Premiéry v kinech: Hackerka Lisbeth je zpátky. Poradí si s amatérskou policistkou a zeleným bručounem?

Premiéry v kinech: Hackerka Lisbeth je zpátky. Poradí si s amatérskou policistkou a zeleným bručounem?
Dívka v pavoučí síti (detail plakátu) | Distributor
DÍVKA V PAVOUČÍ SÍTI (režie: Fede Alvarez)
Dívka v pavoučí síti
Lisbeth Salanderová je tentokrát Dívkou v pavoučí síti. Svéráznou hackerku ztvárňuje už třetí herečka, v tomto případě Claire Foy (První člověk). O režii jakéhosi sequelu k trilogii Milénium se postaral uruguayský autor Fede Alvarez, jehož Smrt ve tmě (2016) byla dost solidním přírůstkem k thrillerově-hororovému žánru.
Tuzemští recenzenti dávají "Dívce" prozatím 63 procent, s tím, že si většinou pochvalují tempo vyprávění, ale to, co naopak tak trochu chybí, je psychologie postav a vykreslení charakterů. Na webu RottenTomatoes je 52 procent kladných recenzí (průměrná známka 5.3 z 10).

TEN, KDO TĚ MILOVAL (režie: Jan Pachl)
Ten, kdo tě miloval
Marie Poledňáková proslula rodinnými filmy a řadou divácky úspěšných komedií. Tentokrát se stala autorkou námětu k detektivnímu filmu pro celou rodinu, který režíroval Jan Pachl (Rapl, dvojfilm Gangster Ka). Oč ve snímku Ten, kdo tě miloval jde? Neúplatný policejní kapitán Kalina (Pavel Řezníček) umírá a jeho nevyřešený případ si berou na svá bedra vdova (Soňa Norisová) a dvojice dětí. Kalinův duch je nicméně pozůstalým nablízku a velmi omezeně zasahuje do průběhu vyšetřování. Podivné události a prazvláštní peripetie na sebe nenechají dlouho čekat...
Režisér Jan Pachl je solidním tvůrcem převážně kriminálního žánru. Jak se popral s novou výzvou slibující zábavu s nádechem detektivky pro "všechny" diváky? Recenzenti prozatím dávají jeho novince 60 procent.

GRINCH (režie: Yarrow Cheney, Scott Mosier)
Grinch
Zelený skřet, co nesnáší všechny a všechno (a Vánoce především), usiluje v dalším rodinném filmu o váš zájem. Grinch je dobře známý především severoamerickému publiku. Jeho vznik nicméně podpořilo studio, jehož práci proslavili Mimoni, takže se s největší pravděpodobností i u nás bude dobře prodávat. Více si "povíme" po víkendu v komentovaném žebříčku tržeb a návštěvnosti.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají 58 procent.

SVĚDKOVÉ PUTINOVI (režie: Vitalij Manský)
Svědkové Putinovi
Už téměř dvě dekády je u moci v takzvané Ruské federaci Vladimir Putin. V pozoruhodném dokumentárním filmu se jeho autor vrací spolu s unikátními archivními záběry do doby, kdy se Boris Jelcin vzdal politické funkce a na jeho pozici se začal tlačit právě někdejší agent KGB. Z řady záběrů a scén zamrazí.

VRATISLAV EFFENBERGER ANEB LOV NA ČERNÉHO ŽRALOKA (režie: David Jařab)
Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka
Vyznavači surrealismu a milovníci výtvarného umění mají jasno v tom, kdo byl Vratislav Effenberger. Ikonický teoretik u nás nesl po 2. světové válce a nástupu komunistů u nás pochodeň nesmlouvavého kritika a milovníka umění, co si vždy šel svou cestou a nepřidal se na žádnou stranu. Snímek režiséra Jařaba je kombinací archivních záběrů, rozhovorů s pamětníky a dohrávaných pasáží se současnými tuzemskými herci. Milovníci umění a ti, co se rádi nechají překvapovat tím, co ještě nevěděli, si přijdou na své.

OTEVŘENÁ (režie: Momir Milosevic)
Otevřená
Distribuční společnost Balkanfilm ve vybraných kinech uvádí další dva tituly, kterými by ráda rozšířila povědomí o tamní kinematografii. Srbský psychologický horor Otevřená pojednává o dospívající dívce zmatené vlastní sexualitou. Sáru, samotářskou dívku žíjící s matkou v neutěšeném prostředí, trápí touha po její nejlepší kamarádce Alise. Když se konečně svěří, je jí odmítnuta. Se ztrátou přátelství dochází i ke zveřejnění Sářiny orientace. Náhlá samota a existenciální tíseň v ní vzbudí nejasné, ale stále děsivější představy a vize, u nichž se postupně stírá hranice mezi snem a skutečností.

BALKÁNSKÝ MASAKR PAINTBALLOVOU PISTOLÍ (režie: Ivan-Goran Vitez)
Balkánský masakr paintballovou pistolí
Chorvatský komediálně laděný thriller Balkánský masakr paintballovou pistolí se odehrává na jednom firemním team-buildingu v přírodě. Někteří ze zúčastněných dávají jasně najevo svou nechuť k této aktivitě a místo toho, aby se dali dohromady, vzniká mezi účastníky další pnutí. Jako kdby od počátku tušili, že účelem společného víkendu není utužení týmu, ale odstranění nepohodlných zaměstnanců...

ZBOROV (režie: J.A. Holman, Jiří Slavíček)
Zborov
Zborov | Národní filmový archiv
A na závěr jeden československý filmový návrat. Národní filmový archiv digitálně restauroval válečné drama Zborov a uvádí jej v rámci projektů "Filmové osmičky" do vybraných kin. "Když se na konci 30. let schylovalo k válce, film se častěji obracel k tematice československé historie a státnosti. Podle námětu legionáře a spisovatele Rudolfa Medka vznikl film Zborov, inspirovaný zkušenostmi z 1. světové války. Jeho značná část se odehrává v Plzni, kde strojírenské závody musely vyzbrojovat rakouskou armádu a kde se vyvinul silný protirakouský odboj."

Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.