Králova řeč ovládla britské Oscary

Králova řeč ovládla britské Oscary
Christopher Lee
| 2002 20th Century Fox
Zklamáním se naopak jevila účast opěvovaného westernu bratrů Coenových Opravdová kuráž, který proměnil jedinou kategorii – nejlepší kameru. To autoři Královy řeči si nemohli stěžovat. Sice proměnili „jen“ polovinu nominací (tedy sedm ze čtrnácti), žádná důležitá kategorie ale nezůstala opomenuta. Sošku si odnesl Colin Firth pro nejlepšího herce v hlavní roli, ve vedlejších rolích excelovali Helena Bonham-Carter a Geoffrey Rush. Dále získala Králova řeč cenu za nejlepší film, za nejlepší britský film, za nejlepší původní scénář a hudbu. Bude zajímavé sledovat, jak se tato ocenění projeví na Oscarech – když loni získalo drama Smrt čeká všude šest cen BAFTA, úspěch se u zlatých plešounů povedlo zopakovat.
Vincent Cassel, Natalie Portman
| Fox Searchlight Pictures
Nejlepší herečkou byla vyhlášena Natalie Portman za svůj vyčerpávající výkon ve filmu Černá labuť. Na ceremoniál se ale nedostavila kvůli těhotenství. Masově oblíbené filmy Počátek a The Social Network získaly shodně po třech cenách. Počátek úřadoval v technických kategoriích (zvuk, speciální efekty a výprava), The Social Network oslnil střihem, nejlepší režií (David Fincher) a adaptovaným scénářem (Aaron Sorkin). Pestrobarevná Alenka v říši divů Tima Burtona nezaváhala v kategoriích nejlepší masky a nejlepší kostýmy, naproti tomu v osmi kategoriích kritiky hýčkané drama 127 hodin vyšlo naprázdno a Černá labuť, která měla dokonce 12 želízek v ohni, zůstala jen u té jedné proměněné ceny pro Portman.
Trochu překvapivě získal cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film švédský snímek Muži, kteří nenávidí ženy. Kritika snímek sice nestrhala, současně ho ale ani nevynášela do nebes. Za nejlepší britský debut byl oceněn režisér Christopher Morris za „bombovou“ satiru Čtyři lvi.
Vycházející hvězdou britského filmu byl vyhlášen herec Tom Hardy (Počátek), který si letošním rokem otevřel dveře k hvězdné kariéře. Zvláštní cenu za přínos britské kinematografii dostaly filmy o Harrym Potterovi. Za celoživotní dílo byl oceněn známý herec Christopher Lee (Saruman z Pána prstenů).