František Fuka

František Fuka

Autor

Články autora

  1. Večer v TV: Rudá volavka - Hollywoodská hvězda svádí pod dohledem "strany" amerického agenta
    Recenze30. 8. 2020
    Večer v TV: Rudá volavka - Hollywoodská hvězda svádí pod dohledem "strany" amerického agenta

    Dnes večer (od 22:15 na Prima MAX) si v televizi můžete pustit špionážní thriller Rudá volavka s Jennifer Lawrence v hlavní roli. Stojí za to filmu věnovat pozornost. Připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2018: Rusko, současnost. Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) je baletkou Velkého divadla, ale její kariéru nečekaně ukončí zranění. Když Dominika zjistí, že zranění nebyla náhoda, nýbrž komplot jejích kolegů, najde si je a brutálně zmlátí do bezvědomí. Její strýček, vysoké zvíře v tajné službě, tento akt ocení a nabídne Dominice, že z ní udělají "Rudou volavku".

  2. TV TIP: Get On Up - Příběh Jamese Browna, vášnivého geniálního hudebníka, který zůstal až do své smrti "magorem"
    Recenze18. 8. 2020
    TV TIP: Get On Up - Příběh Jamese Browna, vášnivého geniálního hudebníka, který zůstal až do své smrti "magorem"

    Dnes večer (od 22:45 na Nova Cinema) si v televizi můžete připomenout hudební životopis legendárního muzikanta a showmana Jamese Browna, který "vynalezl" a proslavil styl s názvem "funk". Pojďme si snímek, na jehož vzniku se podílel coby koproducent Mick Jagger z Rolling Stones, představit v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Životopisný film o Jamesi Brownovi, otci funku. Asi by se slušelo nejdříve trochu nastínit můj vztah k Jamesi Brownovi. Věděl jsem, že byl černoch a dělal funk, dokázal bych z hlavy identifikovat pár jeho skladeb, žádné jeho album bych poslouchat nechtěl a nevěděl jsem, jestli ještě žije, nebo ne.

  3. TV TIP: Poupata aneb Nadšení z filmařského řemesla
    Recenze10. 8. 2020
    TV TIP: Poupata aneb Nadšení z filmařského řemesla

    Dnes večer si v televizi (od 20:00 na ČT2) můžete pustit celovečerní debut režiséra Zdeňka Jiráského Poupata. Sociální drama obdrželo v roce 2012 hned čtyři sošky Českého lva, včetně tu za nejlepší film roku. Stojí za to si snímek připomenout? Otevíráme původní recenzi z roku 2011: Podle prvních informací a traileru jsem odhadoval, že půjde o další typický názavislý evropský filmeček o lidech, kteří jsou 1) někde v zasmogované uhelné pánvi a 2) totálně v hajzlu. Odhadoval jsem správně.

  4. Recenze #2: Démon zatracení - proč je tento film dost obtížné hodnotit?
    Recenze4. 8. 2020
    Recenze #2: Démon zatracení - proč je tento film dost obtížné hodnotit?

    Teenager Ben přijíždí do venkovského domu za svým (rozvedeným) otcem, u kterého má strávit prázdniny / pracovat v přístavu / prožít první lásku atd atd...

  5. TV TIP: Kingsman: Tajná služba aneb Nejvýživnější film roku 2014
    Recenze2. 8. 2020
    TV TIP: Kingsman: Tajná služba aneb Nejvýživnější film roku 2014

    Dnes večer si na Prima COOL od 20:00 můžete pustit snímek Kingsman: Tajná služba z roku 2014 režiséra Matthew Vaughna, který do té doby zaujal filmy jako Hvězdný prach nebo Kick-Ass. Připomeňme si Kingsman: Tajnou službu v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Snažím se netěšit se do kina, protože když se těším, má to pak většinou za následek zklamání. Přesto jsem s opatrným optimismem očekával film Kingsman: Tajná služba, protože se mi zatím všechno od Matthewa Vaughna dost líbilo (Layer Cake / Po krk v extázi, Hvězdný prach, Kick-Ass, X-Men: První třída).

  6. Recenze: Proxima - intimní drama jedné ženy, která toho má na svých bedrech hodně a dobrovolně si toho chce nandat ještě víc
    Recenze31. 7. 2020
    Recenze: Proxima - intimní drama jedné ženy, která toho má na svých bedrech hodně a dobrovolně si toho chce nandat ještě víc

    Francouzská astronautka (Eva Greenová) se v Rusku připravuje k dlouhému pobytu na oběžné dráze, což má být příprava k její pozdější cestě na Mars. Musí zvládnout náročnou fyzickou přípravu a vyrovnat se s tím, že dlouho neuvidí svou malou dceru a že sexismus stále existuje i ve vesmírném programu.

  7. Retro recenze: Nikdy nejsme sami - takový český film tady snad ještě nebyl (TV tip)
    Recenze29. 7. 2020
    Retro recenze: Nikdy nejsme sami - takový český film tady snad ještě nebyl (TV tip)

    Dnes večer si v televizi můžete pustit drama Nikdy nejsme sami, jehož autorem je režisér Petr Václav (Cesta ven, Marian). Pojďme si režisérův talent vést herce a vypořádat se s omezenými finančními možnostmi připomenout v recenzi filmu z roku 2016: Dovolte mi začít citací z oficiální synopse tohoto filmu: Do obce roztažené podél státní silnice se nastěhuje paranoidní pracovník vězeňské správy (Miroslav Hanuš) a jeho rodina. Spřátelí se se svým novým sousedem, nezaměstnaným hypochondrem (Karel Roden), kterého živí jeho žena (Lenka Vlasáková), pracující v místní prodejně. Unavená životem a starostí o dva syny, všimne si vyhazovače z nočního klubu. Ten ale miluje striptérku. Ta však čeká na otce svého dítěte, který sedí v nedaleké base, kde pracuje právě zmíněný bachař…

  8. Retro recenze: Vše je ztraceno - Robert Redford versus příroda (TV tip)
    Recenze28. 7. 2020
    Retro recenze: Vše je ztraceno - Robert Redford versus příroda (TV tip)

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout komorní drama s jedním jediným hercem. Ikonický Robert Redford bude odolávat silám mocné přírody na lodi uprostřed rozbouřených vln. Stojí snímek za zhlédnutí? Připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2013: Robert Redford si vyjede na lodi, v jejímž boku se najednou objeví nepříjemně velká díra. A v díře voda. A ve vodě zkratované vysílačka. A tak začne série nepříjemných událostí, která se brzy promění v boj o přežití s oceánem, počasím, gravitací, stářím a dalšími padouchy.

  9. Retro recenze: Domácí péče - Když vám do života vstoupí rakovina (TV tip)
    Recenze26. 7. 2020
    Retro recenze: Domácí péče - Když vám do života vstoupí rakovina (TV tip)

    V roce 2015 debutoval režisér Slávek Horák komediálním dramatem Domácí péče (aktuálně má v kinech v pořadí druhý celovečerní film Havel), ve kterém filmová postava v podání Aleny Mihulové řeší zdravotní obtíže a vztah vlastního muže (Boleslav Polívka) k alternativní léčbě, esoterice a dalším přidruženým záležitostem. Dnes večer si film oceněný i v zahraničí můžete pustit v televizi. Pojďme si připomenout dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2015: Kdesi na maloměstě žijí manželé Láďa a Vlasta (Bolek Polívka a Alena Mihulová). On se většinou jen povaluje na vinici a něco kutí v dílně, ona funguje jako "pojízdná zdravotní sestra", která provozuje u nemocných "domácí péči", a to velice obětavě - tak obětavě, až jí to Láďa vyčítá. Jinak jejich vztah víceméně funguje, navzájem se tolerují, ale nic víc.

  10. Retro recenze: Strážci Galaxie - zábavná marvelovská verze Star Wars (TV tip)
    Recenze25. 7. 2020
    Retro recenze: Strážci Galaxie - zábavná marvelovská verze Star Wars (TV tip)

    Jedna z nejzábavnějších marvelovek se dnes večer objeví na televizních obrazovkách. Pojďme si film připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Kdo že to má zachránit galaxii? Floutek zloděj ze Země, potetovaný kulturista, zelená sexy žena, mýval a strom.

  11. Retro recenze: Dánská dívka - Snímek o malíři, který se nechal přeoperovat na ženu (TV tip)
    Recenze18. 7. 2020
    Retro recenze: Dánská dívka - Snímek o malíři, který se nechal přeoperovat na ženu (TV tip)

    Dnes večer si v televizi můžete pustit snímek režiséra Toma Hoopera oceněný Oscarem pro herečku Alicii Vikanderovou. "Dánská dívka" se věnuje skutečné postavě malíře, který si nechal změnit pohlaví. Stojí za to snímek sledovat? Třeba vám napoví dobová recenze. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Film na motivy skutečného života dánského malíře Einara Wegenera (Eddie Redmayne), který došel k názoru, že se cítí být ženou a proto se nechal na ženu přeoperovat (pod jménem Lili Elbe), což provedl jako jeden z prvních na světě, kolem roku 1930.

  12. Retro recenze: Zmizení - Jedno z největších filmových překvapení roku 2013 (TV tip)
    Recenze17. 7. 2020
    Retro recenze: Zmizení - Jedno z největších filmových překvapení roku 2013 (TV tip)

    Dnes večer si v televizi můžete pustit působivý thriller talentovaného režiséra Denise Villeneuvea Zmizení. Příběh pojednává o otci (Hugh Jackman), jemuž se ztratí dcera a její kamarádka. Případ vyšetřuje detektiv v podání Jakea Gyllenhaala. Pojďme si připomenout dobovou recenzi na film, který se stal událostí. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2013: (Může vám připadat, že o ději prozrazuji příliš, ale schválně se omezím jen na to, co je v traileru. I to je ale celkem dost, takže můžete přeskočit až za trailer...)

  13. Retro recenze: Špión - Melissa McCarthy jako agentka CIA, která platonicky miluje Judea Lawa (TV tip)
    Recenze16. 7. 2020
    Retro recenze: Špión - Melissa McCarthy jako agentka CIA, která platonicky miluje Judea Lawa (TV tip)

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2015: Melissa McCarthy hraje Susan, která je zaměstnaná v CIA, odkud šeptá do ucha tajného superagenta (Jude Law) aktuální strategické informace (čímž mu vlastně nonstop zachraňuje kůži).

  14. Retro recenze: Laputa - Tereza Ramba v roli rozervané hrdinky
    Recenze15. 7. 2020
    Retro recenze: Laputa - Tereza Ramba v roli rozervané hrdinky

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2015: Johanka (Tereza Voříšková) provozuje kavárnu a neví co se svým životem a svými vztahy. A neví a neví... A pořád neví... A pak je konec.

  15. Retro recenze: Rodinný film - Zábava s Karlem Rodenem? Možná budete překvapeni (TV tip)
    Recenze13. 7. 2020
    Retro recenze: Rodinný film - Zábava s Karlem Rodenem? Možná budete překvapeni (TV tip)

    Dnes večer si můžete v televizi pustit kritikou ceněný Rodinný film. Drama dvou teenagerů, kteří se budou muset za nepřítomnosti rodičů vypořádat se svobodou a neočekávanými dramatickými událostmi, režíroval talentovaný slovinský režisér Olmo Omerzu natáčející v České republice. Pojďme si Rodinný film připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Rodinný film je pravděpodobně tím nejzajímavějším, co za poslední rok v české kinematografii vzniklo (což neznamená nutně "tím nejlepším" a už vůbec ne "tím nejzábavnějším"). Je to film nesporně talentovaného tvůrce (Olmo Olmerzu, věk 31 let), který se vymyká konvenční filmové stavbě, rozhodně je to artfilm, ale přesto jsem ho ve zdraví přežil a přemýšlel o něm.