Útěk ze Sibiře

76%
Útěk ze Sibiře
Plakát traileru

Drama, založené na skutečné události z roku 1940, popisuje útěk mezinárodní skupinky vězňů z ruského gulagu. Uprchlíci se vymaní ze sevření nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však mají ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle, poušť Gobi, Himálaje a Tibet. Zachrání se až po 4 000 mílích v Indii.

Film Útěk ze Sibiře je založen na pamětech Slawomira Rawicza popisujících jeho útěk ze sibiřského gulagu. Spolu s tisíci dalšími vězni podstoupil Rawicz krutý tříměsíční transport do pracovního tábora na Sibiři. Kniha The Long Walk / Dlouhá cesta se stala neuvěřitelně populární a byla přeložena do 25 jazyků. (oficiální text distributora)




Pete69
Pete69
29 761 bodů
9.5
Tento film je můj oblíbený. S hlavními hrdiny doslova příběh prožívám. Od mrazu, přes poušť Goby a přes Himaláje.. neuvěřitelné. Po takovém filmu si vždy uvědomím, jak si tu žijeme.. teplo, pivko, spousta jídla :) Ale k filmu. Skvělé obsazení, skvělé ztvárnění, skvělý film. 95%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Skupinka válečných zajatců uniká ze sibiřského pracovního tábora. Snímek, natočený na základě skutečné události, přináší námětově sice neojedinělý příběh, ale okázalý ve své jedinečnosti hrůzy a utrpení během cesty. Mrazem i horkem. Pocit hladu a žízně na každém kroku. Smrt v patách, ale vůle k dosáhnutí cíle jim dává energii. A tak tedy na základě memoárů jednoho z přeživších máme možnost shlédnout ohromujícím příběh o vytrvalosti a duchovní energii mužů odmítající poslušně jít vstříc své smrti někde v pracovním táboře. To raději zahynou v divočině světa. Je to příběh vazby a válečného zoufalství. Celý příběh se především zaměřuje na myšlenku vytrvalosti a jak naděje může osvětlit cestu těžkými podmínkami a nesnesitelnými pochybnostmi o sobě samém. Všechny spojuje spoléhání se na sebe během vyčerpávající cesty, získávání potravy a vody a hlavně čelení tělesného traumatu a zoufalství. Velice silný příběh končící uznáním oběti a odhodláním se vlastnímu životu a smrti postavit čelem. Herecké výkony jsou stejně tak silné a stejně tak i maskérská práce. Fyzické přeměny vzhledu postav během cesty je až neuvěřitelná. Filmové lidské utrpení, které předčí očekávání. Tohle popkornová jízda v žádném případě není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Trochu netypický Weir. Jindy točí tak, že si u něj každý něco najde. Teď je to naopak velmi vyhraněné. Mně se to líbilo moc, ale jsem velmi zvědavý, jak si to povede.

Dodatečné informace

Původní název:
The Way Back (více)
  • Polsko Útěk ze Sibiře
  • Polsko The Way Back
Premiéra v ČR:
7. 4. 2011
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Polsko, Spojené arabské emiráty, Velká Británie, USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
24,17 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné