Sever a Jih patří mezi nejlépe hodnocené seriály historie. Během natáčení se daly dohromady tři manželské páry, které spokojeně žijí dodnes

Sever a Jih patří mezi nejlépe hodnocené seriály historie. Během natáčení se daly dohromady tři manželské páry, které spokojeně žijí dodnes
Sever a Jih | Warner Bros.
Hrdiny příběhu jsou spolužáci z proslulé vojenské akademie West Point George Hazard (James Read) a Orry Main (Patrick Swayze), které nespojilo pouze studium, ale i vojenské zkušenosti, které získali v americko-mexické válce, v níž George Orrymu zachránil život. Jejich přátelství ale projde tou nejtěžší zkouškou při jiných událostech. Orryho rodina je totiž vlastníkem plantáže a řady otroků, zatímco George pochází ze severu a jeho rodina vlastní železárnu. Po propuknutí Občanské války tak oba stanou na opačných stranách konfliktu.
Seriál byl prezentován stejně jako knižní předloha formou trilogie. První série o šesti dílech vyšla v roce 1985 a sklidila ohromný úspěch. Dodnes patří mezi sedm nejlépe hodnocených minisérií v televizní historii. Druhá řada (také šestidílná) byla uvedena v roce 1986 a dosáhla podobného přijetí. Zato třetí řada měla premiéru až v roce 1994 a poslední čtyři epizody u diváků i kritiky propadly.
Patrick Swayze, James Read
Sever a Jih | Warner Bros.
Vedle zmíněných hrdinů s tvářemi Patricka Swayzeho a Jamese Reada se v seriálu v dalších hlavních rolích představili Kirstie Alley (Virginia Hazard), David Carradine (Justin LaMotte), Lesley-Ann Down (Madeline Fabray LaMotte), Genie Francis (Brett Main), Terri Garber (Ashton Main), Wendy Kilbourne (Constance Hazard), Lewis Smith (Charles Main), John Stockwell (Billy Hazard), Jonathan Frakes (Stanley Hazard) a Philip Casnoff (Elkanah Bent).
Natáčení první řady Severu a Jihu trvalo dva roky a bylo v něm použito 8700 kostýmů (přičemž téměř nikdo v seriálu neoblékl jedny šaty dvakrát, hlavní herečky v seriálu nosily 28 až 35 různých šatů), rozpočet činil 25 milionů dolarů a scénář měl prý přes 540 stran.
Bitvu u Churubusca z roku 1847 v rámci Americko-mexické války pomohlo filmařům natočit 14 historických skupin specializujících se na tento ozbrojený konflikt. Přes týden jim trvalo postavit autentické vojenské ležení, které je dodnes označováno za největší v televizní historii. Na vlastní náklady se na něj sjelo velké množství lidí z různých států, přivezli si vlastní dobové (většinou vlastnoručně vyrobené) uniformy, zbraně, stany i všechno potřebné. Produkční společnost poskytla vodu, seno, krmivo i slámu pro koně a všechny historické spolky později dostaly i sponzorský dar.
Wendy Kilbourne, James Read
Sever a Jih | Warner Bros.
Díky natáčení se dala dohromady tři manželství, když si James Read vzal svou seriálovou manželku Wendy Kilbourne, Jonathan Frakes pojal za manželku kolegyni Genie Francis a Lesley-Anne Down kameramana Dona E. FauntLeRoye. Nutno dodat, že všechna tato manželství trvají dodnes.
Vedle výše zmíněného obsazení se v seriálu v menších rolích objevila i řada hereckých hvězd jako Elizabeth Taylor, James Stewart, Gene Kelly, Johnny Cash, Hal Holbrook či Robert Mitchum.