Prokletá romance drží kvalitu prvního dílu, přestože se z hrdinky stala záporná postava

Prokletá romance drží kvalitu prvního dílu, přestože se z hrdinky stala záporná postava
Prokletá romance | Disney
Giselle a Robert se vzali, v manželství žijí spokojeně asi deset let a z dcery Morgany, kterou Giselle vychovává od šesti let, už je puberťačka, s níž je těžké vyjít. Robert to bere relativně s klidem, ale Giselle to nenese dobře. Asi před rokem se jim navíc narodila malinká Sofie a Giselle musí čelit i tvrdé zkušenosti, že mít děťátko není zdaleka tak snadné, jak si představovala.
Neustálá péče o malou, nevyspalost a starosti s Morgan vedou Giselle k domněnkám, že její šťastně až navěky trvalo jen chvíli. Nemíní se s tím smířit a rozhodne se, že rodinu přestěhuje z rušného New Yorku na předměstí Monroeville, městečka, kde to vypadá malebně. Je tu krásné klidné okolí a půvabné domy. Jen ten jejich příliš pěkně nevypadá, elektrické rozvody jsou v katastrofálním stavu, rekonstrukce není hotová a Morgan se tu nelíbí, protože se stěhovat nechtěla a ve škole ji nepřijali dobře. Po jedné hádce nazve Giselle macechou, což je pro ženu těžká rána. Svou holčičku vždy milovala, a tak se v okamžiku zoufalství rozhodne použít dar, který Sofince z pohádkové Andalázie přinesli Nancy a Edward. Jedná se o kouzelný proutek plnící přání.
Giselle vysloví nepromyšlený nápad, aby jejich rodina žila na věky v pohádce. A přání se jí splní, hned druhý den po probuzení Morgan i Robert září jako sluníčka a celý svět kolem připomíná Andalázii. Zvířátka mluví, všichni jsou odění do historických šatů, tančí a zpívají. Giselle by nemohla být šťastnější, jenže to má háček. Její přání z ní učinilo macechu a o těch všichni moc dobře víme, že jsou zlé. Z milující, okouzlující a vřelé ženy se postupně stává potvora, kterou je třeba zastavit, neboť v sázce není jen Gisellin život, ale i osud celé Andalázie. A čas je jako tradičně pouze do půlnoci.
Prokletá romance

Herecký koncert nestárnoucí Amy Adams

Prokletá romancepokračuje v příběhu, který se nám poprvé představil před patnácti lety v Kouzelné romanci a pro jistotu nám ho v kreslené 2D podobě jako báchorku před spaním připomene veverčák Pip. Zlá andalánská královna, nechtěla, aby se její syn oženil s krásnou a hodnou Giselle, a tak ji kouzlem přenese do reality. Zoufalá a světa neznalá žena se ocitá uprostřed rušného New Yorku, kde se seznámí s rozvodovým právníkem Robertem. Jeho malá dcera Morgan je stále zpívající a se zvířátky mluvící Giselle okouzlena a postupně jejímu šarmu a čisté duši propadá i její otec. Pravá láska je na světě a příběh šťastně skončil. Jenže Pip svým synům prozradí, že Gisellina a Robertova romance jednoduchým šťastně až navěky úplně neskončila. V tu chvíli skočíme do reálného světa a začíná se odvíjet zápletka druhého dílu.
Námětem je odvěká myšlenka, že lidský život není pohádka a že nic jako věčné štěstí neexistuje. Tedy minimálně ne v té podobě, v jaké si ho představuje naivní a věčně optimisticky naladěná Giselle. Díky přílišné touze po štěstí se z ní stává záporná postava, což dává vyniknout hereckému koncertu Amy Adams, která jako by nestárla. Její Giselle je neopakovatelná – gesta, zpěv, tanec i krásně široký úsměv, nic se nezměnilo.
Patrick Dempsey, Amy Adams
Prokletá romance | Disney
Prokletá romance je totiž povedeným klonem sebe sama. Je zábavná, plná krásných písní od Alana Menkena a Stephena Schwartze, povedených tanečních a pěveckých čísel a vůbec působí jako oživlý animovaný film nebo jako exkurze po Disneylandu. Navíc tu nechybí odkazy na všechny slavné animované legendy studia Disney, jako jsou otrávené jablko, kolovrátek nebo růže pod poklopem.
Kostýmy jsou krásně propracované, látky, barvy, zpracování, vše vypadá jako vystřižené z Disneyho klasik Šípková Růženka, Sněhurka, Kráska a zvíře, což přesně odpovídá i použitým kulisám (hrázděné domy městečka, tržiště porostlé květinami, Gisellin a Robertův dům v podobě zámku s věží jako pro Lociku atd.). Snad jen umělé květiny tomu škodí.
Amy Adams
Prokletá romance | Disney

Pohádkový kýč plný odkazů

Významnou roli hraje oživlý pergamen, který má sloužit jako návod pro používání kouzelného proutku. Odkazuje na stejně živoucí věci z Krásky a zvířete jako Lumiére nebo paní Konvičková. Ostatně stejnou úlohu má i Pip, roztomilý chipmunk se totiž v průběhu snímku mění v záludného kocoura, který jako by vypadl z oka Luciferovi z Popelky.
Bohužel vše je až příliš přeslazené, kýčovité a věčné zpívání postav vám může lézt na nervy. Někoho možná může mást časová nejasnost mezi oběma díly. V pohádce se konkrétní číslo nedozvíte, ale v prvním díle bylo Morgan šest let, ve druhém je jí asi patnáct. Filmaři to ale zkrátili a dějově jsme se posunuli asi jen o devět nebo deset let.
Amy Adams
Prokletá romance | Disney
Pochvalu si zaslouží i detail, že postavy v češtině namluvili stejní herci jako v případě prvního dílu – Tereza Bebarová (Amy Adams), Filip Blažek (Patrick Dempsey) a Lumír Olšovský (James Marsden). Jen u Idiny Menzel v roli Nancy došlo k výměně. V původním dabingu účinkující Martinu Randovou nahradila dvojice Andrea Elsnerová a Monika Absolonová (zpěv), které Idinu namluvili v hitu Ledové království.
Pokud se vám před lety líbila Kouzelná romance, ta prokletá se vám bude určitě líbit také. Jako zábava na rodinný večer poslouží dobře a dospělé může bavit hledat všechny odkazy na pohádky.
hodnocení: 65 %

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.