Kolo času se roztáčí a nabízí slušnou fantasy podívanou v českých kulisách

Kolo času se roztáčí a nabízí slušnou fantasy podívanou v českých kulisách
Kolo času | Amazon Prime Video
Magický svět Kola času ovládá jediná síla – magie, jež prýští z jediného pramene – světla. Zdroj má dvě části – mužskou Saidin a ženskou Saidar, v minulosti byla ale mužská polovina pošpiněna a nyní už magii dokážou ovládat pouze ženy. Ty nejmocnější patří do skupiny Aes Sedai – magického kruhu sester/služebnic, jež mají chránit svět před temnotou a najít vyvoleného – znovuzrozeného draka. Ten kdysi svět zničil, když se lidé pod jeho vedením pokusili temnotu ovládnout, ale selhali. Moře začala vřít, města byla zničena. Nyní se měl drak znovu narodit, ovšem tentokrát má svět zachránit a pána temnot porazit. Aes Sedai proto vyslaly osm sester vyvoleného najít. O to samé se ale snaží i temný pán a jeho armáda trolloků.
Jednou z pátrajících sester je Moirai, kterou na její cestě doprovází její strážce Lan. Jejich cesta je zavede do Dvojříčí, kde má bydlet čtveřice mladých adeptů – dívka Egwene a tři mladíci Rand, Perrin a Mat. Proroctví totiž nedefinovalo, kdo oním drakem je, zda dívka, nebo chlapec a jak vypadá, všechny sestry pouze ví, že bude schopný dotknout se zdroje a že k jeho znovuzrození došlo před dvaceti lety. Může to být kdokoli na prahu dospělosti, což jim v účinném pátrání brání. Když ale ve Dvojříčí dojde ke střetu Moirai i trolloků, je téměř jisté, že onen vyvolený je mezi jejími čtyřmi kandidáty. Moirai je musí v bezpečí dostat do Bílé věže, sídla Aes Sedai, aby tam vyvoleného určily a naučily všemu, co bude v boji proti temnému pánovi potřebovat…

Trailer Kolo času

Kolo času | Amazon Prime Video
Fantasy ságu Kolo času začal Robert Jordan psát v 80. letech a její první díl vyšel v roce 1990. Do roku 2013 publikoval celkem čtrnáct knih, poslední tři ale po autorově smrti sestavil z nedopsaných Jordanových poznámek Brandon Sanderson. O ohromném rozsahu díla hovoří i fakt, že celá série čítá na dva tisíce sedm set osmdesát dva pojmenovaných postav příběhu. Tvůrci seriálu v čele s Rafem Judkinsem (Agents of S.H.I.E.L.D., Chuck a My Own Worst Enemy) tak měli velké množství materiálu na zpracování. První řada seriálu Kolo času má osm zhruba hodinových dílů a věnuje se ději první knihy. Druhá řada se již připravuje a její premiéra je v plánu příští rok.
Kolo času v sobě nezapře inspiraci dílem J. R. R. Tolkiena Pán prstenů, ale drží se svého příběhu, který víc pracuje s magií a rozsáhlým světem plným rozličných postav. Zatímco Pán prstenů se odehrává ve vymyšleném fantasy světě, Kolo času pracuje s tématem zničení světa, po kterém se lidská civilizace propadla do období podobnému středověku, jedná se tedy o kombinaci budoucnosti s minulostí. Hlavní hrdinové mají oblečení jako ze starých časů, ale liší se podle oblasti, odkud pocházejí, k jaké sektě nebo společenství patří a je na nich vidět vliv různých kultur (evropské, ale i indické, africké, jihoamerické, asijské atd.), většinou na střihu oblečení nebo šperků, které nosí.
Kolo času
Kolo času | Amazon Prime Video

Fantasy uprostřed českých lesů

Výprava seriálu je povedená, kulisy vypadají věrohodně a kombinace České republiky a Slovinska dává světu Kola času jistý nádech známosti (diváci bez problémů rozeznají Velkou Ameriku nebo Dolský mlýn). Díky šikovně použitým počítačovým trikům se ale náš známý svět přesto změní ve svět naprosto odlišný. Mladí herci, jejichž tváře většině diváků a divaček nic neřeknou, skvěle pasují do obrazu naivní čtveřice, která se ze dne na den ocitne uvnitř univerza plného magie, války o moc a chaosu. Zcela klíčové je ale i to, jak tato mládež kontrastuje s postavami Moiraine (Rosamund Pike) a Lana (Daniel Henney) – zkušenými bojovníky, kteří se musí umět rozhodovat ve vteřinách a bojovat se svým svědomím. Jejich činy se novým společníkům nelíbí a netuší, zda jim mohou důvěřovat. Navíc vše komplikuje i to, že je každý jiný. Egwene (Madeleine Madden) věří, že je určená k něčemu většímu, proto chce obětovat svou lásku k Randovi (Josha Stradowski). Ten její rozhodnutí respektuje, ale není z něj nijak nadšený a neustále zpochybňuje Moirainino jednání. Perrin (Marcus Rutherford) zápasí s vlastními démony a Mat (Barney Harris) na tom není o nic lépe. Ze všech čtyř měl nejtěžší životní osud a jeho povinnost k mladším sestrám, které rodiče zanedbávají, ho dohání až k zoufalství, takže ztrácí pojem o tom, co je špatné, a co ne, jen se snaží přežít. Právě tato pestrá paleta postav dává příběhu další hloubku, divák neustále pochybuje a přemítá, kdo zradí, kdo je vyvolený a jakou roli v tom všem sehraje Moiraine.
Na začátku každé epizody se vždy objeví scéna, která nastíní to, co se bude v díle dále odvíjet, nebo představí novou postavu, jež příběh obohacuje. Magický svět se postupně košatí a zamotává. Nic tu ale není černobílé, všichni mají své názory a motivy, jež postupně pronikají na povrch a poskytují klíč k tomu, na čí stranu se mají hrdinové postavit. Na záda jim dýchá nebezpečí v podobě bělokabátníků (členů nezávislé armády Dětí světla, jež pronásleduje a upaluje Aes Sedai a jejich přívržence), krvavých trolloků a „těch bez očí“. A právě na těchto nepřátelích je podobnost s dalšími fantasy příběhy nejviditelnější. „Ti bez očí“ vypadají jako Valdemort s kapucí přes oči (Harry Potter) a s pusou plnou ostrých špičatých zubů, jsou služebníky temného pána (jako Nazgúlové), jezdí na koni, jež má přes hlavu vybělenou zvířecí lebku (koně Nazgúlů mají okované pláty). Trolloky stvořil pán temnoty, věrně poslouchají jeho rozkazy (jako skřeti v Pánovi prstenů) a vypadají jako kombinace čertů se zvířaty – kozly, muflony, divokými prasaty.
Madeleine Madden, Josha Stradowski
Kolo času | Amazon Prime Video

Triky občas drhnou, ale jak dojde na kouzlení, je vyhráno

Zde je tedy jistá dávka originality velmi nízká a může se zdát, že toto všechno už tu bylo (některé domy v Dvojříčí s kulatými okny a zaoblenými střechami dokonce vypadají jako vikingská vesnice křížená s hobitím Krajem). Na druhou stranu je ale mnohem magičtější, krutější a krvavější. Například trollokové se na svých obětech živí, vyžírají jim vnitřnosti (což vámi rádi ukážou) a i Děti světla jsou bestie, které odřezávají lidem ruce, pálí je zaživa a pak si dají k obědu mírně opečeného ptáka i s kostmi a při jídle jim teče krev z pusy. Seriál je tedy v těchto okamžicích velmi krvavý a nechutný, jisté scény mi až obracely žaludek, takže kdo ho chtěl schválit dětem pod patnáct let, rozhodně nedoporučuji. Ostatně to platí i pro zbytek světa, kde se nejčastěji objevuje doporučení 16+.
A vynechat nemohu ani hudbu. Její autor, zkušený Lorne Balfe (jenž často spolupracuje s Hansem Zimmerem a který pro své soundtracky získal i několik cen Emmy, například za hudbu k filmům jako The Lego Batman Movie, Temný rytíř nebo k videohře Assassin's Creed: Identity), zvolil pro fantasy osvědčenou kombinaci orchestrální hudby, již doplňují chorály s melodiemi říznutými keltskou a mírně rockovou hudbou. Zajímavostí je, že ony chorály jsou ve „starém jazyce“, což je původní jazyk, speciálně vytvořený pro tento seriál.
Po trikové stránce je chvílemi vidět, že rozpočet nebyl tak veliký, jak by si tvůrci představovali. Měli k dispozici úctyhodných osmdesát milionů dolarů, ale oproti konkurenčnímu seriálu Pán prstenů s jednou miliardou dolarů jsou to drobné. Takže pozadí dokreslené do scenérie občas není úplně přesvědčivé, nebo když armáda trolloků pronásleduje hrdiny hromadně do potoka, jsou vidět dodělávky v postprodukci, ale jde skutečně jen o okamžiky. Třeba úžasné schopnosti Moirain, její magii, představují třpytivá stříbrná vlákna, která kolem ní proudí a která sbírá z různých zdrojů světla kolem sebe. Dokáže je proměnit v blesky, ohnivé koule nebo jimi metat předměty (nejefektivnější jsou cihly ze zdí domů). V boji jí po celou dobu stojí Lan, který se perfektně ohání mečem. Dvojice je tak dokonale sehraná, že scény, ve kterých bojují, patří mezi nejlepší.
Rosamund Pike
Kolo času | Amazon Prime Video
Kolo času tak letos patří k tomu nejlepšímu, co se v oblasti knižních adaptací povedlo. Duna také nebyla špatná, ale skončila napůl cesty, Nadace u mě také příliš nebodovala. Kolo času je naproti tomu poměrně překvapením, možná i proto, že jsem od něj raději nic neočekávala. Ale zatím ho mohu hodnotit kladně. Příběh je atraktivní, funguje, a ačkoli jsem nečetla knihy a nemohu porovnávat seriálovou adaptaci s předlohou, za sebe říkám, že má slušné tempo a sympatické herecké obsazení, které své role zvládá slušně. Tak uvidíme, jak si povede dál.
Hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.