Recenze: Vyproštění - bude z Chrise Hemswortha druhý John Wick?

Recenze: Vyproštění - bude z Chrise Hemswortha druhý John Wick?
Vyproštění (2020) | Netflix
Tyler Rake (Chris Hemsworth) je elitní žoldák, jenž kvůli traumatu z minulosti ztratil veškerou chuť do života. Nyní přijímá nejnebezpečnější nabídku svého života. Musí z bangladéšské Dháky vysvobodit 14letého syna uvězněného indického drogového bosse z rukou místního mafiána, který ovládá celé město, policii nevyjímaje...
Vyproštění
Netlix se opět vyznamenal. Zcela bez ironie. Po několika úspěšných různorodých ambiciózních dramatech (Irčan, Král, Manželská historie) teď přichází s čistokrevnou žánrovkou v podobě masivního drsného akčního thrilleru. A je to velká paráda!
Současná doba klasickým akčním filmům moc nepřeje, proto je pro jejich fandy svátkem téměř každý nový ozvuk připomínající zlatý věk tohoto žánru, tj. 80. a 90. léta. Z posledního desetiletí byla možná nejlepší takovou připomínkou aktuálně třídílná série o Johnu Wickovi. Proto je pro mě obrovskou radostí prohlásit, že Vyproštění se může vzhledem ke svým kvalitám podívat libovolnému dílu Reevesovy báječné frančízy zpříma do očí.
Celovečerní režijní debut herce a kaskadéra Sama Hargravea vznikl podle scénáře Joe Russa(spolupracovali na několika dílech Avengers). A musím uznat, že oba odvedli zatraceně dobrou práci. Vyproštění sice stojí na tuctové a triviální zápletce, ale jeho děj, včetně postav a jejich motivací, šlape po celou dobu, bez zaváhání a očividných neskousnutelných nesmyslů.
Hemsworthův Tyler je prototyp sympatického zasmušilého drsňáka, jemuž nemám problém uvěřit špičkově vytrénovaného vojáka, jenž s přehledem zlikviduje přesilu ozbrojených nepřátel (mezi nimiž jsou někdy i malé děti!). A právě svým velmi profesionálně vypadajícím stylem boje a chladnokrevným střílením protivníků silně připomíná již zmiňovanou Babu Jagu... Svou působivost má i jeho postupně vznikající vztah se zachraňovaným (a kupodivu nikterak otravným) teenagerem. Pokud by vám pak na konci "náhodou" ukápla nějaká ta slza dojetí, vůbec bych se nedivil. A hlavně nestyděl...
Vyproštění
Vyproštění | Netflix
Na Vyproštění je strašně moc vidět, že ho natáčeli lidé, kteří opravdu UMÍ natáčet akční scény, které dokáží vyrazit dech i žánrově hodně zkušeným divákům. A nejen, že to umí, ale zřejmě je to i skutečně baví. Jinak si totiž nedokážu moc vysvětlit těch pár famózních (zdánlivě nepřerušených) dlouhých záběrů během honiček, rvaček, krkolomných pádů z okna apod. Takovéhle filmařsky náročné (a divácky opojné) frajeřinky obvykle totiž nedělá někdo, pro koho je natáčení filmů jen prostředkem k zaplacení faktur...
Kromě Wicka ale film svým pojetím akce asociuje minimálně ještě jednu novodobou klasiku - indonéskou řežbu Zátah. Nijak by mě nepřekvapilo, kdyby se na place pohybovali choreografové či kaskadéři z Evansova hitu. Ve skvěle inscenovaných a neméně dobře nasnímaných kontaktních soubojích je totiž kladen podobně silný důraz na fyzično, dravost, brutalitu a mnohdy nekompromisní "ukončování". Parádní a obdivuhodná práce.
Vyproštění
Vyproštění | Netflix
Jak už jsem naznačil, tvůrci zde (na poměry tradiční, jednoduše strukturované žánrovky) moc pěkně pracují s postavami (s dvěma vedlejšími obzvlášť!), čemuž nahrává i téměř perfektní casting. Slovem 'téměř' narážím na představitele hlavního záporáka - "bangladéšského Pabla Escobara". V takové roli bych čekal někoho staršího, mužnějšího a drsnějšího (viz Benicio Del Toro nebo Javier Bardem), a ne mladého krasavce, který spíš než nelítostného šéfa podsvětí připomíná zaměstnance modelingové agentury.
Vyproštění
Vyproštění (2020) | Netflix
Jinak ale vlastně nemám moc co vytknout. Z principu fandím filmům, které dokáží naplnit své ambice, bez ohledu na jejich velikost. To se Vyproštění každopádně povedlo. A co se akce týče, tam je vlastně asi i předčilo... Doufám, že nás stejná parta brzy oblaží ještě alespoň jedním takovýmto nářezem. A když by se jí náhodou poštěstilo točit podle ještě o něco "plnějšího" scénáře, mohla by z jejich úsilí vzejít naprostá filmová nirvána!
Hodnocení: 75%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE