Redakce Kinobox

Redakce Kinobox

Autor

Články autora

  1. Abbás Kiarostamí a Carlos Saura hosty 38. Letní filmové školy Uherské Hradiště
    Festivaly a ceny19. 5. 2012
    Abbás Kiarostamí a Carlos Saura hosty 38. Letní filmové školy Uherské Hradiště

    Letošní Letní filmovou školu navštíví legenda světové kinematografie a nejvýznamnější íránský filmový tvůrce Abbás Kiarostamí. Tento spisovatel, malíř a filmový režisér natočil za svoji kariéru více než 40 snímků, za které získal ta nejprestižnější světová ocenění (například Zlatou palmu z MFF v Cannes za film Chuť třešní).

  2. Uvedení nového filmu DonT Stop provází mimořádné turné punkových kapel
    Filmy18. 5. 2012
    Uvedení nového filmu DonT Stop provází mimořádné turné punkových kapel

    Originálně a stylově vstoupí do kin nový československý film DonT Stop. Pár dnů po slavnostní premiéře, ohlášené na 14. června, se rozjede DonT Stop TOUR s kapelami, jejichž skladby znějí ve filmu.

  3. Hřebejk, Nellis, či Morávek dostanou na nové filmy od Rady fondu po 1,-Kč!
    Filmy10. 5. 2012
    Hřebejk, Nellis, či Morávek dostanou na nové filmy od Rady fondu po 1,-Kč!

    Fondu kinematografie chybí peníze na podporu nových projektů a uděluje symbolickou jednu korunu s tím, že tato suma bude navýšena po vyřešení financování Fondu v tomto rozpočtovém roce. Vůči zahraničí je podpora domácí kinematografii standardně výrazně nižší. Tentokráte je už situace paradoxní, až neuvěřitelná.

  4. Jak se líbá v Maroku? Pár perliček z filmu Líbáš jako ďábel
    Filmy5. 5. 2012
    Jak se líbá v Maroku? Pár perliček z filmu Líbáš jako ďábel

    Natáčení komedie Líbáš jako ďábel začalo 28. srpna 2011. Po měsíční práci v Praze a okolí se štáb přesunul do Maroka, kde vznikla zásadní část celého příběhu. Natáčení v Maroku včetně příprav trvalo šest týdnů a 12. listopadu mohl štáb Marie Poledňákové konečně ohlásit: dokončeno.

  5. Česká účast na MFF v Cannes 2012, opět skromně, ale přece...
    Festivaly a ceny3. 5. 2012
    Česká účast na MFF v Cannes 2012, opět skromně, ale přece...

    Režisérka Michaela Pavlátová je druhým potvrzeným českým tvůrcem, který se účastní oficiálního programu MFF v Cannes. Její animovaný snímek Tramvaj, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, bude uveden v rámci sekce Quinzaine des Réalisateurs.

  6. Moderátor "Nerez" půjde před soud za 80 miliónovou škodu nejen českému filmu
    Filmy2. 5. 2012
    Moderátor "Nerez" půjde před soud za 80 miliónovou škodu nejen českému filmu

    Okresní soud ve Zlíně začne tento měsíc projednávat případ největšího pirátského uploadera, který byl dosud v Česku obžalován. 29letý moderátor diskusního warezového fóra Warcenter je podezřelý ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv databázi. Za to mu hrozí trest odnětí svobody šest měsíců až pět let a peněžitý trest.

  7. Karlovarský festival ocení herečku Helen Mirrenovou
    Festivaly a ceny2. 5. 2012
    Karlovarský festival ocení herečku Helen Mirrenovou

    V průběhu slavnostního zahájení 47. ročníku MFF Karlovy Vary převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii vynikající britská herečka HELEN MIRRENOVÁ. Hostem letošního ročníku bude společně se svým manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem.

  8. 25. festival českých filmů Finále Plzeň rozdal ceny
    Festivaly a ceny30. 4. 2012
    25. festival českých filmů Finále Plzeň rozdal ceny

    Mezinárodní porota soutěže celovečerních filmů rozhodla udělit hlavní statutární cenu festivalu Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní film snímku Dům režisérky Zuzany Liové.

  9. Zemřela Zita Kabátová, bylo jí 99 let, kolegyně Vlasty Buriana a dalších hvězd z první republiky
    Téma27. 4. 2012
    Zemřela Zita Kabátová, bylo jí 99 let, kolegyně Vlasty Buriana a dalších hvězd z první republiky

    Ve 30. a 40. letech se z ní stala herecká hvězda a 27. dubna oslavila 99. narozeniny. První český filmový herec Josef Šváb - Malostranský byl její strýc, hrála s Vlastou Burianem, Oldřichem Novým a celou řadou dalších českých celebrit. Po válce šla její kariéra strmě dolů. Z politických důvodů nesměla filmovat, jejím manželem byl veslař, olympionik, politický vězeň Jiří Zavřel s kterým má jediného syna Jiřího. Ten za komunismu emigroval a žije trvale v USA. K práci se dostávala za komunismu už jen sporadicky.

  10. Hostivařské Premiere Cinemas bude 4K, 3D, nejmodernější a přátelské, říká ředitel David Horáček
    Filmy24. 4. 2012
    Hostivařské Premiere Cinemas bude 4K, 3D, nejmodernější a přátelské, říká ředitel David Horáček

    Multikino v pražském obchodním centru Park Hostivař prochází v těchto dnech rozsáhlou modernizací. Novým provozovatelem multikina se stane společnost Central European Cinemas. Na českém trhu se tak objeví nová značka - PREMIERE CINEMAS.

  11. Přehlídka českých filmů v Plzni byla zahájena
    Festivaly a ceny23. 4. 2012
    Přehlídka českých filmů v Plzni byla zahájena

    V předpremiéře byl přítomným divákům promítnut snímek Miroslava Janka Umanutá, jenž je portrétem dokumentaristky Drahomíry Vihanové. Ta je známa svou pracovní neústupností: „Přece jen to chtělo trochu tvrději na věc,“ dostála své pověsti loňská předsedkyně poroty dokumentárních filmů při Burianově otázce, jak se jí výsledek Jankovy práce líbil...

  12. Tajemství a smysl života, film více než odvážný
    Filmy19. 4. 2012
    Tajemství a smysl života, film více než odvážný

    Co je smysl života, co je láska, kdo jsme? Co je realita? Nejen na to by rád našel odpovědi nový český film "Tajemství a smysl života" od lidí, kteří prošli klinickou smrtí, či kteří vidí běžný materiální svět jinýma očima. Pohled na svět z jiného, pro mnohé tajemného úhlu, může být zajímavým osvěžením mysli a otevřením vědomí. Autoři filmu posouvají premiéru filmu zatím na konec roku 2017, dotáčejí další hosty, pracují na animacích a na trikových scénách, kterých je ve filmu přes 2000 (!).

  13. „Slovenské lvy“, jak píše tisk o Slnku v sieti, ovládl Cigán a Dům s Krobotem a Medveckou
    Festivaly a ceny18. 4. 2012
    „Slovenské lvy“, jak píše tisk o Slnku v sieti, ovládl Cigán a Dům s Krobotem a Medveckou

    Česko-slovenské nebo Slovensko-české české filmy Dům a Cigán ovládly slovenské filmové ceny Slnko v sieti 2012, které se udělují jednou za dva roky. Ceny se předávaly 17.4. 2012 v budově Slovenského národního divadla. My přinášíme výsledky. Za českou stranu si ceny si odnesli i čeští herci Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká a režisér Jan Švankmajer.

  14. Sezóna výročních cen končí. Mezi profesními nejvíc táhl Český lev!
    Filmy17. 4. 2012
    Sezóna výročních cen končí. Mezi profesními nejvíc táhl Český lev!

    Český lev s Lucií Bílou jasně zvítězil ve sledovanosti ostatních výročních odborných cen a za poslední léta se stal i nejsledovanější filmovou událostí, i když Jan Budař a Bolek Polívka, ať už s Pavlem Liškou či s Annou Polívkovou, dýchají divácké úspěšnosti letošních Českých lvů na záda.

  15. Po Českém lvu poctí Josefa Somra i Karlovy Vary
    Festivaly a ceny16. 4. 2012
    Po Českém lvu poctí Josefa Somra i Karlovy Vary

    Josef Somr byl de facto vůbec prvním hercem v devatenáctileté historii tuzemských výročních filmových cen, který od České filmové a televizní akademie (ČFTA) získal Českého lva za mimořádný přínoš českému filmu. MFF Karlovy Vary poctí tohoto skvělého herce uvedením filmu Žert.