Bohemian Rhapsody v TV: Deset věcí, ve kterých film záměrně lže

Bohemian Rhapsody v TV: Deset věcí, ve kterých film záměrně lže
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Ani snímek Bohemia Rhapsody se ale nevyhnul tomu, aby do něj filmaři z hlediska větší poutavosti nezasáhli a nepřepsali skutečnost. Zde je několik faktů, které si pro své účely poupravili.

1. Založení kapely

Kapela Queen vznikala mnohem pomaleji než ve filmu. Freddie Mercury (tehdy ještě s civilním jménem Bulsara) už se s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem znal, představil je Tim Staffel, který hrál v jejich skupině Smile na basu. Freddie v té době zpíval v jiných kapelách, zvláště v Ibexu. Poprvé byli členové pozdější Queen společně na jednom jevišti v roce 1969 na koncertě Ibexu, když se May a Taylor připojili k Mercurymu na přídavek. V době, kdy se Staffel rozhodl Smile opustit, bydleli May, Taylor a Bulsara v jednom bytě, znali se tedy více než dobře. Je pravdou, že Staffelův odchod dal Mercurymu šanci vstoupit do skupiny, ale v té době již do hudebního kruhu Maye a Taylora dávno patřil.
Gwilym Lee, Rami Malek, Ben Hardy
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

2. Nabídka manželství

Vztah mezi Mercurym a jeho dlouholetou přítelkyní Mary Austin byl pravý a trval několik let. Freddie svou partnerku skutečně požádal o ruku a bylo to ještě romantičtější než ve filmu. Na Vánoce jí dal velkou dárkovou krabici, v ní byly další menší a v té nejmenší našla prstýnek.
Lucy Boynton, Rami Malek
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

3. Vztah Freddieho a Mary nikdy úplně neskončil

Freddie Mercury a Mary Austin se nikdy nevzali a Freddie byl své partnerce nevěrný s muži. Jejich rozchod ale nebyl tak bolestivý, divný a zdlouhavý jako ve filmu. Mary uvedla, že se jejich vztah pouze změnil. Z partnerky se stala blízká přítelkyně a důvěrnice, která byla pro Freddieho důležitá po celý život a byla s ním i v posledních chvílích.

4. Ray Foster odmítl Bohemian Rhapsody a dostal za to kamenem do okna

Sice se jedná o jednu z nejzábavnějších scén filmu, zvláště ji ocení fanoušci kultovní komedie Wayneův svět, ve skutečnosti se ale nic z toho nestalo. Foster nikdy neexistoval, je vymyšlený pouze pro účely filmu. Pro jeho vznik se tvůrci mírně inspirovali šéfem EMI Royem Featherstonem, který považoval skladbu Bohemian Rhapsody za příliš dlouhou na singl, ale to je vše.
Bohemian Rhapsody: Hudební megahit měl cestu na výsluní plnou překážek a zůstává naplněn kontroverzemi
Téma2. 6. 2021
Bohemian Rhapsody: Hudební megahit měl cestu na výsluní plnou překážek a zůstává naplněn kontroverzemi

5. Freddie Mercury vyhodil Johna Reida z limuzíny

John Reid byl několik let manažerem skupiny Queen. Ve snímku ho Freddie nakonec vykopne z limuzíny poté, co jeho osobní manažer Paul Prenter tvrdí, že s Reidovým nápadem, aby se dal Freddie na sólovou kariéru, nemá nic společného. V realitě vše proběhlo jinak. Paul Prenter je ve filmu hlavním padouchem, ovšem ve skutečnosti pracoval pro Mercuryho přes deset let. Těžko si tedy lze představit, že by jejich pracovní vztah trval tak dlouho, kdyby nefungoval.
A odchod manažera skupiny Reida proběhl bez nějakých scén. Reid pouze oznámil své rozhodnutí a Queeni souhlasili. V několika rozhovorech navíc uvedli, že jejich pracovní vztah s Reidem byl korektní a rozhodně se ho nikdo nebál. To Prentera nemohli May a Taylor opravdu vystát, podle nich byl vůl. I tak pro Mercuryho pracoval až do koncertu Live Aid. Freddie ho pak propustil. Důvodem ale nebylo to, že Prenter zveřejnil Mercuryho sexuální orientaci, ale protože prodal novinám Sun informaci, že dva Mercuryho milenci zemřeli na AIDS.

6. Freddie Mercury odešel kvůli sólové kariéře

Moment, kdy Freddie odchází od skupiny, je jedním z nejdramatičtějších okamžiků filmu. Má to jeden háček, ve skutečnosti k tomu nikdy nedošlo. Skupina si v roce 1982 po vydání desky Hot Space dala pauzu a Freddie nebyl jediným členem, který se v té době věnoval sólovým projektům, dělali to i May a Taylor. Navíc se v té době vídali, v jedné z mnohých biografií se Taylor nechal slyšet, že Freddie ve skutečnosti po nahrání sólového alba nijak netoužil, ale dostal od CBS ohromnou sumu peněz. Při natáčení mu pak kolegové ohromně chyběli a Taylor za ním nakonec musel letěl do Mnichova a nazpívat s ním doprovodné vokály.
Gwilym Lee
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

7. Zpoždění před koncertem Live Aid bylo kvůli rozpadu kapely

Na rozdíl od dění ve filmu se skupina Queen nikdy nerozpadla. Jak to tedy bylo? Důvodem jejich pozdního příchodu na koncert byla prý nerozhodnost pořadatele Boba Geldofa, který nevěděl, zda o něj Queen stojí. V té době totiž kapela čelila mnohé kritice ohledně toho, kde měla své koncerty – v apartheidem rozdělené Jižní Africe i v diktátorské Argentině. Navíc, když je Geldof poprvé oslovil, Queeni váhali. Prý neradi hráli za denního světla a báli se, zda ozvučení koncertu bude odpovídat jejich standardu.
Rami Malek
Bohemian Rhapsody | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

8. Freddiemu se o své diagnóze dozvědel před koncertem Live Aid

Mercurymu byla jeho nemoc diagnostikována až v roce 1987, tedy dva roky po Live Aid. Právě tento fakt vyvolává nejvíc kritiky. Prý je to urážka Mercuryho, když snímek tvrdí, že jeho nemoc měla co do činění s rozhodnutím zúčastnit se. Tady lze dát kritikům rozhodně za pravdu.

9. Jim Hutton pracoval pro Mercuryho jako číšník

Ve snímku se Freddie seznámil se svým životním partnerem na jednom z večírků, kde pracoval jako číšník. Skutečnost byla mnohem méně romantická. V 80. letech se Freddie s Jimem setkal v gay klubu, Hutton byl ve skutečnosti kadeřník. Mercury ho prý pozval na drink, což Jim odmítl. Ti dva se setkali podruhé až rok a půl poté v jiném klubu.
Rami Malek není jen Freddie Mercury. V čem všem jste ho mohli vidět?
Téma12. 5. 2021
Rami Malek není jen Freddie Mercury. V čem všem jste ho mohli vidět?

10. Mary Austin a Jim Hutton se na Live Aid spřátelili

I tato „filmová pravda“ nevychází ze skutečnosti. Freddie Mary nikdy nepřestal považovat za svou manželku a po celý život pro něj byla nesmírně důležitá. Jim byl zase jeho životní partner, nejspíš proto se ti dva nikdy nemuseli. Po Freddieho smrti zdědila Mary část Freddieho majetku včetně jeho domu, a ačkoli si Mercury přál, aby v něm Hutton zůstal, Mary ho vyhodila. Hutton měl tři měsíce na vystěhování. Z peněz, které mu Freddie odkázal (přes půl miliónu liber) si koupil dům v Londýně a druhý v Irsku. Mary ho každopádně nechtěla mít u sebe.