František Fuka

František Fuka

Autor

Články autora

  1. Recenze: Poslouchej přináší něco, co je v dnešních českých filmech vzácné
    Recenze18. 5. 2020
    Recenze: Poslouchej přináší něco, co je v dnešních českých filmech vzácné

    Adam (Aleš Bílík) a Eliška (Kristýna Podzimková) spolu žijí ve vztahu, který po pár letech už moc nefunguje. Takže si Adam vezme v práci volno, aby se vydali na společnou dovolenou na venkov a slepili, co se dá.

  2. Retro recenze: Zdrojový kód - syn Davida Bowieho režíruje velice inteligentní film s vynikajícími hereckými výkony
    Recenze17. 5. 2020
    Retro recenze: Zdrojový kód - syn Davida Bowieho režíruje velice inteligentní film s vynikajícími hereckými výkony

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2011: Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) je vojenský pilot někde na středním východě a najednou se probudí v kupé vlaku v USA. Nejen to, ale hovoří na něj neznámá žena (Michelle Monaghanová) jako kdyby ho znala a když vyjeveně uteče na záchod, uvidí v zrcadle místo svého obličeje nějaký cizí! Stejný obličej, který je na řidičském průkazu v jeho peněžence.

  3. Retro recenze: Jiří Suchý - Lehce s životem se prát aneb Jen tak dál
    Recenze16. 5. 2020
    Retro recenze: Jiří Suchý - Lehce s životem se prát aneb Jen tak dál

    Dnes večer si v televizi můžete pustit dokumentární film pojednávající o výrazné postavě tuzemské kulturní scény, spoluzakladateli Divadla Na zábradlí a Semafor Jiřím Suchém. Jaký je snímek režisérky Olgy Sommerové? Dočtete se v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2019: Dokument o životě a tvorbě Jiřího Suchého, významné postavy divadla Semafor.

  4. TV TIP: Lásky čas - typická britská romantická komedie, ve které se cestuje časem
    Recenze13. 5. 2020
    TV TIP: Lásky čas - typická britská romantická komedie, ve které se cestuje časem

    Dnes večer si můžete v televizi připomenout pohodovou britskou romantickou komedii od autora Lásky nebeské (2003), režiséra a scenáristy Richarda Curtise. Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2013: Na své 21. narozeniny se Tim (Domhnall Gleeson) dozví od svého otce (Bill Nighy), že muži v jejich rodině vždycky mohli cestovat časem zpět a napravovat tak chyby ve svém životě (stačí jenom vlézt někam do tmy a zatnout pěsti). Tim se rozhodne pomocí tohoto daru získat úžasnou ženu (konkrétně Mary - Rachel McAdamsovou) a celkově si udělat jasno v životě.

  5. Recenze #2: Lov - místo hororu komedie, která míchá brutální scény se satirou
    Recenze12. 5. 2020
    Recenze #2: Lov - místo hororu komedie, která míchá brutální scény se satirou

    Partička lidí, kteří se navzájem neznají, se probouzí někde v lese, nachází bednu plnou zbraní a záhy je začne někdo zabíjet. Začíná lov!

  6. Retro recenze: 30 minut po půlnoci aneb Film, jemuž je těžké něco opravdu vytknout
    Recenze11. 5. 2020
    Retro recenze: 30 minut po půlnoci aneb Film, jemuž je těžké něco opravdu vytknout

    Dnes večer si v televizi (ČT2, 21:40) můžete připomenout oscarové drama, v němž agentka v podání Jessicy Chastain vyráží na horkou pákistánskou půdu pátrat po teroristech, kteří zapříčinili pád newyorských "dvojčat". Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2013: Nejnovější film Kathryn Bigelowové (Smrt čeká všude) vypráví o tom, jak se CIA 10 let pokoušela najít Usámu bin Ládina - až se jí to povedlo!

  7. Retro recenze: Trabantem tam a zase zpátky - poslední velká výprava šílenců, kteří dělají to, co je baví
    Recenze6. 5. 2020
    Retro recenze: Trabantem tam a zase zpátky - poslední velká výprava šílenců, kteří dělají to, co je baví

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout poslední velkou výpravu Dana Přibáně a dalších fanoušků trabantů a jiných auto-moto přibližovadel. Pojďme si snímek přiblížit díky dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2019: Dan Přibáň a jeho přátelé znovu jedou trabanty (a jinými vozy), tentokrát z Indie do ČR. A tím se současně završuje jejich desetiletá série podobných cest, protože po projetí této trasy budou mít za sebou všechny kontinenty všemi směry...??? Nebo něco v tom smyslu, nebylo mi to úplně jasné.

  8. Retro recenze: Madagaskar 3 - zcela bez debat nejpovedenější díl série
    Recenze29. 4. 2020
    Retro recenze: Madagaskar 3 - zcela bez debat nejpovedenější díl série

    Na televizní obrazovky se vrací hrdinové animáku Madagaskar ve třetím filmovém dobrodružství. Vyplatí se mu dát dnes od 18:15 šanci? Pojďme si snímek z roku 2012 přiblížit v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT: Naši čtyři hrdinové by se rádi dostali z Afriky zpět do newyorské zoo, protože se jim stýská. K tomu by chtěli použít letadlo tučňáků, ale tučňáci s opicemi a s letadlem jsou v Monte Carlu, kde bankrotují zdejší casina. Hrdinové (plus král Jelimán a další havěť) se tudíž vydávají za nimi, ale jde jim po krku pekelná francouzská zaměstnankyně úřadu pro odchyt zvířat, letadlo je zničeno, takže hrdinové udělají jedinou logickou věc: Za peníze z rulety si koupí vlastní (krachující) cirkus a doufají, že po šňůře napříč Evropou se jim podaří okouzlit amerického sponzora natolik, že jim všem zaplatí cestu do USA.

  9. Retro recenze: Lovec: Zimní válka připomíná nechtěně legrační fantasy filmy z 80. let
    Recenze25. 4. 2020
    Retro recenze: Lovec: Zimní válka připomíná nechtěně legrační fantasy filmy z 80. let

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Když jsem před čtyřmi lety psal, jaká WTF podivnost je film Sněhurka a lovec, nenapadlo mě, že vznikne Lovec: Zimní válka, který je současně jeho prequelem i pokračováním, a je ještě nesrovnatelně více WTF.

  10. Retro recenze: Úhoři mají nabito - tomuhle českému filmu jeho existenci prostě NEBUDETE věřit
    Recenze21. 4. 2020
    Retro recenze: Úhoři mají nabito - tomuhle českému filmu jeho existenci prostě NEBUDETE věřit

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2019: Nový český film Vladimíra Michálka je podle propagačních materiálů "černá komedie", což je dobře i špatně. Je to dobře, protože divák nemusí nevědomě tápat, jaký že se to před ním na plátně odehrává žánr. A je to špatně, protože jsem se během celého filmu ani jednou nezasmál, neuchechtl, nepousmál, ani nic podobného. Vlastně, pokud si dobře pamatuji, na novinářské projekci se v celém sále během celého filmu smála jen menší (asi desetičlenná) skupinka lidí, kteří zřejmě měli něco společného se vznikem filmu a tudíž asi věděli, co se na plátně odehrává. Já to nevěděl.

  11. Retro recenze: Sněhurka a lovec je WTF podivnost, která rozhodně nenudí
    Recenze18. 4. 2020
    Retro recenze: Sněhurka a lovec je WTF podivnost, která rozhodně nenudí

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2012: Zlá královna Ravenna (Charlize Theronová) zabila krále a vězní jeho dceru Sněhurku (Kristen Stewartová) ve věži. Sněhurka uteče do Černého lesa. Královna pošle lovce (Chris Hemsworth), aby ji přivedl zpátky, protože chce sníst její srdce a získat tak věčné mládí / krásu / absolutní moc / slevu v Lídlu. Sněhurka se skamarádí nejen s lovcem, ale také se sedmi trpaslíky a metrosexuálním princem (přesněji řečeno synem hraběte, nebo co to je), kterého znala už v dětství.

  12. Retro recenze: Sinister - hit, který nezapře inspiraci asijskými horory
    Recenze16. 4. 2020
    Retro recenze: Sinister - hit, který nezapře inspiraci asijskými horory

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2012: Ethan Hawke je skoro-slavný spisovatel knih, pojednávajících o brutálních kriminálních případech. Protože potřebuje nový superhit, přestěhuje se i s manželkou a dvěma dětmi do osamělého domu, na jehož zahradě se nedávno oběsila čtyřčlenná rodina, přičemž malá dcerka zmizela a dosud se nenašla. Hodlá vše pořádně prozkoumat a případ objasnit.

  13. Retro recenze: Ovečka Shaun ve filmu aneb Celovečerní snímek, ve kterém se nemluví, pro celou rodinu
    Recenze12. 4. 2020
    Retro recenze: Ovečka Shaun ve filmu aneb Celovečerní snímek, ve kterém se nemluví, pro celou rodinu

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2015: Ovečka (tedy beran, ale česky se mu říká "ovečka") Shaun se rozhodne utéct se sedmi kolegy ovcemi z farmy. Přitom ale omylem dostanou farmáře do města (neptejte se, jak "omylem") a způsobí mu ztrátu paměti, takže začne ve městě dělat kadeřníka.

  14. Retro recenze: Kráska a zvíře aneb Film, který je celý o Stockholmském syndromu a zoofilii?
    Recenze11. 4. 2020
    Retro recenze: Kráska a zvíře aneb Film, který je celý o Stockholmském syndromu a zoofilii?

    Dnes večer si v televizi můžete pustit novou verzi animované Disneyho klasiky Kráska a zvíře, v níž animované postavičky a charaktery vystřídali živí (a částečně zdigitalizovaní) herci. Jak se pohádka z roku 2017 povedla? Připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2017: Tale as old as time... A proto je nutno tento příběh natočit znovu!

  15. Retro recenze: Zúčtování - Ben Affleck v roli psychopata, kterého máme mít rádi
    Recenze10. 4. 2020
    Retro recenze: Zúčtování - Ben Affleck v roli psychopata, kterého máme mít rádi

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Ben Affleck hraje autistického matematického génia, který sice není příliš schopen komunikovat s "normálními lidmi", ale zato má takové kombinačně / matematické schopnosti, že si ho nejnebezpečnější zločinci světa najímají na "rekonstrukci" svých účetnictví.