První upoutávka očekávaného Matrix Resurrections je tady. Keanu Reeves bude opět vypadat jako John Wick

První upoutávka očekávaného Matrix Resurrections je tady. Keanu Reeves bude opět vypadat jako John Wick
The Matrix Resurrections (2021) | Warner Bros.
Ať už se těšíte, nebo ne, čtvrtý Matrix se neodvratně blíží. O čem přesně bude, zatím nevíme, jisté je pouze to, že své role z předchozích dílů si zopakují Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss. Naopak Laurence Fishburne a Hugo Weaving se ve filmu téměř jistě neobjeví. Čerstvými hereckými přírůstky pak budou Jonathan Groff, Christina Ricci, Priyanka Chopra, Neil Patrick Harris nebo Yahya Abdul-Mateen II, jenž by údajně mohl představovat novou inkarnaci Morphea. O režii se opět postarala Lana Wachowski (sestra Lilly se na tvorbě snímku tentokrát nijak nepodílela).
Trailer
Matrix Resurrections
Pořád nedokážu říct, co od nového Matrixu vlastně čekám. Jedničku stále řadím mezi nejlepší akční sci-fi všech dob a za jeden z nejvlivnějších filmů posledního čtvrtstoletí. Jeho dvě pokračování (Reloaded a Revolutions) pak považuji za pozoruhodný pokus o zvětšení měřítka a rozšíření mytologie, kvalitativně jsou ale pro mě stále minimálně o třídu pod dokonalým originálem.
Resurrections stále budí především rozpaky, a to i po prvním teaseru (plnohodnotný trailer by měl přijít už ve čtvrtek). Letmé výjevy a celkový tón rozhodně zapůsobí a vyvolávají zvědavost. Obavy o výsledek, jenž by mohl značně narušit dojem z poměrně konzistentní a vcelku přijatelně uzavřené trilogie, jsou ale pořád nepříjemně velké. Reevesova vizáž navíc nabádá k myšlence, že hlavní herecká hvězda si návratem ke své stěžejní roli jen vyplňovala pauzy během natáčení Johna Wicka...
Do českých kin dorazí nový díl kultovní série 23. prosince.