František Fuka

František Fuka

Autor

Články autora

  1. Recenze: Ježek Sonic -  přesně takový film, jak se zdá z traileru
    Recenze20. 2. 2020
    Recenze: Ježek Sonic - přesně takový film, jak se zdá z traileru

    Modrý turboježek Sonic se za pomoci hodného policajta (James Marsden) snaží utéct šílenému doktoru Robotnikovi (Jim Carrey) a najít svoje ztracené magické kroužky. Pokud vám předchozí věta náhodou nedává perfektní smysl, nemusíte číst dál.

  2. Retro recenze: Masaryk - Když herci předvádějí, co můžou, a obstojně se potýkají s cizím jazykem
    Recenze19. 2. 2020
    Retro recenze: Masaryk - Když herci předvádějí, co můžou, a obstojně se potýkají s cizím jazykem

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout držitele rekordních 12 Českých lvů, historické drama pojednávající o politikovi a bohémovi Janu Masarykovi. Jaký je snímek s Karlem Rodenem v titulní roli? Stojí za to věnovat mu večer pozornost? Připomínáme dobovou recenzi filmu. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2017: Výpravný česko-slovensko-německý film Masaryk vypráví o třech letech (1937-1939) v životě Jana Masaryka (Karel Roden), československého velvyslance v Londýně a syna toho Masaryka.

  3. Recenze: V síti - z lovce kořistí aneb Dokumentární past na internetové sexuální predátory
    Recenze18. 2. 2020
    Recenze: V síti - z lovce kořistí aneb Dokumentární past na internetové sexuální predátory

    Tento stominutový film, nevhodný pro mládež do 15 let, existuje také v podstatně kratší verzi, která je mládeži přístupná a určená především k promítání ve školách (a jmenuje se V síti za školou). Neviděl jsem ji a zabývám se zde pouze plnou verzí.

  4. Recenze #2: 1917 - režisér bondovek servíruje válečné peklo na jeden záběr
    Recenze18. 2. 2020
    Recenze #2: 1917 - režisér bondovek servíruje válečné peklo na jeden záběr

    Dva vojáci se jednoho dubnového dne roku 1917 vydávají někde ve Francii do území nikoho, aby ostatním jednotkám sdělili, že musí zrušit útok. Pokud se jim to nepodaří do úsvitu, stovky britských vojáků padnou do německé pasti.

  5. Recenze: Fantasy Island - Máte přání? Bude vás to stát život! Dvě hodiny života...
    Recenze13. 2. 2020
    Recenze: Fantasy Island - Máte přání? Bude vás to stát život! Dvě hodiny života...

    Kdesi na opuštěném tropické ostrově sídlí luxusní hotel, kterému šéfuje záhadný pan Roarke (Michael Peña). Přilétá sem pět hostů, kterým zde mají být (jako výhercům nějaké blíže nedefinované soutěže) "splněny jejich sny". Není jasné, co přesně to obnáší, ale má to jistá zvláštní pravidla, například "Pokud se přání začne plnit, nedá se to přerušit před jeho přirozeným koncem" nebo "Každý má jen jedno splněné přání" nebo "Epstein didn't kill himself".

  6. Recenze: Sviňa - Jaký je mafiánský film, který na Slovensku zlomil divácký rekord?
    Recenze13. 2. 2020
    Recenze: Sviňa - Jaký je mafiánský film, který na Slovensku zlomil divácký rekord?

    Slovensko, 1999. Mafián Wagner si zavolá poslance s přezdívkou "Bobo", na kterého má kompromitující materiály (video, na kterém souloží s nezletilou prostitutkou) a udělá mu nabídku, která se neodmítá: Bobo založí politickou stranu (nazvanou "Strana"), stane se premiérem a půjde Wagnerovi na ruku.

  7. Retro recenze: Rudý kapitán - Brutální krimi thriller plný originálních audiovizuálních nápadů
    Recenze12. 2. 2020
    Retro recenze: Rudý kapitán - Brutální krimi thriller plný originálních audiovizuálních nápadů

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout kriminální film Rudý kapitán (2016), jehož tvůrci se inspirovali skutečnými událostmi umučeného kostelníka z doby komunismu. Ambiciózní žánrovka Michala Kollára byla nominována na 2 České lvy a mi při příležitosti uvedení snímku v televizi připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Rozpadající se Československo, rok 1992, vlna legendárních veder. Na slovenském hřbitově je náhodou exhumována několik let stará kostra, která nese známky mučení. Mladý slovenský detektiv (Maciej Stuhr) se starším kolegou (Marián Geišberg) se ujímají případu a rozplétají spiknutí, které vede do dávných komunistických 80. let a do dalekých Čech. Jde o církevní kolaboraci, vydírání, zabíjení a nepohodlné likvidátory...

  8. Recenze: Judy - film, ze kterého fanynkám Bridget Jonesové spadne brada na zem
    Recenze11. 2. 2020
    Recenze: Judy - film, ze kterého fanynkám Bridget Jonesové spadne brada na zem

    Téměř k nepoznání strhaná Renée Zellwegerová v titulní roli životopisného filmu o Judy Garlandové...

  9. Retro recenze: Už je tady zas - Co kdyby se Adolf Hitler probudil v 21. století?
    Recenze8. 2. 2020
    Retro recenze: Už je tady zas - Co kdyby se Adolf Hitler probudil v 21. století?

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout komediálně laděný snímek Už je tady zas (2016), ve kterém se diktátor Adolf Hitler probouzí v 21. století a vrhá se směle do politiky. Stojí za to snímek sledovat? Otevíráme recenzi z roku 2016: Německá filmová komedie má zajímavou premisu: V současné době (tedy v roce 2014) se v parku uprostřed Berlína objeví Adolf Hitler (Oliver Masucci). Neví, jak se tam vzal, od roku 1945 si nic nepamatuje.

  10. Recenze: Chlap na střídačku - je tohle zábava, po které ženy v kině touží?
    Recenze7. 2. 2020
    Recenze: Chlap na střídačku - je tohle zábava, po které ženy v kině touží?

    Jiří Langmajer má dvě děti se svou dlouholetou manželkou (Ivana Chýlková). Kromě toho má milenku (Lucie Žáčková). Když manželka milenku odhalí, přijde za ní s neobvyklým návrhem: Protože s Langmajerem stejně už nespí, ale záleží jí na rodině, je ochotna se o něj podělit. Tj. Langmajer se má týden co týden stěhovat mezi manželkou a milenkou. Langmajer po krátkém zaváhání souhlasí a tak začíná humor...

  11. Retro recenze: Fantastická zvířata a kde je najít - Neurotický Mlok, kouzelník Colin Farrell a humor
    Recenze7. 2. 2020
    Retro recenze: Fantastická zvířata a kde je najít - Neurotický Mlok, kouzelník Colin Farrell a humor

    Dnes večer si v televizi můžete pustit snímek Fantastická zvířata a kde je najít, který volně navázal na filmový svět tolik populárního Harryho Pottera. Jak snímek oceněný Oscarem viděla kritika v době jeho tuzemského uvedení? Otevíráme recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: New York, někdy okolo roku 1920. Z Evropy přijíždí mladý a trochu neurotický Mlok Scamander (Eddie Redmayne) s kouzelným bezedným kufrem, ve kterém má hromadu nadpřirozených potvor. Jeho cílem je v USA (na venkově) vypustit největší z nich. Problém ale nastane, když si omylem vymění kufr s žertovným obtloustlým dělníkem/pekařem Jacobem Kowalskim (Dan Fogler), a způsobí, že se pišišvoři rozutečou po městě.

  12. Recenze: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)
    Recenze5. 2. 2020
    Recenze: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

    Po rozchodu s Jokerem ztratila Harley Quinn (Margot Robbieová) svou nedotknutelnost, takže ji všichni chtějí sejmout, mimo jiné sadistický majitel nočního klubu s přezdívkou Black Mask (Ewan McGregor). Aby Harley přežila, musí získat typického MacGuffina, v tomto případě diamant, v jehož struktuře jsou zakódovaná hesla ke švýcarským kontům mafie, nebo něco podobně nesmyslného.

  13. Recenze: Modelář - Kryštof Hádek, vražedný dron a atentát na prezidenta Miloše Zemana
    Recenze5. 2. 2020
    Recenze: Modelář - Kryštof Hádek, vražedný dron a atentát na prezidenta Miloše Zemana

    Kryštof Hádek prožije cosi zásadního v Izraeli (přičemž vybuchne teroristova bomba) a vrací se do Prahy, kde se tak nějak poflakuje a řeší něco, co souvisí s tím Izraelem. Jeho dávný kamarád, režisér reklam Jiří Mádl, mu zavolá, že potřebuje rychle někoho, kdo by uměl pilotovat dron s kamerou. Hádek to umí a stane se Mádlovým spolupracovníkem pro další podobné projekty.

  14. Recenze: Daria - tak mizerný český film, že ho prostě MUSÍTE vidět!
    Recenze30. 1. 2020
    Recenze: Daria - tak mizerný český film, že ho prostě MUSÍTE vidět!

    Čekali jsme dlouho, ale konečně jsme se opět dočkali! Dočkali jsme se českého filmu, který je tak bizarní a špatný, až je zábavný a doporučuji jeho návštěvu. Naposled se to stalo tuším u filmu Isabel, a film Daria s ním má ledacos společného (např. démony a Norberta Lichého)!

  15. Recenze #2: Gentlemani - příjemné setkání se starým přítelem
    Recenze30. 1. 2020
    Recenze #2: Gentlemani - příjemné setkání se starým přítelem

    Guy Ritchie se po dvaceti letech vrací k tomu, co ho "udělalo", tj. k žánru legrační současné britské gangsterky.