Biutiful

72%
Biutiful
Plakát traileru

Nový film mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Inárritu (Amores Perros, 21 gramů, Babel) BIUTIFUL s hvězdou (nejen) španělského filmu Javierem Bardemem v hlavní roli. Ten za svůj výkon získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Příběh ukazuje životní cestu Uxbala, konfliktního bývalého narkomana, který hledá smíření se svým otcovstvím, láskou, duševnem, zločinem, vinou a smrtelností, obklopený nebezpečným podsvětím moderní Barcelony. Jeho obživa stojí mimo zákon a oběti, které je ochoten položit pro své děti, neznají hranic.

Uxbalovi díky rakovině zbývají pouhé dva měsíce života, během nichž se snaží zajistit budoucnost svých dvou potomků, kteří bezcílně proplouvají životem. Zároveň se konfrontuje s přítelem z dětství, který je nyní policistou, se svojí bývalou manželkou, která je maniodepresivní prostitutkou, a dalšími výraznými postavami. Uxbal ztělesňuje velmi rozporuplného muže - oddaný otec, zhrzený milovník, pouliční zločinec, duchovně založený člověk. Jako život samotný, i tento příběh končí tam, kde všechno začíná. Obklopen osudem a překračující hranice, začíná Uxbal vidět svoji dosud mlžnou cestu jasněji a uvědomuje si svůj otcovský odkaz dětem.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Nádherné silné drama, které je však silně emocionálně vyčerpávající a je tak třeba mít na něj tu správnou náladu. Příběh o smrti i životě v chudé Španělské vrstvě a naprosto fenomenální výkon Javiera Bardema. Většinou hraje zaporáky, ale tady zahrál citlivého člověka, i když se pohyboval na temné straně společnosti. Povedený film.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Uxbal. Je rozvedený, stará se o své dvě děti a jednoho dne se dozví o rakovině a krátkého času svého života. A my máme možnost vidět, jak s tím naloží. Snímek plný filosofie a mouder ve spleti kruté reality daných životních situací. “Je nebezpečné věřit člověku, který má hlad.” “To je svět, ve kterém žijete, a sami jste si ho vytvořili.” Sice tu jde o jediné a tím je rodina, ale protože všechno souvisí se vším, neopomenuty nejsou ani další problematické prvky současného světa, jako je netolerance, rasismus, misogynie a s tím samozřejmě spojená imigrace, homosexualita a kupodivu v rámci Španělska i fašistická historie ve dvacátém století. A co vlastně tohle všechno má společného s Uxbalem? To prozradí snímek se svou tříhodinovou stopáží, který je svou složitostí cílený spíše do řad náročných diváků. Dokázal by se někdo vžít do situace Uxbala? Jeho dny znamenají neustálou houpačku mezi životem a smrtí. Každý den se probouzí s vědomím, že to všechno brzy skončí. Pomalu umírá s myšlenkami o věčnosti a míru, které může mít po smrti, s vědomím, že jeho blízcí zůstanou naživu. Tento příběh se pohybuje mezi tím, co je a co není žádoucí, mezi jedním a ostatními. Je to téma o naději a vykoupení se vším všudy, co život přináší. A není toho zrovna málo. Svým způsobem snímek poukazuje na to, co všechno by měl člověk udělat, aby po smrti našel duchovní mír. A protože má snímek na svědomí Alejandro González Iñárritu, o žádnou zábavu tu rozhodně nejde.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ano, je to výborně natočené, ale proč ta nekonečná deprese bez východiska a jiného významu, než být depresivní? Proč bych se na to měl koukat? Nebo kdokoli? Sledování lidského utrpení je to skutečně slastné, ale nechápu jeho význam.

Dodatečné informace

Původní název:
Biutiful (více)
  • Mexiko Biutiful
Premiéra v ČR:
3. 2. 2011
Distributor:
HCE
Země původu:
Mexiko, Španělsko
Přístupnost:
15+
Tržby:
25,15 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch