Frontální útok na filmová studia. Kdo má v rukou velkou moc?

Frontální útok na filmová studia. Kdo má v rukou velkou moc?
Star Wars: Poslední z Jediů
Společnost Disney oficiálním otesánkem: Po Marvelu a Lucasfilm kupuje 20th Century Fox
Filmy14. 12. 2017
Společnost Disney oficiálním otesánkem: Po Marvelu a Lucasfilm kupuje 20th Century Fox
Dalo by se tedy říci, že jde o úspěch zasloužený. Ovšem až čas ukáže, zda bude "Myší dům" dále kralovat... Čeká ho ohromné finále s Avengers, po jejichž posledním díle řada z nás asi uroní i nějakou tu slzu. A jen na týmu kolem Kevina Feigeho bude záviset to, jak se s těmito hrdiny „rozloučí“ a zda nás dostatečně navnadí na novou generaci superhrdinů. Díky nákupu Fox mají velmi bohatou základnu a z čeho vybírat. Pixar si zatím jakž takž drží svou metu ne moc závislou na Disney animácích a Lucasfilm dojí ze značky Star Wars. Bude tedy na nich, aby udrželi nastavenou laťku. A pak asi nebude problém tržby i zvyšovat.
Pojďme se na to podívat spolu s konkrétními čísly. Disney zvítězilo s úžasným ziskem 2,27 miliardy dolarů na domácí půdě, hned v závěsu je studio Warner Bros. se ziskem 2,02 miliardy dolarů. Za úspěchem stojí premiéry snímků Star Wars: Poslední z Jediů (220 milionů dolarů o premiérovém víkendu v USA), Kráska a zvíře (174 milionů USD), Strážci Galaxie Vol. 2 (146 milionů USD), Thor: Ragnarok (122 milionů USD), Coco (50 milionů USD), Auta 3 (53 milionů USD) a Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (62 milionů USD).
Mark Hamill
Star Wars: Poslední z Jediů
Kompletní statistiky najdete na tomto webu a není bez zajímavosti, že filmy ze Star Wars univerza zaznamenaly Posledním z Jediů velmi působivý hattrick na špici celoročních statistik.

Příběh o tom, jak tři dny stačily na to, aby nový díl Star Wars zesměšnil Ligu spravedlnosti

Rok 2017 tak vlastně kopíruje tržby a trend předchozího roku 2016, kdy nejvíce vydělávaly velké blockbustery na úkor menších a obyčejnějších snímků. Disney vydělalo nejvíc, přestože v kinech uvedlo „jen“ 12 snímků, zatímco Warneři jich měli hned 31! Nejvíc navíc vydělávají akční snímky vycházející z komiksů, horory a eRkové komedie.
Emma Watson
Kráska a zvíře
V současnosti je tedy těžké přinést filmovému divákovi nějaký nový a kvalitní snímek. Pravidlo je jediné, buď snímek zaboduje v tržbách, nebo skončil. Což je pro diváky mnohdy škoda: u nich filmy sklidí úspěch, ale jak necinkají zisky, není co dál točit.
Situace kolem studia Disney proto mnohé filmaře straší. V rukou několika málo lidí se nyní soustředí příliš velká moc, která dokáže ovlivňovat i samotná kina! Pro zaměstnance Disneyho je to příjemné období, ale pokud pracuje pro kohokoliv jiného...