Bitva o Velikonoční vejce pohádkové hodnoty. Režisérská legenda, Ready Player One a virtuální svět

Bitva o Velikonoční vejce pohádkové hodnoty. Režisérská legenda, Ready Player One a virtuální svět
Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
READY PLAYER ONE: HRA ZAČÍNÁ (režie: Steven Spielberg)
Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
Fandové videoher, retroestetiky a popkultury budou u novinky Stevena Spielberga pochrochtávat blahem. Ready Player One se inspiroval knižní předlohou, v níž je svět zasazen do roku 2045, na pokraj chaosu a kolapsu. Spásou se stává virtuální realita s názvem OASIS, kterou stvořil James Halliday (Mark Rylance). Ještě před smrtí vyhlásil honbu za Velikonočním vajíčkem, jehož držitel se stane pohádkově bohatým. Hrdina filmu Wade Watts (Tye Sheridan) se k hledání přidá a spolu s diváky je pohlcen nečekaně fantaskním světem.
Ready Player One není tak ponurý jako Blade Runner (1982), ani natolik minimalistický jako Tron (1982). Fanoušci obou ikonických snímků a jejich následníků si nicméně v novince Stevena Spielberga přijdou na své. Stejně jako mileniálové, na které se narozdíl od knižní předlohy ve filmu myslelo. Tuzemští recenzenti prozatím Ready Player One dávají 82 procent.

OPERACE ENTEBBE (režie: José Padilha)
Operace Entebbe
Držitel Zlatého medvěda z Berlinale za Elitní jednotku (2007) a spoluautor populární série Narcos se drží kriminálního kopyta a připomíná jeden nechvalně známý únos letadla spolu s následným vyjednáváním o rukojmích. Operace Entebbe se věnuje skutečným událostem z roku 1976, kdy bylo během cesty z Tel Avivu do Paříže uneseno letadlo společnosti Air France. Čtveřice teroristů "zaparkovala" v ugandském Entebbe, požadovala výkupné 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli...
Za retro atmosféru a nevšední pohled na jednu z nejnákladnějších záchranných akcí v historii dali tuzemští recenzenti snímku 66 procent. Úspěch seriálu Narcos ale režisér Padilha nezopakuje.

SHERLOCK KOUMES (režie: John Stevenson)
Sherlock Koumes
Trpasličí komediální dobrodružství Gnomeo & Julie (2011) pokračuje v novince, která si pro diváky přichystala netradičního hrdinu, detektiva Sherlocka Holmese. Gnomeo a Julie se s hromadou dalších trpaslíků přestěhovali do zahrádky v centru Londýna a jsou z toho všeho lehce vystresovaní. Míra napětí překročí únosnou mez ve chvíli, kdy Gnomeo provede klukovinu, aby Julii zaimponoval. Ta se s ním strašně pohádá a následně oba zjistí, že zatímco si vyměňovali názory, jejich přátelé beze stopy zmizeli. Úkol pro Sherlocka Koumese a Watsona jak ze sádry odlitý.

VEZMEŠ SI MĚ, KÁMO? (režie: Tarek Boudali)
Vezmeš si mě, kámo?
Francouzi komediální filmy sekaj podobně jak před staletími hlavy gilotinou. Nejnovější přírůstek pojednává o studentovi Yassinovi, který se chce stát Francouzem, ale nemá na to "zaplatit" si svatbu. A tak osloví svého dobrého kamaráda... Cizinecká policie je nicméně důsledná a dvojice bude muset dokazovat, že si své ano řekla upřímně a do konce života.

PŘÍSLIB ÚSVITU (režie: Eric Barbier)
Příslib úsvitu
Někdejší "nymfomanka" Charlotte Gainsbourg si svého filmového syna Pierra Nineyho pěkně omotává kolem prstu. Příslib úsvitu je studií vztahu ambiciózní matky, která svému potomkovi maluje budoucnost. A on si to nechá líbit. Novinka Erica Barbiera vznikla podle vrcholného spisovatelského díla Romaina Garyho.

PLÁŽOVÍ POVALEČI (režie: Eliza Hittman)
Plážoví povaleči
Pro změnu současná generační výpověď přichází ze severoamerických pláží. Celovečerní režijní a scenáristický debut Elizy Hittman Plážoví povaleči se věnuje starostlivé matce a jejímu synovi (Harris Dickinson), který řeší svou sexualitu a utíká z domova na jednu velkou přímořskou party. O hercích a tvůrcích tohoto filmu ještě zcela jistě uslyšíme.

ERIC CLAPTON (režie: Lili Fini Zanuck)
Eric Clapton
Zítra můžete do vybraných kin vyrazit na dokumentární portért slavného kytaristy Erica Claptona. Vzestupy a pády legendárního autora, který zpopularizoval jižanské blues, vznikly pod taktovkou oscarové producentky Lili Fini Zanuck (Řidič slečny Daisy) a zcela pochopitelně došlo i na bolestivá témata jako závislost na alkoholu a drogách nebo ztráta Claptonova milovaného syna, která kytaristu inspirovala k napsání "Tears In Heaven".

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.