František Fuka

František Fuka

Autor

Články autora

  1. Retro recenze: Whiplash - připomeňte si jeden z nejlepších filmů roku 2014 (TV tip)
    Recenze28. 1. 2020
    Retro recenze: Whiplash - připomeňte si jeden z nejlepších filmů roku 2014 (TV tip)

    Damien Chazelle natočil v roce 2014 nenápadný debut, v němž slavný dirigent týrá nadaného jazzového bubeníka. "Whiplash" si v roce 2015 došel pro tři Oscary a vy se na něj dnes večer můžete podívat v televizi. Pojďme si připomenout recenzi na tento pozoruhodný herecký koncert. PŮVODNÍ TEXT: Mladý bubeník (Miles Teller) se přihlásí na prestižní konzervatoř, kde se mu poštěstí hrát v jazzovém orchestru slavného dirigenta (J.K. Simmons), který je sice geniální hudebník, ale kromě toho také psychopat, sadista, destroyer of souls a několik dalších podobných věcí.

  2. Recenze: Bídníci - co nám ten film chce vlastně říct?
    Recenze27. 1. 2020
    Recenze: Bídníci - co nám ten film chce vlastně říct?

    Toto francouzské drama se odehrává na současném pařížském předměstí a nemá nic společného se stejnojmenným románem Victora Huga (tedy nejde o nějaké jeho sofistikované "přenesení do současnosti" jako třeba Romeo a Julie Baze Luhrmanna). Aspoň co si pamatuji děj muzikálové verze Bídníků.

  3. Recenze: Příliš osobní známost - Chlapi jako legrační neschopní idioti a penis místo štětce
    Recenze23. 1. 2020
    Recenze: Příliš osobní známost - Chlapi jako legrační neschopní idioti a penis místo štětce

    U nového česko-slovenského filmu Příliš osobní známost jsou nejdůležitější dvě skutečnosti: 1) Tvůrci tvrdí, že je to komedie, takže pokud je zrůdný a strašidelný, je to zřejmě chyba. 2) Vznikl podle slavné knihy (hádejte, jestli jsem ji četl), takže je možné, že za jeho celkovou šílenost nemohou pouze filmaři, ale také autorka knihy. Následují spoilery spojené s best-of tohoto filmu.

  4. Retro recenze: Fair Play aneb Příběh o dopingu mezi komunistickými sportovci
    Recenze22. 1. 2020
    Retro recenze: Fair Play aneb Příběh o dopingu mezi komunistickými sportovci

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout sportovní drama režisérky Andrey Sedláčkové Fair Play (2014) pojednávající o dopingu v československém sportu. Hlavní roli zde ztvárnila v té době ještě nepříliš známá slovenská herečka Judit Bárdos. Pojďme si při té příležitosti připomenout dobovou recenzi vychvalovaného filmu. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Socialistické Československo, rok 1983. Mladá fešná běžkyně Anna (Judit Bárdosová) trénuje s vidinou, že se bude moci příští rok olympiády v USA. Podporuje jí její matka (Anna Geislerová), která nemá snadný život: Dělá uklízečku, kamarádí se s disidenty a otec Anny před lety emigroval.

  5. Recenze: Malé ženy - téměř dokonalá adaptace literární klasiky
    Recenze22. 1. 2020
    Recenze: Malé ženy - téměř dokonalá adaptace literární klasiky

    Nová adaptace (napsaná a režírovaná Gretou Gerwigovou) extrémně slavného (a starého) románu o osudech čtyř sester v dobách Americké občanské války.

  6. Recenze: Dolittle s Robertem Downeym Jr. je žhavý adept na nejhorší film roku
    Filmy16. 1. 2020
    Recenze: Dolittle s Robertem Downeym Jr. je žhavý adept na nejhorší film roku

    Tak především: Jako člověk tak starý, že ještě pamatuje, když se Dolittle jmenoval Bolíto, vás musím informovat, že tento nový film není remake 20 let starého filmu s Eddiem Murphym, nýbrž nová adaptace 100 let staré knížky, která má k originálu o něco blíže než ta verze s Murphym (aspoň se odehrává v přibližně stejné době).

  7. Recenze #2: Mizerové navždy - bohatí muži, sexy ženy, otevřený rasismus, sprostý ale infantilní humor a velké výbuchy
    Recenze15. 1. 2020
    Recenze #2: Mizerové navždy - bohatí muži, sexy ženy, otevřený rasismus, sprostý ale infantilní humor a velké výbuchy

    Léta běží, Marcus (Martin Lawrence) už je dědeček a chce nechat detektivování, zatímco Mike (Will Smith) se pořád nedokázal usadit a místo životní partnerky chce najít někoho, kdo ho skoro zabil. A strašlivě se mu pomstít...

  8. Recenze: Richard Jewell - Eastwoodův dobrosrdečný hrdina proti prohnilé FBI a mediálním "fake news"
    Recenze15. 1. 2020
    Recenze: Richard Jewell - Eastwoodův dobrosrdečný hrdina proti prohnilé FBI a mediálním "fake news"

    V roce 1996 někdo v parku v Atlantě odpálil při koncertu bombu a zranil sto lidí. A jednoho člověka zabil. Díky duchapřítomnosti sekuriťáka Richarda Jewella nebylo obětí víc, neboť batoh s bombou náhodou objevil a podařilo se mu většinu lidí evakuovat. Následně byl Jewell oslavován jako hrdina, ale velmi brzy se stal podezřelým, neboť to začalo vypadat, že bombu nastražil sám, aby získal slávu a uznání. Aniž by byl obviněn, Richard Jewell byl brutálně pomlouván v médiích a FBI mu udělala ze života peklo. Jewell samozřejmě trval na své nevině, ale...

  9. Recenze #2: Pod vodou - béčková variace na Vetřelce s hvězdou Twilight ságy
    Recenze10. 1. 2020
    Recenze #2: Pod vodou - béčková variace na Vetřelce s hvězdou Twilight ságy

    Kristen Stewartová a přibližně pět dalších lidí se snaží zachránit holý život na podmořské těžní stanici, která se pozvolna hroutí (a v jejím okolí na mořském dně, více než 10 km pod hladinou).

  10. Recenze: Maják je černobílý film s unikátně depresivní / šílenou atmosférou
    Recenze10. 1. 2020
    Recenze: Maják je černobílý film s unikátně depresivní / šílenou atmosférou

    Konec 19. století. Na malý ostrůvek u pobřeží USA přijíždí Robert Pattinson, aby dělal několik týdnů nového pomocníka zdejšímu strážci majáku (Willem Dafoe). "Několik týdnů" se ovšem výrazně protáhne následkem nepřízně počasí. A také následkem šílenství obou protagonistů.

  11. Recenze: Cats - Tak špatné, až jsou dobré?
    Recenze9. 1. 2020
    Recenze: Cats - Tak špatné, až jsou dobré?

    Kočka Victoria (Francesca Haywardová) je odhozena na smetiště a zde se setkává s partou "Jellicle Cats" (také kočky) a poznává, jaké to je být volná, tančit, zpívat, být na drogách, zemřít, tancovat se šváby, létat balónem a tak dále.

  12. Retro recenze: Jason Bourne - další nabušená jízda "agenta bez minulosti"?
    Recenze4. 1. 2020
    Retro recenze: Jason Bourne - další nabušená jízda "agenta bez minulosti"?

    Jason Bourne se stal vedle Jamese Bonda a Ethana Hunta populárním filmovým agentem 21. století. Dnes večer si v televizi můžete připomenout jeho akční dobrodružství z roku 2016 uváděné pod prozaickým názvem Jason Bourne. Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Jason Bourne (opět Met Dejmóóóón, který tento film produkoval) si tentokrát vyřizuje soukromé účty s těmi, kdo kdysi zabili jeho otce. A to především v Athénách, v Berlíně a v Las Vegas.

  13. Retro recenze: Teorie Tygra - jaká je láska ve středním a pozdějším věku?
    Recenze1. 1. 2020
    Retro recenze: Teorie Tygra - jaká je láska ve středním a pozdějším věku?

    Dnes ve 21:45 si můžete v televizi pustit celovečerní režijní debut Radka Bajgara Teorie Tygra, který pojednává o vztazích, stárnutí a manipulaci. Divácký hit roku 2016 v hlavních rolích představuje Jiřího Bartošku a Elišku Balzerovou. Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Veterinář Jan (Jiří Bartoška) má už hodně dlouho za ženu Olgu (Eliška Balzerová), která mu kontroluje život. Když Jan konečně vysleduje, že v té kontrole je zřejmý rodinný pattern, a že ji praktikuje jak Olžina matka (Iva Janžurová), tak Olžina (a jeho) dcera, cosi se v něm zlomí a on volí radikální řešení: Vykašlat se na všechno a odejít někam do maringotky k řece...

  14. Retro recenze: Atlas mraků aneb Tvůrci Matrixu vám slušně zaměstnají mozkové závity
    Recenze29. 12. 2019
    Retro recenze: Atlas mraků aneb Tvůrci Matrixu vám slušně zaměstnají mozkové závity

    Dnes večer si můžete v televizi pustit působivé mysteriózní drama od Toma Tykwera a sourozenců Wachovských. Při té příležitosti otevíráme původní recenzi k filmu z roku 2012. PŮVODNÍ TEXT: Atlas Mraků (natočený podle stejnojmenné knihy, která vyšla i u nás) je film, jaký tady dlouho nebyl. Má tři hodiny, režírovali ho tři režiséři (sourozenci Wachowští a Tom Tykwer), a skládá se z několika příběhů, odehrávajících se v průběhu 500 let, ve kterých stejní herci hrají různé postavy.

  15. Recenze: Amundsen - příběh slavného polárníka, který stál mnohokrát na pokraji smrti
    Recenze26. 12. 2019
    Recenze: Amundsen - příběh slavného polárníka, který stál mnohokrát na pokraji smrti

    Norský film o (norském) badateli Roaldu Amundsenovi, který jako první stanul na jižním pólu a jako první navštívil oba póly (i když nad severním pouze přeletěl).