Domnívala se, že točí podivnou slátaninu. Riskantní projekt nakonec trhal rekordy a odstartoval revoluci

Domnívala se, že točí podivnou slátaninu. Riskantní projekt nakonec trhal rekordy a odstartoval revoluci
Avengers - Scarlett Johansson | Walt Disney Studios
Až bude libovolný filmový fanoušek za pár let vzpomínat na právě završenou dekádu, s velkou pravděpodobností se nejprve pozastaví nad dominancí komiksových adaptací. Christopher Nolan načal davové šílenství se svou batmanovskou trilogií, ale byli to především superhrdinové pod hlavičkou Marvelu a jeho Marvel Cinematic Universe, kteří si po roce 2010 opakovaně podmaňovali žebříčky tržeb a divácké návštěvnosti. Avengers: Endgame se roku 2018 stali dokonce nejbohatším filmem historie, ovšem pevnou půdu pod nohama jim už o šest let dříve vyšlapal přímý předchůdce, bez jehož triumfu by další velkolepé plány možná vzaly za své.
Avengers byli prvním pokusem Marvelu o ambiciózní superhrdinský crossover, který svedl dohromady postavy Iron Mana, Thora, Hulka či Kapitána Ameriky. Ti všichni už za sebou sice měli vlastní filmový origin a vedli si nadmíru dobře, jenže spojení tolika kladných hrdinů do jednoho příběhu tehdy ještě nebylo příliš v kurzu a natáčení provázely pochopitelné obavy. Čerstvě to alespoň potvrdila populární herečka Scarlett Johansson, která už v sedmi filmech od MCU ztvárnila postavu Black Widow, přičemž letos se snad představí ve své první stejnojmenné sólovce. Poprvé se objevila už ve druhém Iron Manovi roku 2010, ale až původní Avengers jí nabídli více prostoru a zařadili Natashu Romanoff mezi superhrdinskou smetánku. Podle herečky nebylo při první klapce vůbec jisté, že na sebe blockbuster s podobným konceptem může vydělat. "Dokonce i pomyšlení na to, jak se všichni sejdeme v superhrdinských kostýmech, znělo příšerně, jako když se blíží katastrofa. Ne přímo katastrofa, ale takové to 'Co to je? Co to je?,'" svěřila se Johansson.
Režisér Joss Whedon měl tehdy k dispozici vynikající herce i vysoký rozpočet a rostoucí popularita především Roberta Downeyho coby Iron Mana naznačovala, že divákům je s komiksovými charaktery dobře. Představitelka Black Widow však měla z podobně opulentní týmovky respekt a Avengers byli finančním riskem, který mohl tvrdě narazit na nepochopení. Opak je ale pravdou a snímek zaznamenal fenomenální úspěch, kterým nastartoval bezprecedentní sérii filmových událostí, jež svým kulturním významem přesáhly meze kinematografie. A takový osud si prý Johansson stačila uvědomit při natáčení ikonické scény, kdy se všichni superhrdinové sjednotí v jednom záběru během bitvy o New York. "Vzpomínám si, jak jsme točili ten 360 stupňový záběr. Stojíme v sutinách Grand Centralu, nebo kdekoli to bylo, pod tím náporem vetřelců, a jsme všichni připraveni: Jdeme na to, to je ono. Poté nám ukázali ten playback a to byl podle mě ten moment, kdy jsme si konečně, po šesti měsících produkce, uvědomili 'Oh, tohle bude fungovat. Řekla bych, že tohle bude fungovat.'"
Tento zážitek jen podtrhuje kulturní odkaz filmu i samotného záběru, jenž v podstatě symbolizoval celý troufalý koncept, s nímž producent Kevin Feige ukázal v minulé dekádě veškeré konkurenci záda. Avengers tehdy stanovili nový rekord a vydělali nejvíce peněz během prvního víkendu v celé historii, než je o tři roky později přeskočil Jurský svět. Především ale otevřeli dveře dalším superhrdinům a definitivně zpečetili počátek nové filmové éry. Scarlett Johansson i další hvězdní herci u svých rolí pochopitelně setrvali a mnohé z nich budeme vídat také v budoucnu - očekávaná Black Widow se má představit 9. července 2021.