoliv jiného pravděpodobně připadalo vedení televizí jako přílišné riziko, zvláště co se animovaných seriálů týče. Nakonec se vše začalo zlepšovat a na naše obrazovky si našly cestu zámořské hity jako Family Guy (Griffinovi) nebo Futurama. U diváků to samozřejmě fungovalo a tak přišly další seriálové hity – Dexter, Teorie velkého třesku či Jak jsem poznal vaši matku už se k nám dostávaly o dost snáze. Nakonec se na Prima Cool podařilo dokonce zmenšit náskok amerických premiér nových dílů Simpsonových o několik sezón.
Český seriálový divák tedy může být spokojen, ačkoliv po dabingové stránce je u řadě seriálů stále co dohánět. Nicméně stejně najdeme několik seriálů, jejichž kvality jsou nesporné, ale které se nám na obrazovky pravděpodobně jen tak nedostanou. Pět příkladů za všechny:

1) Misfits

top-5-co-nam-chybi-na-ceskych-obrazovkach-1
Seriál často označovaný za britské Hrdiny (Heroes). To je ale srovnání přinejmenším nepřesné, ne-li scestné. Tam, kde Hrdinové nabízejí typický americký patos a velkolepé činy superhrdinů, stojí v Misfits partička mladých Londýňanů obdarovaných zvláštními schopnostmi proti problémům všedního života. Nemají potřebu zachraňovat svět, stačí jim tahat sami sebe z průšvihů. Bez servítek a s humorem si pětka Alisha, Curtis, Kelly, Nathan a Simon nadále odpykává přidělené veřejné práce. Nechybí akce, napětí, ani romantika. Takhle má vypadat moderní seriál.

2) Městečko South Park

top-5-co-nam-chybi-na-ceskych-obrazovkach-4
Šest sérií a konec. Skvělý dabing i překlad, přesto zrušeno. O čem je řeč? Přece o krátkém působení South Parku na českých obrazovkách, respektive na TV Nova a později na HBO. Problémem byla pravděpodobně nijak neomezovaná vulgárnost seriálu. Ta sice nebyla nijak samoúčelná, přesto se rodiče asi báli o své ratolesti. Nebo už prostě nebyl o patálie čtveřice přisprostlých školáků zájem. Což je nepochopitelné. Kdo ví, možná se ještě někdy dostane na českou verzi dalších devíti řad, jež byly od zrušení South Parku u nás odvysílány v USA.

3) Skins

top-5-co-nam-chybi-na-ceskych-obrazovkach-5
Opět britská tvorba. Ryze teenagerský seriál a ukázka autorům 4teens, jak točit o mladých pro mladé. Vždy dvě řady sledují jednu partu a každá epizoda jednoho jejího člena. Místy hodně černý humor, občas notně dramatické, někdy až přehnané, ale ve výsledku skutečně prvotřídní teen seriál, který si stejně jako Misfits nebere servítky a nepředkládá nám po vzoru Disneyho mládež v růžovém, co nepije, nekouří, ale ráda paří na sladký popík.

4) Spaced

top-5-co-nam-chybi-na-ceskych-obrazovkach-3
Britcom, jak má být! Ještě před Jednotkou rychlého nasazení stvořili Edgar Wright, Simon Pegg a Nick Frost seriál sledující osudy několika podivínských ztroskotanců při jejich flákání se životem. Další britský poklad, který nám na tuzemských obrazovkách chybí. Šílenost plná popkulturních geekovských odkazů, jež vás sice nemusí chytnout hned, ale do konce první série se tak určitě stane.

5) American Dad!

top-5-co-nam-chybi-na-ceskych-obrazovkach-2
Tvůrci Griffinových vymysleli pro svůj další seriál jinou rodinku, humor však zůstává stejný. Je nekorektní a žádný gag nepřijde na zmar. To je někdy otravné, nakonec se ale všech těch bizarností nemůžete nabažit. Je-li zajímavější Griffinova rodinka nebo ta, kde je hlavou rodiny agent CIA, to ať si každý rozhodne sám – třeba nám to zdejší televizní stanice také někdy umožní.
PS: Neváhejte se v diskusi svěřit s tím, co chybí na českých obrazovkách ze seriálové tvorby vám.