Návrat Případů 1. oddělení je tu! Těšte se na podzim

Návrat Případů 1. oddělení je tu! Těšte se na podzim
Případy 1. oddělení | Česká televize
Základní tým 1. oddělení se znovu pouští do práce. Všichni jsou o šest let starší. A v jejich oboru se mnohé změnilo. Pachatelé jsou sebevědomější, odolnější. Moderní technologie proměňují chování společnosti. Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, nástup internetové kriminality… Policie je teď spíše jako firma. Manažerský titul MBA je víc než kriminalistická praxe. Porady po Skypu, elektronické knihy jízd, excelové tabulky na vše. Staré se potkává s novým. I ke známým vyšetřovatelům se připojují nové postavy, jejich charaktery se vyvíjejí, vznikají další vztahy.
Tvůrčí tým Případů 1. oddělení zůstává v třetí řadě neměnný. Skutečné případy převedl do scénáře s Josefem Marešem novinář Jan Malinda, režie se ujali Peter Bebjak a Michal Blaško.
navrat-pripadu-1-oddeleni-je-tu-teste-se-na-podzim
Případy 1. oddělení | Česká televize
„Byli jsme si skoro jistí, že další řada už nebude. Vyčerpali jsme zajímavé případy i policejní témata. Škrtnutím sirky byl náhlý odchod Pepy Mareše od policie. Proč to Pepa položil? Až při hledání příčin mi začalo docházet, že zajímavá profesní témata roky ležela na chodníku před Krajským policejním ředitelstvím v Kongresovce, jen jsem je neviděl,“ vzpomíná scenárista seriálu Jan Malinda. Třetí řada je podle něj definitivně tou poslední.
I herecké obsazení zůstalo téměř neměnné. V jednotlivých rolích se objeví Ondřej Vetchý, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Petr Stach, Miroslav Hanuš, Ondřej Malý, Igor Chmela, Sabina Remundová, Boleslav Polívka a další. Poprvé se ale představí dva noví vyšetřovatelé Barbora Bočková a Juraj Loj. Jejich začlenění bylo pro scenáristy trošku oříškem, protože se obávali, aby se tým, který si diváci tolik oblíbili, moc neroztříštil.
Ondřej Vetchý se obával, že publikum bude nové postavy vnímat jako slabinu: „Chci je ale ujistit, že když přečkají první a druhý díl, tak se ty figury stanou natolik podstatnými a nosnými, že je budou vnímat jako rozšíření spektra. A tím, že o postavu Bolka úplně nepřijdou, budou všechny ty nové vztahy fungovat jako nadstavba k samotnému vyšetřování. A kdo má rád 1. oddělení, tak mu garantuju, že to bude o to bohatší a pestřejší.“
navrat-pripadu-1-oddeleni-je-tu-teste-se-na-podzim-2
Případy 1. oddělení | Česká televize
A jak scenáristé vybírají případy, o kterých seriál vypráví? Jeho autor – bývalý policista Josef Mareš – přiznal, že se vždy rozhodoval novinář Jan Malinda, který se na vše díval nezaujatě a měl cit pro to, co by se divákům mohlo líbit. Zločin se vyvíjí stejně jako vše ostatní včetně vyšetřovatelů. A Josef Mareš, i když už není u policie, přiznává, že ačkoli se snaží zachovat autenticitu jednotlivých případů, řadu věcí mění. Jednak s ohledem na bývalé kolegy a jednak proto, že zásadní postupy při vyšetřování by nikdy neprozradil.
Případy 1. oddělení startují na ČT1 od5. září od 20:10 hodin.A na co se mohou diváci těšit? Mezi zločiny, které bude pražská mordparta vyšetřovat, budou například případy taxi vraha, tramvaj číslo sedmnáct nebo klánovický vrah.