Netflix: Novinky a tipy na prosinec 2021

Netflix: Novinky a tipy na prosinec 2021
Pád (2013-2016) | BBC
Nejzajímavější novinky

Síla psa (2021)

Síla psa
Jane Campion, režisérka oceňovaných filmů a seriálů jako Piano či Stíny nad jezerem, přichází s dramatem o despotickém majiteli ranče (Benedict Cumberbatch), jenž se chová krutě ke svému bratrovi (Jesse Plemons), který si domů přivede novou manželku (Kirsten Dunst) i s jejím synem (Kodi Smit-McPhee). Pak se ale stane něco nečekaného.
premiéra: 1. prosince

V nemilosti (2021)

V nemilosti
Hrdinkou koprodukčního dramatu v režii Nory Fingscheidt (Narušitel systému) je Ruth Slater (Sandra Bullock), jež je po několika letech propuštěna z vězení, v němž si odpykávala trest za násilný čin. Její návrat do společnosti se ale neobjede bez problémů, protože lidé odmítají zapomenout na její minulost. Dále hrají Jon Bernthal, Vincent D'Onofrio či Viola Davis.
premiéra: 10. prosince

Boží ruka (2021)

Boží ruka
Nejosobnější film slavného a oceňovaného italského režiséra Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mladý papež) vypráví o životě dospívajícího chlapce v bouřlivé Neapoli 80. let. V jedné z hlavních rolí se i tentokrát objeví Toni Servillo, režisérův dvorní herec.
premiéra: 15. prosince

K zemi hleď! (2021)

K zemi hleď! | Netflix
Satirická komedie Adama McKaye (Sázka na nejistotu, Vice) vypráví o dvojici astronomů, kteří vyrážejí na mediální turné, aby varovali lidstvo před smrtící kometou, jež se řítí na naši planetu. Zdá se ale, že to nikoho nezajímá. V hvězdně obsazeném snímku se objeví Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet aj.
premiéra: 24. prosince

Temná dcera (2021)

Temná dcera
Psychologické drama vypráví o ženě (Olivia Colman), kterou na dovolené u moře silně zaujme mladá matka (Dakota Johnson). Jejich setkání jí ale připomene dávná tajemství, a tak začne rychle jít do tuhého. V režijním debutu herečky Maggie Gyllenhaal se v dalších rolích objeví Peter Sarsgaard, Jessie Buckley nebo Ed Harris.
premiéra: 31. prosince

Tipy

Mnichov (2005)

Mnichov
Už za pár dní bude v kinech nový film Stevena Spielberga, muzikál West Side Story. Při té příležitosti se na Netflixu můžete podívat na jeden z režisérových méně známých, ale stále velice kvalitních snímků. Historicko-politický thriller pojednává o odvetném komandu vedeném agentem Mossadu (Eric Bana), které pátrá po palestinských teroristech, kteří zavraždili izraelské atlety na letní Olympiádě v roce 1972. Na Spielberga až nezvykle syrová a drsná podívaná, která se nepřiklání ani k jedné straně dodnes trvajícího konfliktu, vyniká především dokonalou dobovou atmosférou, několika strhujícími scénami a hvězdným hereckým obsazením (kromě Bany se ve filmu objeví Daniel Craig, Ciarán Hinds, Geoffrey Rush, Mathieu Kassovitz aj.). A stejně jako na blížícím se West Side Story i na Mnichovu Spielberg spolupracoval se scenáristou a držitelem Pullitzerovy ceny Tonym Kushnerem.

Pád (2013 – 2016)

Gillian Anderson má většina diváků zafixovanou primárně jako agentku FBI Danu Scullyovou z kultovního sci-fi seriálu Akta X. Jamie Dornan se zase nejvíce proslavil rolí tajemného miliardáře z trilogie Padesát odstínů. Oba však doslova září v procedurálním psychologickém krimi thrilleru o lovu na rafinovaného sériového vraha, který řádí v současném Belfastu. Pád rozhodně nestojí na tajemství ohledně zločincovy identity (tu divák zná od první epizody), ale na velmi precizním zobrazení policejní práce (sbírání důkazů, hledání svědků, vytváření hypotéz atd.) a hlavně na důkladné profilaci dua velice inteligentních ústředních postav - nebezpečného psychopata a napovrch chladnokrevné, uvnitř však vysoce empatické vyšetřovatelky. Výbornému seriálu sice na kvalitě trochu ubírá nadměrný počet epizod (dohromady jich má 17), i tak ho ale nelze než doporučit.