Jaký český film nás bude možná reprezentovat na Oscarech?

Jaký český film nás bude možná reprezentovat na Oscarech?
Bába z ledu
Na oscarovou nominaci v kategorii Nejlepší zahraniční cizojazyčný film doporučili Bábu z ledu (2017), komediální drama režiséra a scenáristy Bohdana Slámy.

Trailer:

Bába z ledu: trailer | Falcon
Film Bába z ledupopisuje vztahy mezi lidmi tří generací v jedné rodině. Vypráví příběh osudového setkání ovdovělé Hany (Zuzana Kronerová) s otužilcem Broňou (Pavel Nový), díky kterému je Hana schopna nahlédnout na svůj život z jiného úhlu a od základu jej změnit. Snímek Bába z ledu vznikl v česko-slovensko-francouzské koprodukci. Tuzemští recenzenti přijali nejnovější Slámův film s mírnými rozpaky, když mu ve výsledku dali 68 procent.
Na druhou stranu je pravda, že svébytný autor se již několikrát na území USA svými snímky prezentoval, například na festivalu nezávislých filmů Sundance zaujal přes šesti roky titulem Čtyři slunce (2012). Totéž Sláma letos dokázal s novinkou Bába z ledu v New Yorku. Slámovy filmy navíc mají univerzální poselství, kterému rozumí lidé na celém světě.
Bohdan Sláma
Bohdan Sláma | če
Film byl letos uveden v mezinárodní premiéře v soutěži prestižního festivalu TRIBECA v New Yorku , kde získal ocenění za nejlepší scénář. Kladné recenze a povzbudivé reakce publika nám dávají naději, že by náš film mohl být úspěšný i při svojí další pouti po americkém kontinentě, dodává Pavel Strnad za producentskou společnost Negativ.
Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v boji o Oscary, probíhalo od 1. do 12. září 2017. Z 298 akademiků se ho zúčastnilo 131, což ředitel ČFTA Ivo Mathé považuje za mimořádně reprezentativní výsledek (44 % hlasujících ze všech akademiků).
Mezi dalšími vysoce hodnocenými filmy se umístily animovaní Lichožrouti (2016), Svěrákův nejnovější film Po strništi bos (2017), celovečerní debut slovenské režisérky Terezy Nvotové Špína (2017) a Hřebejkovo Zahradnictví: Dezertér (2017), druhý díl trilogie, který bude mít v kinech premiér 28. září.
Letošní rekordman Českých lvů, koprodukční Masaryk (2017) Julia Ševčíka, mezi navrhovanými kandidáty nebyl, neboť byl z větší části natáčen v angličtině. Svůj film akademikům nenavrhl ani Václav Kadrnka, režisér artového Křižáčka (2017), který letos vyhrál karlovarský filmový festival. Dle slov autora má jeho snímek jiné než oscarové mety.
Zuzana Kronerová
Bába z ledu | če
Uvidíme, v jak silné konkurenci se Bába z ledu ocitne. Zajímavostí je, že mezi dalšími vyslanci bude soutěžit například koprodukční Přes kosti mrtvých (2017), kde se pod režijním vedením Agnieszky Holland a v české koprodukci představil Miroslav Krobot.
Ceny americké Akademie filmového umění a věd(Oscar) jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu.Nominace na Oscary budou vyhlášeny 23. ledna 2018 a slavnostní ceremoniál proběhne 4. března 2018 v Los Angeles.