„Narušitelé budou sežráni.“ Nejšílenější kaskadérský kousek zvládl před 50 lety předchůdce Lovce krokodýlů

„Narušitelé budou sežráni.“ Nejšílenější kaskadérský kousek zvládl před 50 lety předchůdce Lovce krokodýlů
Ross Kananga (vlevo) a Roger Moore | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Žít a nechat zemřít byla první bondovka, v níž si agenta 007 zahrál Roger Moore. Vznikla na motivy druhé knihy Iana Fleminga a oprášila exotické lokace, které uvedly na scénu i Seana Conneryho v debutovém Dr. No z roku 1962. Z filmu naplněného spektakulární akcí si nejvíc pamatujeme patnáctiminutovou honičku na motorových člunech, na niž štáb dlouho trénoval a jejíž natáčení v Louisianě přivábilo stovky přihlížejících. Kaskadéři i Moore navzdory pečlivému plánování riskovali své zdraví a herec si přerazil zuby a poranil koleno i rameno. Filmaři si navíc libovali v destrukci vozů a dokonce i letadel, což vytvářelo atraktivní, byť ekologicky příšernou kulisu.
V prosinci 1972 se štáb přesunul na Jamajku a hledal vhodné lokace, které by představovaly smyšlený ostrov San Monique, na němž záporák Mr. Big (Yaphet Kotto) střeží továrnu na výrobu drog. Na východním pobřeží Jamajky narazili režisér Guy Hamilton, scenárista Tom Mankiewicz a umělecký režisér Syd Cain na zvláštní cedule. První varovala před možným zkřížením cesty s krokodýly a další bez skrupulí oznamovala, že „narušitelé budou sežráni“.
Žít a nechat zemřít
Roger Moore u pověstné cedule | MGM
Nápis jim připomněl větu, kterou Mr. Big pronesl v románu, když předhodil Felixe Leitera žralokům: „Nesouhlasil s něčím, co ho snědlo.“ Trojice tvůrců zjistila, že jde o zvířecí safari zahrnující 1300 krokodýlů a aligátorů. Provozoval jej jistý Ross Kananga, jenž choval ke zvířatům speciální vztah. Obzvláště k dvojici leopardů, které pojmenoval Satan a Anděl. Kananga byl známý lovec, jehož náklonnost k nebezpečné zvěři vzešla od otce. Ten vystupoval jako krokodýlí wrestler a bavil publikum riskantní interakcí s nebezpečnými ještěry. Tedy do té doby, než ho jeden z nich připravil o život.
Kananga měl po těle spoustu šrámů z vlastních konfrontací se zajatými zvířaty a nakonec se nabídl, že spáchá šílené kaskadérské číslo. Mankiewicz totiž začlenil tamní farmu do scénáře a Kananga povolil štábu její neomezené využití. Scenárista vymyslel sekvenci, během níž musí Bond uniknout z ostrůvku obklopeného krokodýly. A to tím, že přeskáče po hřbetech ještěrů příhodně seřazených v mělké vodě.
Majitel rezervace znehybnil krokodýly tím, že jim ve vodě zatížil nohy. Ocasy i tlamy jim ovšem uvolnil, aby se dosáhlo co nejrealističtější reakce. Následně si vzal Bondův kostým a poprvé se vrhl na hřbety trojice zvířat. Neudržel ale rovnováhu a spadl do vody. Rizikový podnik musel opakovat celkem pětkrát, než zvládl přeběhnout na druhý břeh. Neodradilo ho ani to, že krokodýli po úvodním pokusu porozuměli jeho úmyslům a chňapali po něm ještě agresivněji a nepředvídatelněji. Při čtvrtém pokusu málem přišel o nohu, když se mu jeden z nich zakousl do boty. Musel si vzít lepší obuv a jiný pár oblečení, než uspěl. Odnesl si ale 193 stehů na hlavě a na nohou. A také 60 tisíc dolarů jako honorář.
Žít a nechat zemřít
Nikdo z přítomných si pochopitelně nelámal hlavu s tím, co musí pro potřeby filmu snášet samotná zvířata. Štáb místo toho obdivoval kaskadéra, jemuž Mankiewicz vysekl poctu přímo ve scénáři – Mr. Big totiž svému nepříteli začal říkat Kananga, což ve filmu zazní.
Své zážitky z natáčení Roger Moore shrnul v deníku Žít a nechat zemřít, který publikovalo nakladatelství Pan Books roku 1973. Výstražné cedule jej prý rychle vytrhly z ranní ospalosti a před krokodýly se měl na pozoru. Atmosféra v zákulisí byla ostatně napjatá a herec se domnívá, že „krokodýli jsou nejzlovolnější a nejzlomyslnější tvorové, s jakými se kdy setkal“.
Pro Rosse Kanangu nešlo o jedinou zaznamenanou spolupráci ve filmové branži. Roku 1970 se objevil jako motorkář ve filmu Devil Rider! O tři roky později si zahrál v retro gangsterce Little Laura and Big John a dělal kaskadéra ve slavném Motýlkovi, který se rovněž natáčel na jeho safari.
Podobnost s pozdějším Lovcem krokodýlů Stevem Irwinem zpečetila Kanangova předčasná smrt. Od roku 1976 trénoval divoká zvířata na jižní Floridě a dostával se do křížku s leopardem Satanem. Ten na něj několikrát zaútočil, vážně jej poranil na krku a na zádech, načež ho utratili. Kananga zemřel roku 1978, když na Floridě rybařil pomocí oštěpu. Bylo mu 32 let a náhle se mu zastavilo srdce.

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.