Hadí plyn

40%
Hadí plyn
Robert Klein se vrací do Prahy, aby zjistil, že jeho nevlastní mladší bratr Emanuel, se kterým se prakticky viděl jen několikrát v životě, odjel kamsi do neprostupné oblasti v Evropě. Robert navštíví dvě firmy, které jeho bratra vyslaly na tato místa, japonskou společnost, která zde loví úhoře, a americký trust, který zde nelegálně provádí průzkum pro těžbu metanu. Ze zpráv pochopí, že bratr je v této oblasti velmi úspěšný, ale zároveň od něj prakticky nepřichází žádné zprávy a jeho činnost začíná u zaměstnavatelů vzbuzovat obavy. Robert se tedy rozhodne vydat za svým bratrem, přestože si vědomě vůbec není jistý, proč tuto cestu podstupuje. Přesune se a posléze se spolu s posádkou tří českých mužů, dvou zaměstnanců americké těžební společnosti a jednoho námořníka, který se v oblasti pohybuje už léta, vydává na cestu stále neproniknutelnější vodní a bažinatou krajinou, plnou odkazů na přítomnost jeho bratra, jehož jméno vyvolává v některých lidech strach, v některých nevoli a v některých posvátnou úctu. Průběžně se dozvídá, že se jeho bratr Emanuel obklopil ve svém táboře skupinou nelegálních uprchlíků z Afriky, která mu pomáhá v lovu úhořů i v geologickém průzkumu pro těžbu. Průběžně je také konfrontován s hlasem a zvláštními úvahami svého bratra, které ho provázejí na cestě za ním. Během této cesty se stále více začínají objevovat situace, které zcela jistě nemohou být součástí reality a které zvláštním způsobem reflektují Robertovy problémy s přijetím vlastního vztahu k násilí a sexualitě. Tyto přízračné situace vyvrcholí po té, co skupina dorazí na konec své cesty a Robert je konfrontován se skutečnou podobou svého bratra. V jednom momentě, a už nevíme, jestli jde o skutečnost nebo sen, dokonce svého bratra zabije. Při návratu však překvapivě nikomu Emanuel Klein nechybí a všichni jako by vnímali existenci pouze jediného Kleina. Dojde k sjednocení této bytosti a Klein nalézá konečně svůj klid i pozitivní vztah k Afričance Saadě, u které nám dochází, že byla na počátku celé cesty hledání sebe sama a vyrovnání se s vlastní minulostí a frustracemi. (CinemArt)


Scénář:

Recenze: Hadí plyn

Kinobox.cz
40%

Z alternativní sféry Divadla Komedie pochází intelektuální poetika Davida Jařaba, jehož filmová novinka však trpí extrémním nedostatkem opěrných bodů, díky nimž by se diváci a divačky mohly v proudu temných myšlenek orientovat.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
4
„Je to sice komedie, ale taková trochu divná,“ uvedl v Karlových Varech režisér a scenárista David Jařab svou novinku Hadí plyn a vyzval publikum, aby několik dnů po projekci raději nezaujímalo žádná stanoviska. Ani s určitým (přestože však ne oním doporučeným) časovým odstupem však nelze tuto surrealistickou féerii považovat za zdařilý film.

Dodatečné informace

Původní název:
Hadí plyn (více)
  • Česká republika Hadí plyn
Premiéra v ČR:
28. 9. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika, Rumunsko
Ocenění:
Žádná ocenění