Když tvůrci Anděla Páně přijdou zkrátka a film o Zátopkovi "vyhraje" na plné čáře

Když tvůrci Anděla Páně přijdou zkrátka a film o Zátopkovi "vyhraje" na plné čáře
Anděl Páně 2 | če
Dle vyjádření "rady" se o finanční příspěvek ucházelo nebývale vysoké množství kvalitních projektů. Nedostalo se tak například na připravovanou pohádku Jiřího Stracha (série Anděl Páně) Dlouhý, Široký a Bystrozraký, na mapování tuzemské klubové scény 90. let Prokopat se ven (režie Martin Pohl) nebo na nový film Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa. Ačkoliv šlo v rámci bodů o projekty, které na to měly nárok. "Rada" nicméně v posledních letech upřednostňuje přístup "rozdáme více peněz menšímu množství co nejkvalitněji připravených projektů".
Jiří Langmajer, David Ondříček
David Ondříček | Česká televize
Nejlépe z toho tentokrát vyšel připravovaný životopisný snímek o veleúspěšném běžci Emilu Zátopkovi s pracovním názvem Zátopek. Ve vlastní produkci jej připravuje David Ondříček (Dukla 61, Ve stínu, Samotáři). Film s odhadovaným rozpočtem 91 milionů korun obdržel od Státního fondu kinematografie podporu v rozsahu 15 milionů.
Jan Prušinovský
Jan Prušinovský | BontonFilm
Režisér Jan Prušinovský (Vetřelci a Užovky, Okresní přebor) obdržel na svůj chystaný sociální film Chyby 7 milionů korun, přičemž odhadované náklady činí 21 milionů. Z dalších výrazněji podpořených projektů získala hned trojice po 10 milionech: novinka producenta/režiséra Ondřeje Trojana a scenáristy Petra Jarchovského Bourák pojednává o varnsdorfské hudební scéně z 90. let, kdy byl v kurzu styl rockabilly. Artový snímek Hadí plyn režiséra Davida Jařaba obdržel podporu taktéž 10 milionů korun. Stejně jako Princip Kriegel (režie Ivan Fíla), životopisné drama věnující se postavě politika Františka Kriegela, který jako jediný z československé delegace nepodepsal v srpnu roku 1968 takzvaný Moskevský protokol legitimizující "dočasný pobyt" sovětských vojsk na území ČSSR.
"Některé z projektů Rada posuzovala již v pokročilé fázi natáčení, které začalo i bez zajištění často výrazného podílu financí ze Státního fondu kinematografie. To se u konkrétních projektů odrazilo v negativním hodnocení producentské strategie a finančního plánu," vyjádřila se "rada" dále ve své zprávě. Naráží tak například na žádost o podporu nového snímku Radima Špačka Zlatý podraz (2018), který bude mít premiéru letos v říjnu a žádal o příspěvek v rámci částky 12,5 milionu korun.
Zlatý podraz
Zlatý podraz | BUC-FILM - Patrik Nguyen
Všechny podpořené projekty:
Zátopek - Lucky Man Films s.r.o. - 15 milionů korun
Bourák -Total HelpArt T.H.A. s.r.o. - 10 milionů korun
Hadí plyn - CINEART TV Prague - 10 milionů korun
Princip Kriegel - Bio Illusion s.r.o. - 10 milionů korun
Tichý společník CZECH FILM s.r.o. - 8 milionů korun
Chyby - OFFSIDE MEN, s.r.o. - 7 milionů korun
Teroristka - Logline Production, s.r.o. - 2 miliony korun
Uzly a pomeranče - Daniel Severa Production, s.r.o. - 2 miliony korun
Křik jako nádherná píseň - HEAVEN'S GATE - 1 milion korun
Všechny projekty jsou podpořeny jako dotace s podílem na zisku. Rada nepodpořila dalších 18 žádostí. Další podrobnosti najdete zde.