Česká televize spouští novou formu iVysílání. Bude natáčet pořady určené jen pro web

Česká televize spouští novou formu iVysílání. Bude natáčet pořady určené jen pro web
RapStory | Česká televize
S online vysíláním pracuje již dlouho. Lidí, kteří iVysílání sledují, je velké množství, už jen proto, že si ho můžete pustit ve svém telefonu v rámci naší republiky téměř kdekoli. Nyní se ale ČT rozhodla, že formát iVysílání upraví a že bude nově připravovat i obsah určený pouze pro něj.
Prvním z těchto pořadů je seriál RapStory. Dokumentární webová série České televize mapuje klíčové příběhy tohoto hudebního žánru u nás pomocí akce, nikdy neviděných záběrů z archivů a hudby, která míří přímo do srdce. To vše pouze očima těch, kteří u toho byli a dokázali vybudovat kulturu, jež o dnešku vypovídá víc než kterákoli jiná. Český rap se z původně vysmívaného žánru stal postupně novým popem, přestože jej dlouhodobě přehlížel rozhlas i televize. RapStory od režiséra Šimona Šafránka a střihače Šimona Hájka (dokumenty King Skate, Meky) je webová série, která v deseti epizodách po dvanácti minutách přináší strhující příběhy rapperů od průkopníků Michaela Viktoříka či Oriona po současné fenomény Yzomandiase a Viktora Sheena. Všichni našli v rapu svobodu navzdory společenským očekáváním i konvencím.
RapStory
Indy a Wich | Česká televize
„Myslím, že seriál, který se věnuje výhradně rapu, tady ještě není. RapStory je v podstatě deset krátkých filmů, v každém se ocitáme v nové době a přibližujeme klíčový moment rapové historie. V ideálním případě se tu milovník rapu dozví něco nového nebo uvidí neviděný materiál. A potenciální fanoušci pak rapem načichnou. Věřím, že muziku a všechno ostatní si už dohledají,“ uvedl na adresu svého projektu Šimon Šafránek.
Druhým projektem je pořad Do divočiny, kterým bude provázet Prokop Pithart, který od dětství pozoruje ptáky a zvěř, bloudí v mokřadech a prodírá se divočinou. Diváci se s ním vydají na dobrodružství do nitra české krajiny. Prokop Pithart si umí všímat detailů a zákoutí, které i z nejobyčejnější procházky udělají dobrodružství. V rámci pořadu se vypraví do lesů, na břehy rybníků i řek. Kamera se ocitne v nečekané blízkosti jejich zvířecích obyvatel. Prokop nechce poučovat, chce publikum pro českou divočinu nadchnout. Jen tak totiž může pochopit, proč je důležité dát jí svobodu a prostor.
Do divočiny
Do divočiny | Česká televize
Náš pořad nabízí realističtější pohled na přírodu kolem nás,“ prozradil Prokop. „Záběry zvířat v pořadu diváci uvidí jako vyvrcholení jednotlivých dílů, aby pochopili, že i venku je taková zkušenost něco, čeho si můžeme vážit. Někdy můžete jít ven a neuvidíte zvíře žádné. Doufám, že to divákům pomůže všímat si v přírodě určitých detailů. Aby si, až uvidí třeba šišku zapíchnutou v kůře, řekli: ‚No jo, tady byl strakapoud!‘“
Zatím posledním projektem určeným pro web je magazín Kritika budoucnosti. Ten si klade za cíl v každém díle představit zajímavá povolání budoucnosti s ambicí nadchnout a motivovat pro vědu co největší množství mladých diváků a divaček. Koncepce magazínu založená na moderátorském duu zkušených youtubových tvůrců Martina Roty a Patrika Kořenáře je uvádí v polohách skeptika a optimisty, což pořadu dodává zajímavý narativní rámec.
Kritika budoucnosti
Kritika budoucnosti | Česká televize