Favority Českého lva jsou Protektor a 3 sezóny v pekle

Favority Českého lva jsou Protektor a 3 sezóny v pekle
Protektor vs. 3 sezóny v pekle
favority-ceskeho-lva-jsou-protektor-a-3-sezony-v-pekle-1
Cena filmové kritiky, Nejlepší filmový plakát a Cena filmového portálu Kinobox.cz - to jsou tři kategorie dotýkající se českého hraného filmu, u nichž byly dnes na tiskové konferenci v pražské Lucerně představeny nominace. A ve všech figurují dvě stejná jména: Protektor a 3 sezóny v pekle! I podle toho se dá usuzovat, že právě tyto dva snímky budou v nadcházejícím klání o české výroční filmové ceny největšími favority.
V Ceně filmové kritiky je v trojici nominovaných doplňuje animovaný snímek Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, v kategorii Nejlepší filmový plakát generační Zoufalci a v Ceně filmového portálu Kinobox.cz divácky mimořádně úspěšná komedie Líbáš jako Bůh. Velkým překvapením je, že v nominacích zatím zcela chybí Hřebejkova ambiciózní novinka Kawasakiho růže.
O Cenu filmové kritiky v kategorii nejlepších dokumentů budou usilovat snímky Auto*mat, Občan Havel přikuluje a Zapomenuté transporty do Polska.
Zahraniční film ovládly emoce
O Cenu Magnesie, Českého lva za nejlepší zahraniční film, se letos ucházejí: americko-německé válečné drama z okupované Paříže Hanebný pancharti (Inglourious  Basterds), britsko-americké drama z indického slumu Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire) a francouzsko-izraelsko-německé koprodukční animované drama o vleklé krizi na Blízkém východě Valčík s Bašírem (Waltz with Bashir). Ve všech třech případech jde o emotivně mimořádně silné snímky, které zdobí už celá řada prestižních cen, ať už jsou to Oscaři, Zlaté glóby, Evropské filmové ceny či ceny z festivalu v Cannes.
Müllerova filmová hláška
Novou tradicí Českých lvů bude od letošního roku Müllerova filmová hláška. Každý rok jeden z nejrenomovanějších českých tvůrců vybere dvacítku svých neojblíbenějších hlášek z českých filmů, z nichž pak budou diváci vybírat tu vůbec nejlepší, která posléze vstoupí do jakési pomyslné síně slávy. Letos finálovou dvacítku vybíral oscarový režisér Jiří Menzel a vsadil na skutečnou klasiku: Hlíníka, který se odstěhoval do Humpolce, krále, který odvolává to, co odvolal, a slibuje to, co slíbil, doktora, který se zase kochal, či soudruhy z NDR, kteří někde udělali chybu. Hlasovat můžete už nyní zde.
Legálně nejstahovanější film
favority-ceskeho-lva-jsou-protektor-a-3-sezony-v-pekle-2
Mezi pět legálně nejstahovanějších filmů v loňském roce pronikly hned tři české snímky: Bobule , Líbáš jako Bůh a Sněženky a machři po 25 letech, doplňují je Muzikál ze střední 3: Maturní ročník a Podivuhodný případ Benjamina Buttona.
Slavní nejslavnějším
Mottem nominačního večera, který bude program ČT2 vysílat v přímém přenosu už tuto sobotu od 20 hodin, je slogan "Věci se dějí jinak, než si myslíme." Moderátor večera Jan Budař slibuje řadu překvapení, netradičních vystoupení a kromě jiného i vyhlášení výsledků anket o nejlepší českou sci-fi/fantasy všech dob a nejoriginálnější český polistopadový film.
Na hlavním večeru, který proběhne ve Velkém sále pražské Lucerny 6. března 2010, pak budou odtajněny výsledky anket o nejpopulárnějšího českého herce a herečku současnosti, nejlepší polistopadový film a neojoblíbenější filmovou dvojici. Ostatně právě filmovým dvojicím bude hlavní večer věnován, uvádět ho proto budou Pavel Liška a Bolek Polívka, kteří si spolu zahráli mj. ve filmech Štěstí a Pupendo.
Petr Vachler, výkonný ředitel ČFTA, si postěžoval, že problémy s finančním zajištěním letošního ročníku byla zatím největší v jeho dosavadní sedmnáctileté historii. "Situace je v poslední době nelehká, ale to je ostatně úděl producenta, aby se k takovým situacím postavil čelem," řekl, "o to víc si ceníme našich stálých partnerů, který mi jsou Magnesia či společnost Renault, letos slavící už deset let po boku Českého lva, i partnerů nových. Věříme, že Mountfieldu bude ve společnosti českých filmových hvězd dobře."
Už tradicí jsou reklamní spoty na Magnesii, generálního partnera Českého lva, v nichž se formou paralelního žertovného výslechu představují přední tuzemské hvězdy. Předloni to byla Táňa Vilhelmová s Aňou Geislerovou, loni Ivan Trojan s Pavlem Liškou, letos se diváci mohou těšit na osm třicetivteřinových spotů s Bolkem Polívkou a Karlem Rodenem.
Přehled všech dosud vyhlášených nominací
NEJLEPŠÍ FILMOVÝ PLAKÁT
3 SEZÓNY V PEKLE - Zuzana Lednická
PROTEKTOR  - Aleš Najbrt
ZOUFALCI - Krištof Kintera, Kryštof Doležal
CENA FILMOVÉ KRITIKY - NEJLEPŠÍ HRANÝ FILM
3 SEZÓNY V PEKLE
NA PŮDĚ ANEB KDO MÁ DNESKA NAROZENINY?
PROTEKTOR
CENA FILMOVÉ KRITIKY - NEJLEPŠÍ DOKUMENT
AUTO*MAT
OBČAN HAVEL PŘIKULUJE
ZAPOMENUTÉ TRANSPORTY DO POLSKA
CENA MAGNESIA - ČESKÝ LEV ZA NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ FILM
HANEBNÝ PANCHARTI (Inglourious Basterds) - Bontonfilm
MILIONÁŘ Z CHATRČE (Slumdog Millonaireú - Bontonfilm
VALČÍK S BAŠÍREM (Waltz with Bashir) - Aerofilms
CENA FILMOVÉHO PORTÁLU KINOBOX.CZ
3 SEZÓNY V PEKLE
LÍBÁŠ JAKO BŮH
PROTEKTOR
CENA PRO LEGÁLNĚ NEJSTAHOVANĚJŠÍ FILM
BOBULE
LÍBÁŠ JAKO BŮH
MUZIKÁL ZE STŘEDNÍ 3: MATURITNÍ ROČNÍK
PODIVUHODNÝ PŘÍPAD BENJAMINA BUTTONA
SNĚŽENKY A MACHŘI PO 25 LETECH

Fotografie z tiskové konference

favority-ceskeho-lva-jsou-protektor-a-3-sezony-v-pekle-3
favority-ceskeho-lva-jsou-protektor-a-3-sezony-v-pekle-4
favority-ceskeho-lva-jsou-protektor-a-3-sezony-v-pekle-5