Slavní herci, kteří zemřeli v 21. století (1. část)

Slavní herci, kteří zemřeli v 21. století (1. část)

Heath Ledger (28 let)

slavni-herci-kteri-zemreli-v-21-stoleti-cast-1
Celým jménem Heatcliff Andrew Ledger byl australský herec, který se stal známým zejména svou rolí Jokera ve filmu Temný rytíř (2008) za kterou posmrtně získal Oscara a Zlatý glóbus. Ledger u filmu debutoval v roce 1997 (Blackrock) a diváky si kromě postavou Jokera získal například díky Patriotovi (2000), Příběhu rytíře (2001), Kletbě bratří Grimmů (2005) nebo Zkrocené hoře (2005).
22. ledna 2008 byl Ledger nalezen ve svém newyorském hotelovém pokoji. Policie diagnostikovala úmrtí následky předávkování léky. „V pokoji to prý vypadalo jako v bytě fanatika, který je posedlý komiksy o Batmanovi, všude byly sochy klaunů a knihy o jejich povolání. Policie odhalila nahrávky, na nichž si Ledger trénoval Jokerův hlas a mluvený projev, aby byl odlišný od všech předchůdců,“ psal deník New York Post. Temný rytíř byl do kin uveden půl roku po Ledgerově smrti a za první víkend vydělal přes 158 milionů dolarů. Celosvětové tržby dosáhly jedné miliardy.

Paul Walker (40 let)

slavni-herci-kteri-zemreli-v-21-stoleti-cast-1-1
Paul William Walker IV. se díky práci své matky už od mládí věnoval modelingu a objevil se v několika televizních reklamách. U filmu debutoval hororem Příšera z šatníku (1987). Zlomový se stal v jeho kariéře rok 2001, kdy se prvně objevil coby Brian O´Conner po boku Vina Diesela v akčním snímku Rychle a zběsile. Film se stal obrovským hitem, který si získal fanoušky po celém světě a aktuálně dospěl k pořadovému číslu devět.
Paul Walker tragicky zahynul 30. listopadu 2013 na následky autonehody. Během té doby se natáčelo Rychle a zběsile 7 a studiu chybělo několik klíčových scén. Aby mohl být snímek dokončen a Paul současně z filmu nevypadl, najalo studio jeho bratry, aby scény dotočili.
Paul Walker byl mimo jiné držitelem hnědého pásu v brazilském Jiu-Jitsu, tváří vůně značky Davidoff a zakladatelem humanitární organizace Reach Out Worldwide, která pomáhala například obětem zemětřesení na Haiti. Což je v současnosti velmi aktuální téma.

Michael Clarke Duncan (54 let)

slavni-herci-kteri-zemreli-v-21-stoleti-cast-1-2
Vyrůstal s matkou a starší sestrou v chicagské černošské čtvrti South Side. Pracoval jako kopáč pro plynárenskou společnost a také v ochrance divadelního souboru, což mu umožnilo několik menších výstupů na jevišti. V 80. letech přesídlil do Los Angeles, kde se díky mohutné postavě (219 centimetrů a 142 kilogramů) uplatnil jako bodyguard.
Mezi jeho zaměstnavatele patřili například herci Will Smith, Martin Lawrence nebo Jamie Foxx, kteří mu dohazovali drobné úlohy ve filmu a televizi. Duncan se jako host objevil například v seriálech Fresh Prince nebo Ženatý se závazky. Z úloh osobních strážců a vyhazovačů se vymanil až rolí Médi Kurleenbeara, jednoho z party naftařů v úspěšném katastrofickém snímku Armageddon (1998). My si ho však nejvíce budeme pamatovat z filmu Zelená míle (1999) jako odsouzeného vraha Johna Coffeyho, za jejíž vynikající ztvárnění byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus (1999).
Michael Clarke Duncan zemřel 3. září 2012 na následky srdečního záchvatu.

Robin Williams (63 let)

slavni-herci-kteri-zemreli-v-21-stoleti-cast-1-3
Vyrůstal jako jedináček v rodině vysokého úředníka automobilového koncernu Ford. Od dětství trpěl pocity osamělosti, které se snažil rozptylovat tím, že bavil spolužáky svými imitátorskými parodiemi. Profesionální kariéru zahájil nejprve jako pouliční mim, posléze vystupoval jako komik po nočních klubech v San Franciscu a Los Angeles.
Válečné drama Dobré ráno, Vietname (1987) mu vyneslo Zlatý glóbus a nominaci na Oscara (1988). Vřelost, velkodušnost a touhu pomáhat v sobě nese jeho postava bláznivého bezdomovce Parryho v Králi rybáři (Zlatý glóbus a nominace na Oscara 1992). Nejvyššího ocenění se Williams dočkal v roce 1998 za film Dobrý Will Hunting. My si ho však budeme pamatovat i díky snímkům Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993), Jumanji (1995), Insomnie (2002) nebo sérii Noc v muzeu.
11. srpna 2014 kolem sedmé hodiny večerní byl Robin Williams nalezen ve svém domě mrtvý. Příčina smrti byla po ohledání těla předběžně stanovena jako udušení. Výsledný protokol uváděl, že šlo o sebevraždu. Williamsova žena se se svým mužem rozloučila následovně: „Přišla jsem o manžela i nejlepšího přítele. Svět pak o jednoho z nejpopulárnějších umělců. Mám zlomené srdce.“

Alan Rickman (69 let)

slavni-herci-kteri-zemreli-v-21-stoleti-cast-1-4
Když Rickmanovi v osmi letech zemřel otec na nádorové onemocnění, jeho matka se o něj společně se třemi sourozenci musela starat sama. V prostředí předměstského sídliště se mu nelíbilo a tak byl rád, že získal stipendium na Latymerovu střední školu v západním Londýně, kde začal se svou divadelní kariérou.
Jeho divadelních rolí si všiml producent Joel Silver, který mu nabídl roli v připravované Smrtonosné pasti (1988). Rickman ztvárnil padoucha Hanse Grubera a výkonem se vyrovnal Bruci Willisovi. Dále si získal filmové fanoušky díky Lásce nebeské (2003) a kouzelnické sáze o Harry Potterovi, kde ztvárnil profesora Severuse Snapea. Rickman se kromě herectví příležitostně věnoval i filmové režii, Královu zahradnici (2014) osobně uvedl před dvěma roky na pražském Febiofestu.
14. ledna 2016 oznámila Rickmanova rodina, že ceněný herec podlehl rakovině, s níž poslední rok života bojoval.
2. část tématického článku vám přineseme v neděli za týden.