Ze Sibiře se dá prchnout jedině v kině...

Ze Sibiře se dá prchnout jedině v kině...
| Warner Bros.
Ze tří premiérových titulů minulého týdne (z nichž ani jeden není domácí výroby) se během uplynulého víkendu nejvíce chodilo na Útěk ze Sibiře (6 066 diváků). Drama, založené na skutečné události, popisující útěk skupiny věznů z ruského gulagu v roce 1940, odsunulo o stupínek dolů nezadrhávající se Královu řeč (6 538 diváků), romantickou komedii Hlavně nezávázně (5 201 diváků) a westernového Ranga (5 482 diváků). Teprve na páté příčce víkendového top se objevila druhá novinka, komedie Láska a jiné závislosti (4 358 diváků) s Anne Hathawayovou a Jakem Gyllenhallem, šesté místo obsadil režisér D. J. Caruso, který po hitchockovsky laděných thrillerech Disturbia a Oko dravce, zabrousil do žánru sci-fi s titulem Jsem číslo čtyři (3 711 diváků). Odcházení, jediný český film, který se v tomto týdnu pohybuje v první dvacítce, se stále drží na sedmém místě. Oproti minulému týdnu ho navštívilo dalších 12 tisíc diváků, celkem na exprezidentský debut dosud dorazilo 32 069 diváků. Bude zajímavé sledovat, zda si i v následujících týdnech udrží místo v první desítce či dvacítce. Zbývající příčky první desítky zaujímají filmy v tomto pořadí: Sucker Punch (3 159 diváků), po premiérovém týdnu klesl z třetího na osmé místo; velikonoční zajíc Hop (3 329 diváků) na devátém místě; sci-fi s Bradleym Cooperem Všemocný na desátém místě (2 756 diváků). Zbývající domácí tituly z minulých týdnů, Autopohádky a třetí Fimfárum se již ocitlo pod hranicí 700 diváků za víkend a z první dvacítky vypadly.
Russell Brand
| Warner Bros.
Za velkou louží, tedy v USA, si zajíc Hop vykoledoval dalších 21 milionů, od počátku dubna jich získal téměř 70, což při rozpočtu 63 milionů znamená, že si producenti filmu již mohou být téměř jisti ziskem. Potěšující je druhé místo pro akční thriller Hanna se Saoirse Ronanovou a Cate Blanchettovou v hlavních rolích. Víkendových 12 milionů dolarů pro film za 30 milionů je příslibem pro budoucnost. V našich kinech Hannu očekávejme až 7. června. Arthur je bohatý, dokonce velmi bohatý, ale co je mu to platné, když je díky svému bohatství nesvobodný a jediným projevem vzdoru jsou alkoholické výstupy. Teprve, když se zamiluje do chudé servírky Lindy, začíná jeho revolta. Pokud vám tato zápletka připomíná komedii Arthur s Dudleyem Moorem a Lizou Minnelliovou z roku 1981, máte pravdu a přeci se mýlíte se. Stejnojmenný remake, který obsadil třetí příčku v návštěvnosti, podle ohlasu diváků a kritiků, zřejmě nezíská dva Oscary a dvě nominace jako jeho předchůdce, který se v roce 1988 dokonce dočkal i decentního pokračování. V našich kinech se budete moci přesvědčit 16. června. Další novinky týdne, sportovní film ze surfařského prostředí Soul Surfer a historická komedie Princ a pruďas zatím podle diváckého zájmu zaostávají za očekáváními.
Závěr přehledu návštěvnosti věnujme Skandinávii, konkrétně Švédsku. Na první pozici se zde již třetí týden drží domácí komedie režisérky Leny Koppel kladoucí divákům záhadnou otázku: Hur många lingon finns det i världen? (V hrubém překladu: Kolik je na světě brusinek?) Příběh, inspirovaný ve Švédsku populárním divadlem Glada Hudik, popisuje přerod jednoho sobeckého mladíka prostřednictvím skupiny handicapovaných lidí. A na druhém místě i ve švédských kinech koleduje zajíc Hop, následovaný Královou řečí, Černou labutí a animovanou pohádkou Na vlásku. V první švédské dvacítce nalezneme kromě amerických titulů sice už jen dva domácí tituly a jeden norský, stále je to však lepší výsledek než u nás.
Podrobnou statistiku TOP 20 v ČR za 14. týden naleznete zde.
(14. týden, 4.4. – 10.4. 2010)

Zdroj: UFD, IMDb, Box Office Mojo, Severský filmový klub