Rychle a zběsile na vzestupu, Czech Made Man na ústupu

Rychle a zběsile na vzestupu, Czech Made Man na ústupu
Dwayne Johnson | Universal Pictures
Rychle a zběsile popáté, nicméně poprvé, předhonil Thora, ten zase předběhl Čertovu nevěstu. Tak vypadala návštěvnost minulý týden, potažmo víkend, v našich kinech. Divoká jízda Rio de Janeirem přilákala do kin 27 493 diváků, Thor si jich druhý týden po premiéře připsal 14 444 a překročil padesátitisícovou hranici. Čertova nevěsta s víkendovými 11 299 diváky se těsně octila pod touto metou. Z domácích titulů se na pátou příčku přestěhoval Czech Made Man (5 053 diváků, celkem pouze 23 014). Odcházení si opět mírně „polepšilo“, jedenáctá pozice, rovných 40 tisíc diváků po sedmi týdnech. Premiéry českého titulu jsme se minulý týden nedočkali.
Cesta za horizont
Z novinek minulého týdne uveďme animovaného Medvídka Pú s 3 370 diváky. Premiéry z konce týdne, thriller Fair Game s Naomi Watts a sci-fi drama Cesta za horizont, s předčasně zesnulým Gulliaumem Depardieu, v TOP 20 zatím absentují. Z „trvalek“ stále láká do kin Králova řeč, Černá labuť a horor Na vlásku, mj. tři tituly, které již přesáhly stotisícovou návštěvnost. K této hranici se také pomalu blíží papoušek Rio a Rango. Do TOP 20 se z podsvětí Barcelony vrátil na osmnáctou pozici po 14 týdnech Biutiful. Celkem minulý týden přišlo do kin na první dvacítku filmů 136 051 diváků, kteří v pokladnách zanechali více než 17 mil. korun.
Ginnifer Goodwin, Kate Hudson
| H. C. E.
V pomyslné Mekce filmového světa, v USA, si vybojoval první místo Thor, následovaný pětkou Rychle a zběsile. Thor se však bude muset ještě hodně ohánět, aby dorovnal, či přesně řečeno, předstihl, sto padesáti milionový rozpočet, tržby v zahraničí zatím výrazně převyšují domácí. Na rozdíl od uvedení ČR má však týdenní zpoždění. To Rychle a zběsile má rozpočet „v kapse“, v celosvětovém měřítku vydělal již hodně přes čtvrt miliardy. Na třetím místě novinka, svatební komedie Jumping the Broom s Angelou Bassettovou, předpokládaná premiéra v ČR je plánována na 1. září. Další z nekonečných variací na nečekané nevěrné hry s očekávaným koncem, komedie s Kate Hudson Tvůj snoubenec, můj milenec je na čtvrtém místě a do našich kin dorazí již 12. května. Kritici z tohoto titulu ale rozhodně nadšeni nejsou. Zbývající pozice obsadily premiéry z předchozích týdnů, jimž na pátém místě vévodí papoušek Rio.
Dnešní, téměř letní teploty, nahrávají tomu, abychom se závěrem podívali na návštěvnost v některé jižní destinaci, třeba v Itálii. Kromě obvyklých stálic, kopírujících návštěvnost ve zbytku světa, zaujme film Habemus Papam autorského režiséra Nanni Morettiho. Po biografickém Kajmanovi o kontroverzním premiérovi Silviu Berlusconim, sáhl k dramatu z církevního prostředí. A rovnou po samotném papeži, kterého ztělesnil Michel Piccoli, jenž je nucen vyhledat psychiatra, v podání samotného Morettiho. Roli papežova mluvčího navíc hraje populární polský herec Jerzy Stuhr, známý českým divákům především z komedie Sexmise. "Herecký šlechtic" Piccoli, břitký a ironický Moretti a všeho schopný Stuhr, těžko si představit nesourodější trojici, snad se jí brzy dočkáme i v našich kinech.
Podrobnou statistiku TOP 20 v ČR za 18. týden naleznete zde.
(18. týden, 2. 5. 2011 – 8. 5. 2011)
Zdroj: UFD, IMDb, Box Office Mojo